Параграф22 Daily

§22 Анализи

Дайте да дадем на МВР-то, туй глезено чадо на държавата!

Прогнозата, която "Параграф 22" направи в началото на ноември, че се задават тежки дни за звената на МВР, занимаващи се с   издаване на български документи за самоличност (БДС) се оказва наполовина вярна. Трудности очакват не само тези звена, но те ще бъдат съчетани и с яко бъркане в джоба на данъкоплатците, за да се покрият разноските по мащабната подмяна.

Както е известно през следващите две години сроковете за валидност на много от документите за самоличност на българите изтичат. Според данните на МВР през 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта. Или близо 3,3 млн. документа...

МВР вече предприе мерки, за да посрещне вълната от граждани, търсещи  нови тескерета. Но  обикновените данъкоплатци  не могат да предприемат нищо , за да контролират  изсипването на купища пари от бюджета за дейността "издаване на български документи за самоличност" на вътрешното министерство. Проблемът е, че за ведомството  с най-дебел портфейл в държавата  правителството продължава да вади допълнителни средства за дейностите му.

През 2019 г. МВР разполагаше с 1 514 790 200 лева чиста пара, за да изпълнява задачите си, да инвестира в нови технологии, да ремонтира и строи и най-вече да плаща заплати. Не е тайна, че от камарата левове, които получава, министерството харчи около 90 на сто за изплащане на възнагражденията на служителите си. И никак не е чудно, че за останалите му пера парите не стигат и се налага да се отпускат допълнителни средства. А най-притеснителното е, че такава ще е тенденцията и за следващата 2020 г., когато се очаква МВР да получи около 150 млн. лева повече, така че на хоризонта се очертава най-големия бюджет на държавно ведомство за последните години - около 1,7 млрд лева.

На фона на тази тенденция е притеснително, че мине не мине време, и кабинетът току бръкне в съкровищницата, за да даде още парички на едно от най-глезените си чада. Месец и нещо преди края на годината Министерският съвет пак обра паяжините в хазната  и одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 г. в размер 3 300 000 лева. Както съобщи пресслужбата на кабинета, средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

Отпускането на пари за тези дейности обаче не се случва за първи път през годината. На 23 октомври кабинетът отново одобри допълнителни разходи от  бюджета на МВР за 2019 г. в размер до 13 000 000 лева. И този път, както и сега, парите бяха предназначени за обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

Въобще покрай предстоящата подмяна на паспорти, лични карти и шофьорски книжки се наблюдава един постоянен теч на допълнителни средства към МВР. В средата на юли т.г. Министерският съвет пак демонстрира топла загриженост към вътрешното ведомство и му отпусна 12 млн. лева допълнително, отново с познатият мотив - "финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи". Тогава припомнихме, че това се случва на фона на приетите по-рано на второ четене в парламента промени в Закона за личните документи. Според тях паспортите на малолетните и непълнолетните - т.е. на българите на възраст до 18 години ще имат срок за валидност от 5 години, а на лицата от 18-годишна възраст нататък – 10 години. Депутатите обаче решиха този регламент да влезе в сила от 2021 година. А дотогава на която лична карта изтече срокът, трябва да се подмени, защото иначе - глоба. И е много любопитно какво следва от това, след като според Закона за българските документи за самоличност срокът на издадените документи на лица между 14-18-годишна възраст е 4 години, а от 2021 г. той вече ще е 5 години?! На личната карта ще бъде написано черно на бяло, че е с валидност четири години, което означава, че някои тийнейджъри ще запомнят преминаването си в младежката възраст с поне две задължителни смени на документите си...

Е, вярно е, че според закона първата лична карта на лицата от 14 г. до 16 г. е безплатна, но правилата така са заложени, че безплатното бързо ще свърши и държавата ще си прибере паричките. 

Бедата е, че дори и безплатното ни излиза скъпо, защото вече сме платили с поредицата допълнителни траншове към МВР извън онзи 1,5 млрд.лева бюджет. А такива допълнителни траншове се правят не само за дейностите по издаване на български документи за самоличност. И макар че сме се запънали пред вратата на Шенген по волята на някои "добри" наши партньори от ЕС, кабинетът непрекъснато ръси милиони за заветната свободна зона. В средата на март бе одобрена допълнителна финансова инжекция за МВР от 3 000 000 лева, предвидени за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2019 г. за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство.

А миналата седмица например кабинетът одобри допълнителни трансфери по бюджета на МВР за 2019 г. в размер на 10 000 000 лева. Този път парите бяха предназначени за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по Фонд „Вътрешна сигурност” и Фонд „Убежище, миграция и интеграция” - Спешни мерки.

И така милионите си текат, а  ние все още се щураме пред вратите Шенгенски, героично отчитаме супер-охрана на границите и слаб наплив на мигранти, и се радваме на все по-голяма сигурност. Истината обаче е една - докато вътрешното ведомство не се реформира реално, ще продължи да е бездънна черна дупка за  парите на гражданите си. Защото все за парите на данъкоплатците  става дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във