Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дамски съд заплашен от финансови наказания

Заплатите на целия съдийски тим на Районния съд в Дупница, който се състои само от жени, може в скоро време да бъдат намалени. Това ще стане, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) приеме предложението на Инспектората да бъдат санкционирани за фрапиращи нарушения 12-те магистратки от града на Галевите по дела от административно-наказателен характер.
На заседанието си в сряда (15 март) висшите магистрати взеха решение да се образува дисциплинарно производство срещу съдийския отбор ведно с председателя на съда Ели Скоклева. Инспекторите на ВСС са установили - меко казано, нередности - по 77 дела по Указа за дребното хулиганство през периода от 1 януари 2008 година до 17 февруари 2009 година. По 42 от тях въобще няма протоколи и поради тази причина не е ясно провеждани ли са изобщо заседания. Вместо да си губят времето с такива формалности, съдийките действали по бързата процедура, като еднолично определяли какво да бъде наказанието с резолюция направо върху полицейския протокол.
Все пак за деветнадесет от проверените случаи има протоколи, но те пък са невалидни, тъй като или не са подписани от протоколчика, или не е отразено кой се е явил в залата. Нямало и данни за разпити на свидетели и кратко описание на пледоариите. В някои от случаите не е посочена дори самоличността на нарушителя. Част от протоколите са писани със задна дата, което именно е довело инспекторите до извода, че не са водени публични заседания. Но и това не е всичко. Липсват и декларации на задържани лица при тяхното арестуване, което значи, че не са им разяснявани правата. Установено е, че част от делата вместо в сградата на съда са гледани в сградата на Районното полицейско управление. Прокуратурата в Дупница е била в почти пълно неведение относно движението на делата по Указа за дребното хулиганство, тъй като в много редки случаи е била уведомявана за тях.
Друг атрактивен детайл от проверката е, че самият председател на съда Ели Скоклева, която би трябвало да е за пример и да контролира спазването на процедурите, е втора по броя на дела с подобни нарушения - девет. Първа в листата е нейната колежка Людмила Панайотова с 14 такива нарушения.
Инспекторатът на ВСС предлага заплатата на всяка една от 12-те съдийки да бъде намалена между 10 и 25% за срок от шест месеца до две години, в зависимост от допуснатите нарушения. На излизане от заседанието председателят на ВАС Константин Пенчев коментира, че нарушенията на съдийките от Дупница се дължат на некомпетентност. Не е зле да припомним, че в същия този съд същата съдия Скоклева води делото за обида срещу страховитите бизнесмени братя Галеви. Какви ли ще са резултатите, ако болката на дупнишките съдийки е компетентността им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във