Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДА УБИЕШ СКУКАТА С ПИСТОЛЕТ

Целта е локализирана на 25 метра. Крачка напред и ръката достига пистолета и патроните, които лежат до него. След 30 секунди оръжието е заредено и мерникът се насочва към целта. Оглушителен гръм, мирис на барут, миг вълнение, преди да стане ясен резултатът... Удар в десетката.
Не, това не е нито сценарий за холивудски екшън, нито военно обучение, а преживяване, което безобидно сваля натрупано напрежение и вдига адреналина, без да се пролее нито капка кръв.
Арена на действието е стрелкови клуб, а стрелец може да е всеки пълнолетен гражданин, дори да няма разрешително за носене на оръжие. Това е мястото, където всеки може да се докосне до силата на огнестрелното оръжие, без да застрашава нечий живот, да изстреля негативни емоции извън себе си или просто да се позабавлява с едно нетрадиционно развлечение.
Стрелбата като развлечение в никакъв случай не означава, че привържениците й приемат оръжието като играчка. Невниманието и неспазването на правилата може да струва нечий живот. Преди да хване пистолета, всеки желаещ преминава инструктаж за безопасност. Най-важното е да се помни, че оръжието се насочва единствено и само към мишената, дори и да не е заредено.
За да се стигне до стрелбището, се налага да се слезе под земята. Това е една от мерките за безопасност, която допълва бронираните стени на помещението за стрелба. Светлината вътре обикновено е приглушена. На стената виси описът на оръжията и цените на патроните, с които стрелбището разполага. Встрани се забелязват реклами на оръжейни магазини, плакати на нови модели пистолети и револвери, съобщения за турнири. На масичка близо до входа седят предпазните очила и антифоните.
Клиентите си избират вида и марката на пистолета, револвера или пушката, като пушките задължително са малокалибрени. Притежателите на лично оръжие могат да стрелят с него. Сред нетрадиционните желания на клиентите е това на един мъж, който пожелал да стреля с калашник. Автоматичните оръжия и пушките с голям калибър обаче са забранени.
Преди да докоснат студения метал, клиентите задължително минават инструктаж. След като сложат подписа си, че са наясно с правилата и опасностите, идва ред да сложат предпазните очила и антифоните, които защитават ушите от оглушителния тътен в затвореното помещение. Това е минималната екипировка, необходима за стрелците. Едва тогава идва мигът, в който се изправят пред мишената. На какво разстояние се намира тя зависи от избраната дисциплина.
При прецизна стрелба мишената е на разстояние
25 метра от огневата линия
За нея е важно съсредоточаването. Специалистите съветват мерникът бавно да се спуска към мишената и в момента, в който тя застане на мушка, оръжието да замръзне на място. Всяко допълнително отклонение прави отличните попадения недостижими. Обясняват, че само един милиметър изместване на цевта дава 25 см отклонение на дистанция от 25 метра.
За тези, които искат повече екшън, динамичната стрелба е отличен избор. При нея има разположени мишени на различни дистанции - на 3, 5, 7, 10 и 15 метра. Тук крайният резултат се пресмята не само на база на точност, но и според бързината за произвеждане на изстрелите.
Ако и това не е достатъчно, ентусиастите могат да премерят силите си в т.нар. Еърсофт динамик шутинг (Airsoft Dynamic Shooting). Освен бързина и точност тук задължително изискване е и зоркият поглед. Предизвикателствата за участниците започват с падащи мишени (попъри), които се появяват на различни дистанции в стрелковия коридор. Освен тях в коридорите са разположени платна, имитиращи различни сцени, като например човек, който се крие зад стена или зад прозорец. Черешката на сладоледа обаче е
мишената, закрепена на махало
която е истинско изпитание за концентрацията, точността и способностите за преценка.
Независимо от избраната дисциплина има 2 основни момента, за да можеш да стреляш като Таню Киряков и Мария Гроздева. Единият засяга механични особености като правилна стойка, стабилен захват на оръжието и плавно спускане. Всяко едно движение се върши без напрежение, защото в противен случай ръката започва да трепери и куршумът попада не на желаното място. Всичко това обаче трябва да се комбинира с добро виждане на мерните прибори. Инструкторите не крият една от
тайните на стрелбата
- погледът трябва да е фокусиран в мерника, а мишената да е размазано петно там някъде в далечината.
Самата стрелба протича под зоркия поглед на иснтруктор, който следи за безопасността и правилното боравене с оръжието. Инструкторите са опитни хора с дългогодишна практика, най-често възпитаници на НСА, бивши служители на МВР и Министерството на отбраната.
Клиентите са изключително различни по професия, възраст, образование, но с една обща страст - любовта към силните усещания. По закон могат да стрелят пълнолетните граждани, но се допускат изключения и за навършилите 16 години, които могат да изпробват точността на окото и ръката си на стрелбището с придружител. Горна граница няма. Най-възрастният клиент, за който инструктори си спомнят, е бил 84-годишен мъж.
Сред посетителите на стрелбищните комплекси има и много чужденци. Чести гости са гърците, тъй като те нямат стрелбища. В други държави пък достъпът до такива места е ограничен.
