Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Да проверяваш шпицкоманда

S 250 2fb494ae 2c32 4120 8e3b aad8617e4ed4
S 250 7150028f 5636 4c72 a8bf 8591529c1edf

"Хотели как лучше, а получилось как всегда!" Това е крилата сентенция от руския управленски фолклор, която очевидно ще бъде творчески използвана за пореден път като обобщение на резултата от проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) по достоверността на разкритията на следователя от столичното следствие Бойко Атанасов. Творчески, защото за разлика от започнатата с добри намерения парична реформа в Русия в началото на 90-те години, съдебните кадровици отсега мислят как да замотаят проверката максимално и всеобхватното проучване по изнесените от Атанасов данни да приключи със заключението, че се е поувлякъл и виновни са... само чистачките.

Както обикновено ВСС заяви решимостта си и набеляза всеобхватни цели. Ръководената от Ясен Тодоров етична комисия на съвета ще изиска информация в няколко направления. Но тя ще трябва да бъде предоставена от прокуратурата, а нейният шеф Сотир Цацаров бе посочен като човека, който управлява ръчно шпицкомандата в столичното следствие.

ВСС ще пита държавното обвинение образувани ли са предварителни проверки и досъдебни производства срещу Бойко Атанасов, срещу негови колеги от Сектор 1 на столичното следствие и срещу прокурори от Отдел Първи на Софийската градска прокуратура. От проведеното в съвета изслушване на магистрати от тези структури миналата седмица стана ясно, че те са обсебили разследванията срещу представители на властта, като са изпълнявали безпрекословно нарежданията на главния прокурор и са се отчитали на него. 

Няма да бъде искана обаче информация от ГДБОП и от ДАНС има ли оперативни разработки срещу тези магистрати, за което настоя Бойко Атанасов. "Ако има разработки от специалните служби, няма как да ги искаме - те затова са специални, за да не се разгласяват техните данни", заяви Ясен Тодоров. Обяснението е обаче съвършено нелепо, тъй като начин има и той е посочен в Закона за защита на класифицираната информация. Принципът "необходимост да се знае" и от достъп до секретни данни ВСС не само може, но е длъжен да изиска от службите съответните справки, за да предприеме адекватни мерки по управлението на съдебната власт.

Пак ръководството на държавното обвинение ще трябва да отговори и на въпросите как Софийската апелативна прокуратура и на Върховната касационна прокуратура осъществяват специалния надзор върху делата в Сектор 1 на столичното следствие. Ръководената от Румен Георгиев комисия по информационни технологии и статистика пък ще проверява как са разпределени досъдебните производства, кога се налага смяна на наблюдаващ следовател, откога е въведена специализацията по сектори и вътре в тях, кое налага това? Поставени са и други задачи във връзка с изнесеното от Бойко Атанасов - колко дела разследва Сектор 1, колко от тях са срещу неизвестен извършител и каква е продължителността на тези разследвания. Предмет на проверката ще е и начинът, по който се командироват следователи и прокурори, както и какви са обстоятелствата около откритите в контейнери за смет нарязани документи от досъдебни производства, включително и мегаделото за Корпоративна търговска банка. 

В стремежа си да покаже, че е адекватна, етичната комисия на ВСС ще изиска и аудиозаписа от посещението на Цацаров, на заместника му Борислав Сарафов и на градския прокурор Христо Динев в столичното следствие, както и документи от други проверки, извършени там. След събирането на всички материали Динев и предшественикът му Николай Кокинов ще бъдат поканени на изслушване. Ексшефът на столичните следователи Петьо Петров - Пепи Еврото, който напусна съдебната система, и самият Цацаров засега няма да бъдат викани - необходимостта от изслушването им щяла да бъде преценявана, след като се събере цялата информация.

До този момент единственият член на ВСС, който се изказа по разкритията на Бойко Атанасов, е Юлиана Колева. Още преди две седмици тя заяви пред медиите, че трябва да бъдат задължително изслушани и Динев, така и Цацаров. Колева описа впечатлението си от скандала като "едно всеобщо разтърсване, което, дай боже, да е за добро". Тя увери, че всички в съвета са  безусловно убедени, че проверката трябва да продължи, тъй като са възникнали "твърде много въпроси" и в столичното следствие очевидно имало някакви проблеми. Правейки обичайната уговорка, че в следствието има упорито работещи "достойни и честни магистрати, чиято чест и достойнство трябва да бъдат съхранени при тази проверка", Колева коментира и наличието на "страхов елемент" при разследващите - понеже не били отскоро в системата, било трудно да бъдат уплашени. Но пък и "самотният глас" на Атанасов не означавал, че това, което съобщава на обществото, не е вярно.

 

 

Инерцията от разкритията на Бойко Атанасов беше "канализирана" незабавно от т. нар. инициатива „Правосъдие за всеки”, с която Съюзът на съдиите в България опитва да разшири влиянието си върху процесите в системата. В своя подписка до ВСС групата направи пряка връзка между призива „Стига вече толкова!”, отправен от председателя на  Върховния касационния съд Лозан Панов, и издигнатия от Бойко Атанасов "един-единствен, но боен глас" от средите на прокуратурата. Членовете на „Правосъдие за всеки” твърдят, че разказът на Атанасов "за проблемите в прокуратурата и следствието от първо лице единствено число за нас е достатъчно основание да го подкрепим". Отправени са и призиви договорената вече независима международна експертиза за надзор над прокуратурата да провери първо огласените от следователя факти, както и "всички честни и достойни прокурори и следователи в България да проявят куража на Бойко Атанасов". Изключително неприятно впечатление прави обаче избирателното обяснение на провалите по знакови дела, за които говори следователят.  От „Правосъдие за всеки” посочват единствено неговия "разказ за дела срещу „неизвестни извършители”, които се използват за недопустимо въздействие върху действащи политици, което е тежко нарушение на основните конституционни принципи за върховенство на закона и за разделение на властите и руши устоите на държавността". Но кой знае защо протестърите мълчат за това, че повечето от тези дела са за реално извършени от същите тези политици престъпления, които остават ненаказани в резултат на съвместния принос (и дори сътрудничество) на съда и прокуратурата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във