Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС - безразлична към високата корупция

Заседанието на парламентарната комисия за контрол на Държавна агенция Национална сигурност в четвъртък (19 януари) произведе новина: че между две от най-важните структури в борбата с престъпността всъщност няма топла връзка. Заместник главният прокурор Валери Първанов, който представи в комисията данни за предадените от ДАНС преписки от 2011 г., свързани с корупцията сред лица, заемащи висши държавни длъжности и с изпирането на пари, дипломатично заяви, че ефективността на взаимодействието между агенцията и държавното обвинение не е висока. При 100 преписки през 2011 г. има 32 досъдебни производства, от които са приключили 13, от тях по пет имат обвинителен акт, а по 19 все още се работи, посочи Първанов.


От оскъдната информация, изнесена след заседанието, се разбра, че повечето преписки са за дейността на кметове, на областен управител, на магистрати, но няма дела, засягащи хора от високите етажи на властта. Този факт беше коментиран гневно от новия опозиционер Волен Сидеров, който е член на комисията. Липсата на сигнали е доста съмнителна и това е знак, че ДАНС се използва политически, заяви лидерът на изчезващата Атака. Той съобщи, че комисията ще изпрати питане до ръководството на ДАНС дали се водят дела по сигнали за корупция сред изпълнителната власт. Наличието на такива дела ще докаже, че нещо се върши, уточни той.


От думите на заместник главния прокурор Валери Първанов може да се направи изводът, че агенцията наистина не си върши работата. Според него е необходимо ново споразумение между прокуратурата и ДАНС, в което да се регламентира достъпът на агентите до информационната система на държавното обвинение. Възможност да я използват имат Народното събрание, Инспекторатът на ВСС, Военна полиция, МВР. В нея се съдържа информация за сигналите за корупция и за работата по изясняването им, която би могла да развърже ръцете на агентите и да активизира тяхната част от разследванията.


Любопитен детайл е, че и агентите са имали такъв достъп до базата на прокуратурата, но не са се възползвали от него, уточни Първанов.


Очевидно при следващите си заседания комисията трябва да поиска обяснение на ръководството на агенцията на какво се дължи липсата на интерес към използването на прокурорските информационни масиви. Нищо чудно гневният напоследък Сидеров да се окаже прав, че ако агенцията не върши нищо, значи има двойни стандарти при оценката й.


Точно преди две години, на 18 януари, управляващите демонстрираха голямата си загриженост към проблемите в борбата с престъпността. Тогава премиерът Бойко Борисов участва в национално съвещание на МВР, прокуратурата и ръководството на ДАНС, посветено на ефективното взаимодействие между трите структури. Оттогава още данни за корупция по върховете на държавата липсват, но си оставаме лидери по корупционен индекс.


Може пък наистина трябва ново споразумение, за каквото говори заместник главният прокурор. Все по-натрапчиво обаче е подозрението, че договорка има, но е по-скоро нещо от рода на прословутата омерта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във