Не се допускат хора в нетрезво състояние, под влияние на наркотици или психичноболни.
Жените, които се престрашават да надупчат някоя и друга мишена, са многократно по-малко от представителите на силния пол. Но за сметка на това
дамите се по-добри стрелци
споделят впечатленията си хора от бранша. Тяхната сила е най-вече в прецизната стрелба.
За тях, както и за хората, които стрелят за първи път, инструкторите препоръчват по-леки малокалибрени пистолети, които имат малък откат и по-леко натискане на спусъка.
Освен депутати, лекари, прокурори, следователи, артисти, журналисти, студенти, които идват да изпразнят по 2-3 пълнителя, на стрелбищата често могат да се видят ведомствени служители и охранители, дошли да проведат редовните си тренировки.
Всяко стрелбище организира курсове за безопасно боравене с оръжие, техники за самозащита за начинаещите, както и обучения по приложна стрелба за напредналите. Освен богатата теоретична подготовка за видове и системи огнестрелни оръжия и боеприпаси, елементи от техниката на стрелба, вътрешна и външна балистика, стратегически и тактически елементи за извършване на охранителна дейност, психологическа пригодност и други курсовете включват и различни видове упражнения на къси и средни разстояния. Както гласи едно старо казармено правило: Повече пот в обучението, по-малко кръв на бойното поле.
Никога не е късно да се научиш да стреляш. Важни са желанието и старанието. Най-възрастният курсист е бил 35-и набор.
Цената е между 80 и 250 лв. - в зависимост от вида на курса, часовете, патроните, които са отпуснати за обучението. Желаещите трябва да имат предвид, че група се сформира веднъж на месец и включва 20-30 души. Курсът завършва с изпит пред служител на Столична дирекция Полиция, а успешно издържалите получават сертификат за уменията си.
Инструктори уточняват, че на тези курсове се записват предимно хора, които възнамеряват да работят като охрана. За да получат служебно оръжие, те задължително трябва да са преминали такова обучение. И за да избегнат критиките на хората, които смятат, че оръжие трябва да се носи и използва само от ограничен кръг хора, те подчертават, че курсистите
не са агресивни
нито са опасни за обществото. Дори напротив - преминавайки обучението, те още повече развиват отговорността за носене на оръжие и при това знаят как безопасно да боравят с него.
След стрелба оръжието трябва да се почисти и да се смаже. На три години му се прави преглед от хора на служба Контрол на общоопасните средства (КОС), след което разрешителното се подновява.
При закупуване на оръжие то се носи в КОС. Там се прострелват 5 патрона, от които се прави балистична експертиза. Резултатите заедно със серийния номер се вписват в досие. Това се отнася за всяко едно закупено оръжие. Ако стане някакъв инцидент, по това досие може да се разпознае оръжието. Инструкторът допълва, че затова когато се вършат престъпления, се използват незаконни оръжия със заличени серийни номера и без досие. Разпалено продължава да обяснява за безопасната употреба извън стрелбищата - лично оръжие се носи само в кобур или се заключва в неподвижна каса. То не може да бъде оставяно под какъвто и да било предлог нито в автомобил, нито в хотелска стая, изобщо на място, където може да бъде достигнато от друг човек.
Накрая подвърля шеговито, че след като са премахнали задължителната военна служба, стрелбищата остават местата, които могат донякъде да заместят казармата и да удовлетворят
прастария ловен инстинкт на мъжете
- да се борят, да са силни, да побеждават..
Всяко стрелбище има своя гордост. За комплекс Спартак например това е широкото стрелбище, голямото разнообразие от статични и подвижни мишени и сцени, които могат да се подредят, за да оставят пълно удовлетворение и за най-капризните клиенти.
Във VIP пък разполагат с изключително разнообразие от оръжия. Там може да стреляте с 5-зарядния МАГНУМ 500 - най-големия револвер в света, който тежи цели два килограма. Безспорно сред най-силните им предимства е и екострелбището, направено по немска технология. Мощна пречиствателна система сменя въздуха в помещението за стрелба на всеки две минути. Така не само се доставя кислород, но и се елиминират барутните газове.
На Герена пък се провеждат различни първенства по стрелба. Сред дейностите им е и треньорският курс и състезания за хора с увреждания.
С това обаче далеч не се изчерпват добрите възможности да погърмите на воля по хартиените мишени.
Цените на това удоволствие са далеч по-достъпни от други силни усещания като парапланеризъм или бънджи-скокове. Заплащането варира в зависимост от калибъра на амунициите, както и от това, дали са български, или вносни. Най-евтините са български и започват от 8 стотинки на бройка. В другата крайност патроните стигат до 2.40 лв. за брой.
За скептиците, които смятат, че стрелбата с огнестрелно оръжие и бойни патрони не може да бъде просто забавление, било то и на специално оборудван за това терен, феновете имат своя отговор - това е страст, не по-различна от страстта към високите скорости, към футбола, ако щете и към градинарството. Докато за едни е странно, неприемливо или безсмислено, то за други това е перфектен начин да се изстрелят във висините на удоволствието.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във