Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Да си купиш имунитет за 100 хиляди лева

След като цяла България трепетно следеше съдебната одисея на двамата дупнишки бизнесмени Галев и Христов, във вторник (16 юни) малко преди края на работния ден страната си отдъхна. Двамата братя Галеви напуснаха кауша, където са от почти половин година. Политическите партии все още не могат да преценят дали освобождаването на новоизлюпените кандидат-депутати им е изгодно, или не. За тях обаче е пределно ясно, че дори и от затворническата килия Ангел Христов и Пламен Галев направиха по-добра политическа кампания, и то безплатна, благодарение на МВР, прокуратура и съд.
Братя Галеви излязоха от Централния софийски затвор преди 17 часа във вторник (16 юни) и поне за малко забравиха проблемите си с правосъдието срещу залог от по 50 хил. лева. След като напуснаха охраняваната територия на затвора, Галев и Христов отказаха да говорят с медиите и почти тихомълком се изнесоха към Дупница. Няма да коментираме, влизането ни в политиката не е опит да се измъкнем от правосъдието, надяваме се на изборна победа, ако хората ни повярват, лаконични бяха те.
Още с пристигането си в Дупница те минаха през градската градина в центъра, за да видят как вървят ремонтите там. В градината ги очакваха техни привърженици и бизнес партньори.
За освобождаването на братята официално съобщи няколко часа по-рано шефът на Кюстендилския окръжен съд (КОС), съдия Красимир Бамбов, на когото в крайна сметка се падна да се произнесе по искането на видните арестанти за освобождаване заради новопридобития от тях имунитет. Делото дойде в нашия съд с разпореждане от съдия-докладчик от Софийския градски съд, който прие, че то е подсъдно на Кюстендилски окръжен съд, тъй като деянията, в които са обвинени седмината от групата на Братя Галеви, са извършени на територията на Дупница, обясни съдия Бамбов.
Производството, както Параграф 22 многократно писа, бе образувано по обвинителен акт, депозиран от Софийската градска прокуратура против Пламен Галев, Ангел Христов, Владимир Ангелов, Апостол Чакалов, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски за извършени от тях престъпления. Актът, заедно с приложенията към него, беше внесен в Софийския градски съд на 10 юни 2009 година. Интригата по делото срещу Великолепната седморка доби нов нюанс в петък (12 юни), след като стана ясно, че СГС, за да се отърве от делото срещу братята, е постановил прекратяването му на основание чл.248, ал.2, т.1 от НПК и го изпраща във Върховния касационен съд за преценка на подсъдността. В мотивите към разпореждането си съдът се аргументира, че престъпленията, в които са обвинени седмината, са извършени на територията на Кюстендилския окръжен съд.
Още същия ден Първо наказателно отделение на ВКС, с определение №84, извършено само час след получаването на постановлението на СГС, остави без разглеждане искането на съдията - докладчик от Софийския градски съд и върна делото за изпълнение пак там.
В СГС обаче откриха друга вратичка в закона и все пак препратиха делото по подсъдност в Кюстендил с мотива, че по-голямата част от престъпните деяния на групата на братята са извършени на територията на Дупница.
Междувременно, научили за тези разходки между различните съдебни инстанции, адвокатите на Пламен Галев и Ангел Христов довтасаха в Кюстендил в събота, макар че и на двамата им бе пределно ясно, че в почивните дни администрацията на съдилището не работи. На въпрос на Параграф 22 защо след като знаят, че няма кой да приеме искането им за освобождаването на Галев и Христов, все пак са тук, адвокат Менко Менков обясни, че се надявал заради извънредната ситуация да има човек от администрацията на Кюстендилския окръжен съд. Подобен човек така и не се появи и в началото на седмицата КОС образува по предоставените му от столицата материали наказателно дело №212/2009 година.
В понеделник, малко след края на работния ден, стана ясно, че на следващия ден в закрито заседание ще бъде разгледано искането на Пламен Галев и Ангел Христов. Същия ден адвокат Йордан Киров внася в Окръжния съд молба с вх. №2593, с която предлага да се измени мярката за неотклонение на Пламен Галев, като се позовава на прякото действие на разпоредбите на Конституцията на Република България и на Закона за избор на народни представители. Тогава постъпило и искане от адвокат Менко Менков с вх. №2594 за изменение на взетата спрямо Ангел Христов мярка за неотклонение Задържане под стража, като аргументите в молбата са аналогични с тези, изложени по отношение на Галев.
Съдът намери, че Пламен Галев и Ангел Христов са редовно регистрирани като кандидати за народни представители и притежават имунитет по смисъла на чл.53 от Закона за избор на народни представители. В същото време окръжните съдии приеха, че наказателното дело е подсъдно като първа инстанция на Софийския градски съд и следва да се повдигне спор за подсъдност пред Върховния касационен съд. Това налага прекратяване на производството и връщането на случая във Върховния касационен съд, който е компетентен да се произнесе по повдигнатия спор.
Уловката тук е, че до края на кампанията никому няма да е ясно къде ще се гледа делото. Ако един от двамата спечели народната любов и място в парламента, случаят Галеви е в правомощията на СГС. Ако нито един от дупнишките братя не се класира в предстоящата надпревара и след 5 юли останат извън НС, делото отново ще попадне в обсега на Кюстендилския съд.
Неясна още е и съдбата на останалите петима обвиняеми от групата. Заради разкраченото положение на делото то на практика нито е спряно, нито се води. Така че най-вероятно и тяхната участ ще зависи от изборните резултати на 5 юли тази година. Което, както и да го погледнем, са си още пет гласа за двамата кандидат-депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във