Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС и МВР: две хубави уши...

Вътрешният министър Цветан Цветанов най-сетне изплю камъчето и призна, че информацията от скандалните записи със СРС на разговорите на Ваньо Танов е изтекла от ДАНС. Според собственото му изявление пред национален всекидневник заради това петима служители на агенцията ще бъдат подложени на психотест пред детектор на лъжата. Те са слушали записи или са ползвали акаунти за прослушване на разговорите, които е водил митничар №1 Ваньо Танов. От проверката на логфайловете досега е установено, че освен тези петима агенти други не са влизали в системата.
Признанието на Цветанов изобличава шефовете на агенцията Цветлин Йовчев и Иван Драшков в неистина, както е прието да казват в магистратските среди и в МВР. От ДАНС е невъзможно изтичането на информация, с уговорката, че в ерата на техниката всичко е възможно, категоричен бе миналата седмица заместник-председателят на тази агенция Иван Драшков, след като бе изслушан на заседанието на Комисията за контрол на ДАНС. Няма причина резултатите от проверката да доведат до нова вълна на оставки в агенцията, уточни той.
Шефът му Йовчев беше с една идея по-предпазлив. Няма изцяло перфектна и изцяло защитена система. От всички служби е възможно да изтече информация и ние това го виждаме всеки ден, коментира той. Според него в много по-сериозни служби избухват шпионски скандали, но той няма информация това да се случва в неговата.
Любопитно е как се чувстват двамата агенти след признанието на ресорния силов вицепремиер и вътрешен министър Цветанов. Интересно ще е също и какво мисли по темата председателят на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС и депутат от ДПС Камен Костадинов. Миналата седмица след посещението на комисията в ДАНС и след изслушването на двамата й шефове Костадинов беше категоричен, че в ДАНС са създадени достатъчно надеждни механизми за контрол на класифицирана информация, в това число и физически мерки за сигурност и контрол.
Досущ като Раймонда Диен, легнала на релсите пред влака с войска, и депутатът от ДПС смело се изправи пред слуховете, че записите на разговорите с Танов са изтекли именно от агенцията. Системата, по която тече тази информация, е достатъчно надеждна и показва невъзможност за изтичане на информация. Има създадена необходимата нормативна и поднормативна база. Тоест в ДАНС нещата от гледна точка на това, което ние трябва да констатираме като контрол, са в реда на това, което разписва законът, обяви пред аудиторията на БНТ шефът на Комисията за контрол на ДАНС.
Логичен е въпросът след признанието на Цветанов: защо до последния момент всички вкупом се стараеха да хвърлят вината върху техническите изпълнители от специализираната дирекция Оперативни технически операции (СДОТО) и да скрият любимата си агенция, откъдето всъщност е дошло и искането за подслушването на Танов. За да се стигне и до абсурдното твърдение, че за т.нар. изнесени точки за подслушване (акаунти) едва ли не вина има СДОТО. Стигнахме до едно неприятно заключение, което не касае ДАНС. То касае т.нар. акаунти. Нещо, което направиха и колегите от подкомисията за контрол на СРС, че акаунтът е нещо, което виси в пространството. Той не е регламентиран по никакъв начин. Да, мотивирано беше обяснено защо се използва. Използва се от 7-8 години, но неговата нерегламентация дава възможност да се стига до подобни ситуации - до размиване на отговорността и до несанкциониране на изтичане на подобна информация, патетично каза Костадинов.
Остава загадка какво стои зад желанието на Костадинов да отхвърли булото на срам и грях от агенцията, въпреки че точно Комисията за контрол на ДАНС би трябвало да бъде ефективният коректив на дейността й. Поне такава бе идеята за създаването й. Според някои тълкувания поведението ала Раймонда Диен по отношение на агенцията е част от политиката на ДПС и по-точно на Ахмед Доган към ръководството на ДАНС, по-конкретно израз на необяснимата загриженост на Доган за съдбата на заместник-шефа на агенцията Иван Драшков.
Да си припомним, че през октомври 2008 г. лидерът на ДПС обяви, че движението ще иска да се разследва уволнението на Иван Драшков. Както е известно, по това време заместник-директорът на Държавна агенция Национална сигурност ген. Иван Драшков бе уволнен, а пресцентърът на Министерския съвет не даде каквито и да е подробности.
Тогава неофициално бе лансирана версията, че повод за преждевременното освобождаване на Драшков е аферата около сделка на брат му Петър Иванов Драшков с общински терен. Тогавашният кмет на столицата Бойко Борисов даде на прокуратурата търговското дружество на Петър Драшков Сида-С, заради опита му да направи незаконна сделка с общински терен от 14 декара в столичния ж.к. Стрелбище. Проверка в деловодството на Столичната община и район Триадица установи, че никога не е сключван договор за продажбата му между Столичната община и фирма Сида-С ЕООД. А в представения от фирмата договор за продажба подписът на кмета на София Бойко Борисов е фалшифициран.
