Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Да родиш на кредит

Софиянка осъди фонда "Ин витро" към Министерството на здравеопазването (МЗ) за обезщетение от 5000 лв., защото отказал да плати за зачеването на нейното бебе. Отказът бил мотивиран с факта, че докато чакала да й обработят молбата, жената навършила 43 години - пределната възраст, до която може да разчита на помощ от държавата. За Мариета това било присъда - нямала пари, с които да плаща в частните клиники. Отделно фактът, че от фонда я обявили за "стара и негодна", допълнително я сринал психически.


Като видял, че семейството ще се разбие, приятел решил да им помогне - изтеглил кредит от банка и дал парите на двойката, за да могат да ги вложат овреме в операции, в лечение и в процедури. И така на четвъртия опит най-накрая Мариета и мъжът й успели. Сега си имат прекрасно момиченце, само че родено "на кредит".


Мариета няма вина за заболяването си. Когато била на 24 години, й направили операция от апендикс. Явно неособено сполучлива, защото след нея се получили сериозни усложнения. И в крайна сметка момичето е било лишено завинаги от възможността да забременее по естествен път. За нея единственият шанс останал ин витрото. Което също се оказало непостижимо - процедурите струват минимум 5000 лв., а тя ги нямала.


Точно заради такива жени като нея през 2009 г. бе създаден Фондът за асистирана репродукция към МЗ. Дотогава десетките хиляди българи и българки, които не можеха да имат деца, а и нямаха свои спестявания, които да вложат в лечение и ин витро, нямаха никаква подкрепа от държавата. Към момента броят на записаните кандидатки за финансиране надхвърля 24 200 души.


Мариета е една от първите, които се записват. Жената подала документи през април 2009 г. - буквално броени дни, след като фондът официално е открит. Мариета бързала много, защото през май й предстои да навърши граничната 43-годишна възраст. А според нормативната уредба след навършването на тази възраст тя губи право на държавното финансиране.


Според правилника на фонда документите на кандидатите трябва да бъдат разгледани от експерти и обществен съвет, а отговорът дали ще бъде отпуснато финансиране или не трябва да бъде готов в рамките на месец. Принципът е молбите да се разглеждат по реда на постъпването им и да не се допуска "изпреварване". В случая с Мариета обаче фондът се забавя. Едва на 19 май се произнася, и то с отказ. Причината, която се сочи, е, че жената вече е навършила вече 43 години и не отговаря на условията.


Само че това не е вярно - до рождения ден на Мариета оставали още три дни. Дори само този факт е достатъчен отказът на фонда да бъде приет за незаконен. Но това съвсем не било единственото нарушение, допуснато от фонда. Чиновниците му дори не връчили на жената решението, с което й отказват парите. Мариета всеки ден звъняла и питала какво става, но отговорът бил "Чакайте". Докато най-накрая се решила и отишла на крака да провери какво се случва. И чак тогава - през ноември 2009 г., седем месеца след като е кандидатствала, получила и отказа.


Въпреки всичко, благодарение на заема от приятел, Мариета все пак родила, макар и година по-късно. А сега, докато дундурка малката щерка, пише жалби до съда. Защото не е съгласна, че някой може така да се подиграе с болката й.


Първо Мариета печели делото, с което обжалва отказа да й се отпуснат пари - съдът решава, че той е абсолютно незаконосъобразен. После завежда и делото за 100 000 лв. обезщетение. За нея сумата е справедлива - това е цената, която тя определя за срива, който е изживяла заради отказа на фонда. Ако беше в Америка, можеше и да получи толкова пари, но тук критериите, по които съдът "по справедливост" преценява колко струва едно човешко достойнство, са по-различни.


Все пак Мариета спечели битката. Съдът присъди в нейна полза, макар и много по-малка от исканата сума. Защото същественото е не колко ще плати фондът - все пак това са пари, на които разчитат и други в положението на Мариета. Важното е друго: че съдът категорично отхвърля възможността една административна структура да си играе със съдбите на бъдещите майки. Решението, с което фондът бе осъден да плати обезщетение на Мариета, макар и в размер само на 5000 лв., не подлежи на друго обжалване - то вече е в сила.


Това е втори случай в рамките на две години, в който жена на 43 съди фонда за нанесени морални вреди. Разликата е, че в първия случай жената била одобрена, но парите за процедурите й така и не били преведени. И в двата случая фондът загуби делата.


За щастие подобни казуси все пак са рядкост, защото парите, отделени за подпомагане на битката с безплодието, и без това са недостатъчно. Проблемът обаче не е в бройката, а във факта, че изобщо ги има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във