Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Да изчезнеш за 30 минути

Мистерията около съдбата на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов се задълбочи

Мистерията около изчезването на бившия шеф на ДАНС и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) Петко Сертов вместо да се разсее, се задълбочи. Особено след като професионалното ръководство на МВР даде в сряда (10 декември) пресконференция по темата. В нея взеха участие главният секретар Светлозар Лазаров, заместник главният секретар Георги Костов и шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Младен Маринов.

Фактите сочат, че Сертов е напуснал дома си на ул. "Княз Борис І" още в петък следобед, като преди това изтеглил пари от банковата си сметка. Той оставил вкъщи двата си мобилни телефона и потеглил към неизвестността с автомобил, който сам шофирал. Полицията е била известена за изчезването му на следващия ден (събота, 6 декември).

Четири дни след старта на издирването му, във вторник (9 декември), беше тиражиран запис от охранителни видеокамери, разположени в близост до блока, където Сертови живеят. От тях се вижда, че Сертов се движи по ул. "Княз Борис І" в посока бул."Пенчо Славейков" пеша, носейки в лявата си ръка найлонов плик. Камерите го проследяват в анфас, сетне в гръб и после Сертов излиза от кадър. Часът на записа е 14.55. 

На тази пресконференция професионалното ръководство на МВР обяви, че Сертов е теглил пари в района на НДК към 15 часа. Движението на бившия шеф на ДАНС оттук насетне за последно е документирано в 15.30 часа. Какво се е случило през този половин час е неизвестно. Петко Сертов за последно е управлявал "Опел Астра" – светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ – модел 2009 г., заяви Младен Маринов, началник на СДВР.  Автомобилът не е на Сертов, но той често го е използвал. "Превозното средство за последно е засечено в центъра на София. Продължава работата по установяване и изземане на видеозаписи от общински и частни камери в района. Нямаме категорични факти за посоката, по която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движение на издирвания в определен диапазон от време", уточни Маринов. Той призова всички граждани, които имат информация за местонахождението на автомобила, да я предоставят чрез телефон 112 към СДВР.  "Работим съвместно с "Криминална полиция" и с ДАНС по установените факти, с които разполагаме", призова Маринов. А заместник главният секретар Костов разкри, че Сертов имал навика да пътува по труднодостъпни места, за да релаксира. По тази причина МВР не изключва и версията за пътнотранспортно произшествие, в резултат на което Сертов да се нуждае от помощ.

Странен е ефектът от тези думи - сякаш ни подготвят за предстояща вест - че тялото на Сертов е открито в някоя клисура, оглозгано от диви зверове, след фатална катастрофа.

Прави впечатление фактът, че полицията е била известена за изчезването на Сертов чак след едно денонощие. На 6 декември сме осведомени от съпругата му, която е помолила за конфиденциалност и чиято молба уважихме до понеделник тази седмица, посочи заместник главният секретар на МВР Георги Костов. Ще рече, че съпругата на бившия шеф на ДАНС търпеливо е изчакала едно денонощие той да се прибере вкъщи. Въпреки споделеното в интервю признание на сина й Детелин, че баща му винаги се е обаждал къде отива и кога ще се върне. Много нетипично е да излезе, без да каже на майка ми, казва той. Майка му обаче кой знае защо не вижда в нетипичното поведение на съпруга си повод за притеснение и не се обажда в полицията още същата вечер. Обяснението може да е едно - това не се случва на Сертов за първи път.

Има и още странности. Например в понеделник (8 декември) вътрешният министър Веселин Вучков признава, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност от 18 часа в петък. А два дни по-късно става известно, че всъщност Сертов е засечен от охранителни камери веднъж в 14.55 ч. край дома си и още веднъж в 15.30 ч. в автомобил в центъра на София. Очевидно Вучков и разследващите много добре са знаели за записите, тъй като министърът категорично потвърди, че до момента (понеделник, 8 декември - бел. ред.) няма данни срещу Сертов да е извършено престъпление. По тази причина не е било образувано и досъдебно производство. Това означава, че записът достатъчно ясно е показал, че самият Сертов шофира сивия опел, с който се придвижва.

След този запис МВР обаче губи Сертов от погледа си. За това свидетелстват думите на шефа на СДВР Младен Маринов, който се обърна към гражданите с молба да предоставят информация. В същото време обаче главният секретар Светлозар Лазаров прави изненадващо признание. "Имах намерение да изпратя хеликоптер в Южна България, който да се включи в издирването на Петко Сертов", заяви той. Метеорологичните условия не позволили летателният апарат да излети вчера (9 декември, вторник - бел.ред.), посочи той. Любопитно е защо е искал да прати хеликоптер във вторник и защо точно към Южна България, а не да речем на изток или на север? Обяснението може да е в това, че МВР все пак има представа за движението на автомобила на Сертов. По-късно се оказа, че МВР действително е проверявало информация дали колата на Сертов не е било засечена край Петрич.

