Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС КАТО МОМЧЕ ЗА ВСИЧКО

С какво не се занимава Държавната агенция Национална сигурност? Колкото повече време минава от нейното създаване преди седем месеца, толкова по-трудно се намира отговор на този въпрос.
Преди време премиерът Сергей Станишев нареди на ДАНС да разследва финансовата криза в частния футболен клуб ЦСКА заедно със злоупотребите в Кремиковци. На държавната агенция й беше възложено също да разбере кой разпространява слуховете, че състоянието на Първа инвестиционна банка е разклатено. Президентът пък поиска да се провери отговаря ли на истината написаното от експертите на ОЛАФ в доклада им за България. Един комитет поиска ДАНС да нареди незабавното спиране работата на пети блок на АЕЦ Козлодуй, да отстрани председателя на Агенцията за ядрено регулиране, директора на АЕЦ Козлодуй, че и министъра на икономиката Петър Димитров.
Същевременно ДАНС ловко лови митничари с подкупи по границата, проучва и взривовете в Челопечене, проверява бил ли е сътрудник на службите СДС Пламен Юруков. Черешката на тортата засега е заявката от столичния кмет Бойко Борисов, който поиска агенцията да разследва дали самоотлъчката на работа на заетите в чистотата на София роми не е организирана акция срещу него. Въпреки сериозния тон на генерала това прозвуча по-скоро като шега, освен ако не приемем, че струпването на боклуците в София застрашава националната сигурност. Но с широката си душа ДАНС обеща да провери и този случай.
Силно впечатлява, че при този претоварен график агентите на ДАНС сколасват да намерят време да побеседват и с някоя и друга знакова фигура от сенчестия сектор като Малкия Маргин или Златко Баретата. Отделно - интересно е и по какви въпроси, свързани с националната сигурност, си говорят. Както сполучливо отбеляза в коментар едно електронно издание, ДАНС с всеки изминал ден заприличва на нещо средно между омбудсман и бюро Жалби.
А ето какво е записано в раздел Общи положения, Глава 2 от Закона за Държавна агенция Национална сигурност:
Чл. 4. (1) Държавна агенция Национална сигурност извършва дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност. Следователно според духа и буквата на закона в прерогативите на ДАНС би било едно разследване, свързано например със съмнения за източването на пари от Европейските фондове. Още повече че тази опция фигурира като точка 16 в чл. 4. ал 1., а именно сключване на неизгодни договори, изпиране на пари и усвояване на фондове на Европейския съюз чрез измама.
Резонно е също ДАНС да разследва експлозии като тази в Челопечене, доколкото може да става въпрос за незаконно производство и съхранение на общоопасните средства... (чл.4, т.13 от Закона за ДАНС). Също в реда на нещата е агенцията да се интересува наред ли е всичко в АЕЦ Козлодуй, защото по закон е призвана да осигурява контраразузнавателна защита на стратегически за страната обекти и дейности. Това обаче не означава, че има право да спира реактори и да уволнява енергийни шефове и министри, както поиска инициативният комитет в писмо до шефа на агенцията Петко Сертов.
Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов имаше само донякъде основания да твърди, че акциите на ДАНС, при които бяха привикани Николай Маринов - Малкия Маргин и Златомир Иванов-Баретата, нямат законови основания, тъй като агенцията има самостоятелни правомощия, които често пъти са различни от това, което не прави прокуратурата.
Всъщност същностният въпрос тук по-скоро е не дали ДАНС трябва да кани на кафе този или онзи, а дали подобни аудиенции трябва да бъдат огласявани. Що се отнася до хора като Маргините, те би трябвало да бъдат канени по-често на кафе, но не от агентите, а от съда, тъй като отдавна са подсъдими. Може би не е зле също агентите да разнищят начините, по които Маргините от две и половина години се правят на болни и истински ли са петорните съдебномедицински експертизи, благодарение на които досега те успешно отлагат срещите си с Темида. Между другото проблемът с болните адвокати и подсъдими е отбелязан и в критиките на прословутия доклад на ЕК...
Като се тегли чертата, излиза, че ДАНС продължава да е едно от най-загадъчните неща в държавата. Именно поради това многообразие в действията на агенцията представители на опозицията я атакуват с довода, че ДАНС се употребява политически - например за да се отклони вниманието от спирането на стотици милиони евро за България. Не си измисляме заключения: по време на атрактивните акции с пиене на кафе и(или) вода депутатката от БСП Татяна Дончева се изпусна да каже, че сутрешните срещи в ДАНС са оповестявани, за да бъдат държани медиите в течение и да е ясно, че ДАНС върши някаква работа. И добави създадохме ДАНС да върши работа за две пари. Оставете я да си я върши!
В обществения дебат около прословутите кафета (които в крайна сметка се оказаха вода) като че най-близо до действителността се оказа председателят на вътрешната комисия на парламента Минчо Спасов. Той каза: „Всички знаят, че за тези лица има подозрения за връзки с криминалния контингент, а ДАНС има превантивна дейност и функция, както и функция по разкриване на престъпленията. Ще рече - според шефа на вътрешната комисия поканите имат превантивен и дисциплиниращ ефект...
Да се смееш ли, да плачеш ли! Ако американското или друго нормално ФБР тръгне да прави превенция сред вече подсъдими лица (какъвто е случаят с Маргините) - голям смях ще падне. Така че по-добре да престанем да наричаме ДАНС родното ФБР, поне засега. И да вземе BG агенцията да се сдобиe със сайт и с телефон за връзка. А е крайно време и да качи списъка с 10-те най търсени престъпници у нас - така както прави FBI. Макар че те са широко известни...

Facebook logo
Бъдете с нас и във