Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Да връзваме червените ленти...!

Странен парадокс се наблюдава в последно време - колкото повече концепции за сигурност и служби, които да я обгрижват, се появяват у нас, толкова по-интензивни стават апелите за възраждане на Доброволните отряди на трудещите се (ДОТ).
За тези, които нямат представа за какво става въпрос - това бяха едни формирования, възникнали през 60-те години на миналия век (най-напред в тогавашния Съветски съюз, а после пренесени като практика и у нас). Те бяха подчинени на Народната милиция. Представляваха патрулиращи двойки или тройки от строги другари от квартала, с червени ленти на дясната ръка, които бдяха за спазване на социалистическия морал и на обществения ред. Тоест всичко онова, което изпълваше със съдържание второто събираемо в прословутото равенство електрификация + съветска власт = комунизъм. Днес обаче уравнението е друго: гражданско общество + сигурност = демокрация. Значи носталгичните призиви за възраждането на доброволните отряди са ясен признак, че в равенството имаме сбор и едно събираемо, а другото е неизвестно и се търси. Кое е то?
Значителна част от българските граждани живеят в условия на несигурност за своя живот, здраве, дом, семейство, собственост, бизнес. Състоянието на Гражданската сигурност е едно от най-слабите звена в системата за защита на Националната сигурност - това е част от декларацията на неправителственото Национално движение за гражданска сигурност (НДГС), създадено на 12 ноември 2010 година. Мисията на сдружението е да превърне сигурността на гражданите в национален приоритет, да осигури ефективно взаимодействие на неправителствения сектор с държавните институции и да ангажира самите граждани със защита на собствената им сигурност, пише още в декларацията.
На пръв поглед тази формулировка ни отвежда към неподражаемо описаната от Илф и Петров в Дванадесетте стола вечеринка на Дружеството за спасяване на давещите се в клуб Картонажен работник в град Васюки. Фразата делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се е изписана на лозунг, разпънат на стената в залата, където Остап Бендер провежда своя знаменит шахматен сеанс при едновременна игра на 160 дъски.
В нашия случай обаче управляващите вече са направили своя класически (както казва Остап Бендер на онова място - ход Е2 на Е4), като през 2008 г. създадоха Държавната агенция Национална сигурност, а в началото на тази година приеха и Стратегия за национална сигурност. Да не говорим, че разполагат и с над петдесетхилядна армия от служители на МВР, с концепцията Полицията в близост, инициативата Познай своя квартален инспектор и т.н. Това са все факти, които говорят за сериозните намерения на върховете на държавата да привлекат гражданите в самозащитата им. Защо обаче се стигна дотам, неправителствени организации като НДГС да говорят за мисия в разтегливото поле Национална сигурност?
Защото от години у нас в този израз се влагат различни съдържания. Държавното ръководство е загрижено за националната сигурност като цяло и в тази връзка превърта тонове хартия с отпечатани размисли, анализи, прогнози, стратегии, мерки и прочие. Например от сорта как ще се отрази ударът на НАТО и САЩ върху Либия на цената на бензина у нас. Въпреки че според статистиката преди удара Либия обикновено е произвеждала 1.6 млн. барела петрол дневно, а консумацията на петрол в света за един ден през 2010 г. е било 87.9 млн. барела. Щом на проблема се отделя толкова внимание, следва да се мисли, че ние внасяме петрол изключително от Либия. Та докато държавата анализира, а цената на бензина се покачва, гражданите вече влагат в термина национална сигурност нещо съвсем друго - сигурност за своя живот, здраве, дом, семейство, собственост, бизнес, както точно го е формулирало НДГС.
В подобни случаи специалистите говорят за колизия на интереси. Животът бърза да ни даде и примери за това. Последният е от вторник (29 март), с адрес брезнишкото село Станьовци, махала Габрова падина. За опазване на сигурността и имотите си там живеещи в махалата сложили две бариери, пътни знаци Влизането забранено и Стоп и една табела с надпис Пътят е частна собственост! Стреля се!.
Макар че няма данни какъв е бил ефектът от тези действия за опазване на сигурността и целостта на разположените в махленската зона за сигурност 27 имота, явно е имало причина живеещите там да предприемат такива твърди мерки. И те нямат нищо общо с ударите на НАТО в Либия, а са срещу рояците крадци, които на всичко отгоре са и моторизирани. По различни причини нашествениците са неуловими за полицията - било, че за патрулните коли няма бензин, или направо, че липсват патрулки, било поради факта, че на РПУ-Брезник се пада да пази реда в двадесетина села като Станьовци.
Грижата на държавата в конкретния случай е в посока, противоположна на интересите на жителите на Габрова падина. На място пристигнали полицаи от РПУ - Брезник и прибрали табелите, а бариерите вдигнали. След това образували досъдебно производство за самоуправство.
В същото време ( 29 март) в столицата професионалист №1 в МВР, главен комисар Калин Георгиев, обяви, че приоритет за вътрешното министерство и на Главна дирекция Криминална полиция (ГДКП) е противодействието на битовата престъпност. Самоуправството на жителите от Станьовци е част от тази битова престъпност и закономерно табелите и знаците са приоритетно махнати. Срещу приоритетите на крадците, които вилнеят в района, обаче нищо не е направено...
От вътрешното министерство известяват, че по време на отчета на ГДКП са били обсъдени и по-модерни методи за превенция на битовата престъпност. Те обаче са запазени в тайна, може би за да изненадат престъпниците. Във всички случаи обаче МВР би могло да ползва опита на бившия си служител от Силистра, 75-годишния Иван Христов. Той сам въвел модерна технология срещу крадците, явно след като полицията в родния му град не успява да се справя с битовата престъпност с традиционните методи.
Домът на бившия полицай се намира в опасна близост до ромската махала. След като му омръзнало да трупа статистика за попълзновенията на крадците в двора си, Христов свързал в самоделна охранителна система фотоклетка, прожектор и звуков сигнал. При засичане на движение фотоклетката включва прожектора. А към звуковата аларма води опънат през двора кабел, който при допир включва звуковия сигнал. Цялата система излязла на Христов около 300 лв. и засега действа ефикасно.
Както повечето си колеги, включително и в Брезник, шефът на РПУ-Силистра Митко Димитров вижда противодействието на битовата престъпност в прегрупиране на наличните сили. Ние сме изготвили допълнителни графици на полицейските служители от селските райони, които ще обслужват населението по графици, извънредно, с разтеглено работно време, обяснява той. А в същото време, бившият полицай и пенсионер Иван Христов зарежда личния си пищов и включва системата, убеден, че все една от двете мерки ще свърши работа...
И двата случая обясняват защо апелите за възраждане на доброволните отряди изглеждат напълно логични дори когато ги надават висши държавни служители, какъвто е ген. Румен Миланов. Шефът на БОРКОР е сред учредителите на неправителственото НДГС и негов председател, което предизвика съмнения дали генералът не е в конфликт на интереси. Конфликт обаче със сигурност няма по простата причина, че приоритетите на държавата (битовата престъпност) се отнасят все пак до бъдещето, макар и близко.
Идеята е НДГС да развие доброволчеството, още повече че 2011 г. е обявена от ЕС за година на доброволците. НДГС задава три логични въпроса: какво направи държавата за гражданите, какво направи гражданинът за държавата и какво самият гражданин прави за себе си по отношение на сигурността?
Отговорът на най-важния от тях е очевиден. Значи не ни остава нищо друго, освен да вържем лентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във