Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДА ЖИВЕЙ СПОРАЗУМЕНИЕТО!

Нов повик се носи от урва на урва, и от век на век! Поде го родната наркомафия, която вече се кълне не в омертата, а в нов господ - чл. 381-384 от Глава 29 Решаване на делото със споразумение от Наказателно-процесуалния кодекс.
С видима тъга и някак под сурдинка за това намекна и заместник-окръжния прокурор на Бургас Светлозар Костов, който бе обвинител по делото на Митьо Очите - някои закони са в полза на обвиняемите, заяви той в телевизионен ефир след края на процеса. А как свърши едно от най-шумните дела в историята на борбата срещу организираната престъпност у нас, вече знаят и децата.
Горчивият вкус в устата след съдебния процес срещу една от най-известните престъпни групировки не само по Южното Черноморие, но и цяла България, категорично не е резултат от пристъп на соломоновия грип. По-скоро е следствие от тежкото съмнение, че МВР и прокуратурата не са си свършили работата така, че да гарантират сигурни и дългосрочни решетки за обвиняемите мафиоти. Логичен е въпросът защо прокуратурата ще се съгласява на споразумение, след като от 10 месеца и МВР, и прокуратурата гърмят колко железни са доказателствата по делото?!
Нашите доказателства са бетон и те го признават с предлаганото споразумение, бе коментарът на заместник-главния прокурор Камен Ситнилски пред репортер на Параграф. Заместникът на Борис Велчев изказа съмнение по повод прогнозата ни за тънката сметка, която Димитър Желязков-Очите си е направил, предлагайки сделка на прокуратурата. В прав текст той заяви, че прокуратурата дълго време е обмисляла дали да приеме споразумението с Димитър Желязков. Най-накрая решихме, че така е най-добре, защото все пак това означава, че той си признава престъпленията, каза г-н Ситнилски. А като един от основните мотиви за приемането заместник-главния прокурор изтъкна мъките, които и обвинение, и съдебен състав със сигурност щяха да изпитат, ако процесът се беше проточил във времето. Така спесяваме време и усилие и на съда, каза той.
Зам.главният прокурор е прав - ако процесът беше започнал по каналния си ред, заседание след заседание, с разпит на свидетели, подсъдими, вещи лица, експерти и т.н., със сигурност можеше да откара още някоя и друга година. Самият г-н Ситнилски даде много подходящ пример в този смисъл - делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, за което вече забравихме кога е почнало и не знаем кога ще свърши.
Колкото до предположението ни, че все по-често подсъдими наркомафиоти ще поглеждат към хитовата 29 глава от НПК, то не е от любов към художественото преувеличение. Точно в дните, когато гръмна вестта за сделката в Бургас, още една наркобанда се възползва от възможността да сключи споразумение с прокуратурата и да излежи наказания под предвидения в НК минимум. На 25 януари Пловдивският окръжен съд осъди за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на дрога Стефан Митков - Шенол, Марин Селимски- Метин, Димитър Лилов, Демир Димитров, Илия Ангелов, Енчо Бакалов, ДианаУзунова, Зиаташкън Таиб, Иван Пенчев, Асен Пенчев и Генчо Енчев. Съкварталците от пловдивската Хаджи Хасан махала и босове на групата Стефан Митков - Шенол и Марин Селимски - Метин бяха признати за виновни в това, че през пролетта на 2007 г. са създали и ръководили организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления по чл.354, НК. Двамата босове и Димитър Лилов отнесоха по четири години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 10 000 лева. Останалите участници в мрежата получиха по две години затвор при първоначален общ режим, както и глоби в размер на 4 000 лв., реши съдът.
Разбира се не може и да става дума за сравнение между групировката на Очите и махленската мрежа на Метин и Шенол в квартал Хаджи Хасан махала в Пловдив. Червеят на съмнението обаче задълбава от факта, че двамата съмахленци вече веднъж са били за кратко в затвора, и то за търговия с хероин.
А още по надълбоко забива той от следното признание, съдържащо се в информацията от Пловдивския окръжен съд за присъдите на Метин, Шенол и групата им: те се снабдявали с хероин в големи количества от лица, неустановени в хода на разследването... Е, явно разследващите са действали на принципа по-добре яйце в ръката, отколкото пиле в гората, като са оставили неизяснен толкова важен въпрос кой в края на краищата снабдява две ромски махали в Пловдив с хероин...
Логично, при такова разследване, пътят до споразумението е кратък. Кратко ще е и пребиваването на такива мафиоти в затвора. А след решетките - кой за каквото е учил, както казва народът. Важното е, и вълкът да е сит, и агнето- цяло.

Мръсна наркодузина излиза след споразумение през служебния вход на Темида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във