След отстраняването на Драшков Доган обяви, че това е гаф. Гафът се състои в следното - ако вместо да ти ампутират лявата ръка, ти махнат левия крак, значи се получава едно голямо недоразумение. Лидерът на ДПС заяви, че шефът на контраразузнаването (Драшков бе шеф на контраразузнаването от януари 2007 г. до създаването на ДАНС, която обедини контраразузнаването, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване) е едно от основните лица в агенцията и уволнението му не е трябвало да се прави в движение. Трябваше да се седне в коалиционен мащаб, да се обсъдят нещата, да се види кой е виновен и кой създава проблемите, а не за назидание да се уволнява много отговорен човек от гледна точка на сигурността в държавата, за да покажем на обществото, че е направено нещо, каза Ахмед Доган.
На 16 октомври 2009 г. Върховният административен съд отмени решението на Министерския съвет, с което Иван Драшков бе освободен като заместник-председател на Държавната агенция Национална сигурност. А през декември 2009 г. много отговорният човек в сигурността, заради когото дори се обтегнаха отношенията в тройната коалиция, отново бе назначен на поста заместник-директор на ДАНС и е такъв и до днес, в епохата Бойко Борисов.
Хубаво е да припомним също и реакцията на тогавашната опозиция от ОДС към случая. Уволненият заместник-председател на ДАНС Иван Драшков, за когото се застъпи лично лидерът на ДПС Ахмед Доган, вероятно е прикрил една спецразработка срещу движението, обяви тогавашният председател на ПГ на ОДС и областен лидер на сините в Пловдив Йордан Бакалов.
Депутатът, който е част от Синята коалиция, тогава подкрепяща управляващото мнозинство от ГЕРБ, обясни, че става дума за разработката Лиани, насочена срещу черните каси на ДПС. Операцията Лиани започва през 2006 г., но през февруари 2007 г. работата по нея е спряна, за да се възобнови през април 2008 г., след смяната на Румен Петков като вътрешен министър.
Струва си да се върнем назад във времето и да припомним, че за избухването на скандала около Лиани голям принос имаше... ген. Ваньо Танов, тогава шеф на Главна дирекция Борба срещу организираната престъпност (ГДБОП). Който днес пък е на устата на топа във връзка със скандалните записи от подслушваните от ДАНС негови разговори с различни хора от властта, включително и с премиера Борисов.
Лиани беше провалена в момент, в който предстоеше реализацията. Оттук нататък е много трудно доказването на това деяние. И аз не съм изненадан от прекратяването, коментира Танов спирането на работата по нашумялата разработка. Според него това е и целта на изтичането на информацията, за да може да бъде провалена разработката и да бъде предотвратено задържането на определени хора.
Е, и до ден днешен няма задържан по разработката, която по неофициална информация щяла да разкрие черните каси на ДПС. Танов обаче продължава да е в окото на урагана, а вихрушката около него се е завила с искането на агентите да подслушват митничар №1 за контрабандни канали, както призна вицепремиерът Цветанов. Защо ли?
Скандалът около Танов и записите обаче продължава да налива вода в мелничката на агенцията. Депутатът от ДПС и шеф на комисията, натоварена да я контролира, Костадинов поиска ДАНС да си спретне самостоятелно звено за подслушване. С което тя окончателно ще затвърди облика си на фирма за защита на нечии частни интереси, а не на националните. Единият начин агенцията да има автономия в подслушването е да си създаде технически възможности за прилагане на СРС-та. Това означава, че мобилните оператори ще трябва й да предоставят същата техника за контрол на трафика, каквато вече дадоха на МВР. За подобна дейност в ДАНС има готовност. Дори е създадена специализирана дирекция Технически операции, където има същото звено за подслушване, каквото работи в МВР. Остава да се реши въпросът с техниката, но тя е достатъчно скъпа, за да си позволят операторите някакъв такъв подарък.
Ако този вариант не мине, щяла да се реализира операция за овладяване отвътре на крепостта за подслушване в МВР. Усилено се говори, че заради заканата на премиера да има наказани заради скандала със записите, ще падне главата на шефа на СДОТО Цветан Иванов. Според някои хипотези на негово място ще бъде назначен досегашният шеф на дирекция Технически операции в ДАНС Цветан Петров Китов, който е бивш кадър на СДОТО. И под прикритието на препоръчаното от комисията разграничение на употребата на СРС - срещу тежка организирана престъпност и за опазване на националната сигурност - в СДОТО ще прехвърлят екипа от Технически операции на ДАНС, който ще подслушва обекти, проучвани от агенцията - този път без акаунти, напълно законно.
Третият път да бъдат загърбени скандалите с подслушването е да се създаде самостоятелна агенция извън МВР, обвързана със съответни финансови нормативи. И този вариант обаче може да бъде изпълнен в далечното бъдеще - сега на дневен ред са изборите за президент и за местна власт. Дотогава ще я караме по старому - с ДАНС и МВР. Две хубави уши, записи, лъжи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във