Съмнение, че това е така, се появи в сряда (10 декември) след като бившата говорителка на ДАНС от времето на Сертов Зоя Димитрова каза, че колата на бившия й шеф била снабдена с GPS и е било лесно да се контролира движението й. "Малко се говори за колата, с която е тръгнал бившият директор на агенцията Петко Сертов. Колата има GPS. Според мен МВР отдавна знае къде е колата, къде е спряна, защо е спряна, има ли следи от насилие. МВР има достатъчно основание да прави достатъчно изводи", заяви тя. Според Димитрова цялата мистерия е заради това, че някой е поискал среща със Сертов. "Сигурна съм, че той е бил наясно, че колата му се проследява. И нещото, което се е случило с него, е свързано със сегашната му работа", допълни тя.

Междувременно стана ясно, че Сертов не е имал финансови проблеми, не е страдал от депресия, т.е. версията за самоубийство не е актуална. След освобождаването му като заместник-председател на БОРКОР през 2013 г. Сертов е консултирал фирми от енергийния сектор по теми, засягащи корпоративната им сигурност. За това свидетелства главният секретар на МВР Лазаров, който съобщи, че няма данни Петко Сертов да е имал финансови проблеми. Сумата, която е изтеглил, е обичайна за него. Два пъти на месец е теглил подобна сума, допълни Лазаров. В медиите се промъкна информация, но не бе непотвърдена, че Сертов е изтеглил в деня на изчезването си 8000 лева.

Според неофициална информация последната му месторабота е била при Ангел Божилов, шеф на компанията “Обединени енергийни търговци", а сега съветник по енергийните въпроси на КТ "Подкрепа". Около името на бизнесмена се вдигна шум, когато той беше задържан на 10 декември 2010 г. в рамките на спецоперация "Схемите" срещу ДДС-измами, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава Божилов коментира, че целта на тази акция била той да бъде изваден от бизнеса, а сигналът до МВР е бил подаден от негови конкуренти. "Обединени енергийни търговци" изнася електроенергия за Турция, Украйна, Гърция и Румъния.

Като съветник по енергийните въпроси в КТ "Подкрепа" през лятото тази година Божилов предупреди, че дългът на НЕК предстои да бъде продаден. Той посочи, че с тази сделка е свързана швейцарска компания, но не спомена името й. Според него изкупуването на задължения на Националната електрическа компания към Българския енергиен холдинг от частно дружество има една-единствена логика - зад подобно изкупуване могат да стоят единствено и само краткосрочни, спекулативни цели. Никой не иска да придобива дружество, което законово генерира 1 млрд. лв. загуба на година, твърдеше Божилов. През юли 2014 г. той посочи, че не бива да се забравят подценените активи на НЕК - язовири и каскади, които представляват почти една трета от българската енергийна система. Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК, заяви Божилов.

Шест дни след мистериозното изчезване на бившия шеф на ДАНС и консултант по корпоративна сигурност Петко Сертов бе разпространена неофициална информация, че последният разговор на Сертов по мобилния му телефон е бил с бизнесмена Ангел Божилов. Сертов му е казал, че има среща и след приключването й ще му звънне, за да се видят.

 

Емилия Сертова: Той не би посегнал сам на живота си

В изявление до БТА Емилия Сертова посочва, че изчезването на  съпруга й не може да се дължи на каквито и да било проблеми в  семейството, битови причини или болест.  При никакви обстоятелства Петко Сертов не би посегнал сам на живота си. "Във връзка с медийните публикации от последните дни и изявленията на представители на МВР искам да заявя следното: В дните, след като стана известно за изчезването на съпруга ми, в общественото пространство се разпространяват множество лишени от основание тези, които считам, че биха могли да насочат разследването в неправилна посока и това да доведе до загуба на ценно време и ресурс, така важни в първите дни на разследването.

Искрено се надявам,че тиражирането на подобни тези се дължи на липса на информация за действията и резултатите от разследването и не цели създаването на предварителна нагласа в обществото за възможните причини за случилото се. Искрено се надявам, че органите на МВР няма да се подведат от невярната информация и ще положат максимални усилия за намирането на съпруга ми.
Обръщам се с молба към органите на МВР, в името на човечността, преди публично огласяване на факти от разследването, семейството на Петко Сертов да бъде уведомявано за тях."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във