Параграф22 Daily

След скандала "Досиетата Пандора"

ДАНС, НАП и ПРБ дали проумяха защо са на тоя свят родени?

Текущият скандал с "Досиетата Пандора" - щем не щем - ни връща към близкото минало. И по-точно - към 2015 г., когато на бял свят с гръм и трясък се появиха "Panama Papers". Завръщането в миналото ни подсеща и за още нещо - за гениалното допълнение, с което Карл Маркс обогатява прозрението на Хегел, че всички събития в историята се случват по два пъти: веднъж - като трагедия, втори път - като фарс.

 

"Досиетата Панама", които представляваха 11.5 млн. поверителни документи на панамската компания за корпоративни и правни услуги "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca) и бяха в обем от 2.6 терабайта, изтекоха в публичното пространство, след като анонимен източник подари няколко флашки на "Зюддойче Цайтунг" и на Международния консорциум на разследващите журналисти - International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ ), със седалище във Вашингтон. Документите съдържаха информация за повече от 214 000 офшорни фирми и данни за собствениците и директорите им.

"Досиетата Пандора" повтарят "панамската история" буквално едно към едно - флашки с обем на информацията 2.94 терабайта са подхвърлени отново на ICIJ. Две години по-късно

милиони и милиарди обикновени хора

изведнъж се сблъскват с най-интимните сделки и активи на: 35 държавни лидери, 330 политици, министри, дипломати и високопоставени чиновници от близо 100 държави,130 милиардери от 45 държави и... един управител на централна банка,

За разлика от "Панама пейпърс", в кутията на Пандора са скрити 11.9 милиона поверителни документа, изтекли от 14 доставчика на офшорни услуги.  И още - осветените днес крайни собственици на офшорни активи са два пъти повече, отколкото "панамските офшоркаджии".

Дали обаче официалните реакции на скандалите също ще влязат в категорията "Еднакви"?

След експлозията на "Досиетата Пандора", световните агенции вкупом обявиха... горе-долу едно и също: "Депутатите от Европейският парламент единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията и разкритикуваха крайно неадекватната реакция на правителствата в продължение на десетилетие".

След избухването на първообраза "Панама пейпър" - през април 2016 г., възмущението също бе граничещо с цунами. Два месеца по-късно обаче почти всичко вече беше позабравено, а след още един месец - през юни - Европейският парламент се престраши и създаде анкетна комисия, която "да разгледа разкритията от „Досиетата от Панама” и да разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци"

За резултатите от работата на тази комисия може да съдим по реакцията на евродепутатите от групата на ЕНП - Бурхард Балц и Дариуш Росати: "Обикновените граждани и фирми плащат данъци. Новите данни показват отново организираната липса на отговорност от голям мащаб у някои, които не искат да допринасят за общото благо!"

Прекрасно, нали? Но... с едно наум, защото комисията е създадена през юни 2016 г., а "самопризнанието" на евродепутатите е направено чак през ноември 2017 година. Оттогава насетне -

нищо и половина, ако съдим по съдържанието на "Пандора пейпър".

Всъщност, понеже стана дума за ЕНП и за реакцията на европарламента по повод панамските досиета, от кутията на Пандора изскочи името на политик, членуващ в партия от това политическо семейство. Става въпрос за нашенеца Николай Младенов, чиято политическа биография е впечатляваща: заместник-председател и говорител на СДС, депутат в Европейския парламент, министър на отбраната и министър на външните работи, ръководител на мисията на ООН в Ирак, специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес...

Та, на 9 август 2013 г., малко преди да започне работа в Организацията на обединените нации, Младенов става собственик на офшорката Afron Enterprises Ltd и... забравя да я впише в имуществената декларация, каквато всички служители на ООН са длъжни да подават "на влизане" в световната организация.

Младенов обясни този пропуск с вълнението около първата крачка на новото си поприще, просто бил забравил. Е, що за амнезия трябва да те е споходила, та и днес - докато гледаш собствените си документи - да не си спомняш, че офшорката ти е регистрирана

една седмица след назначаването ти в ООН?

И как - при това положение - да повярваме, че г-н Младенов прекрасно си спомня как тази офшорка не е развивала никаква дейност, не притежава никакви активи и не е превъртала никакви пари?

Подобно твърдение изказа и другия осветен от искрите на Пандора българин - Делян Пеевски. Той изплува като собственик на три фирми, които - дали поради обикновено вълнение или заради други по-възвишени емоции - най-регулярно е забравял да декларира като народен представител.

В изявление до медиите Делян Пеевски отрече да има нередности, но ДАНС, НАП и КПКОНПИ се заеха да проучат данните от "Досиетата Пандора". За разлика от прокуратурата, която още се чуди какво да прави, след като неотдавна прекрати цели 14 преписки, образувани срещу момчето чудо на българския преход по сигнали за финансовите машинации. 

В разкритията на новите досиета, Пеевски върви ръка за ръка с майка си Ирена Кръстева. Тя се оказа с две офшорни фирми от Британските Вирджински острови, учредени през 2009 г. по поръчение на швейцарска банка и с цел отваряне на фирмени банкови сметки.

Офшорките са Hintas Holding & Finance S.A. и Sarit Partners Corp. и са регистрирани от доставчика на офшорни услуги Triden Trust по поръчение на банката RBS Coutts в Цюрих. В "Досиетата Пандора" обаче данни за наличността по сметките няма.

За сметка на това, спокойно можем да кажем, че НАП и Дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС със сигурност са наясно и с офшорния бизнес, и със сметките на тримата "пандорци". Това не е предположение, а задължение на посочените институции, продиктувано от редица международни споразумения в областта на данъците.

Например - по две директиви на ЕС за сътрудничество и автоматичен обмен на данъчна информация в рамките на ЕС и Международната конвенция за сътрудничество по данъчни въпроси. Тази

конвенция е подписана и ратифицирана от 114 държави,

а към автоматичния обмен на информация, който се извършва веднъж годишно, са се присъединили и 40 офшорни зони.

Така че от 2016 г. НАПД, ДАНС и прокуратурата би трябвало да са наясно с всички офшорни интимности на високопоставените български мъже и жени, бъхтещи на държавна заплата. Е, и на останалите близо 350 наши сънародника, които имат сметки с по над 1 млн. евро в чужди държави и офшорни зони.

Иначе европарламентът със сигурност отново ще състави комисия, може дори да приеме специална резолюция. После ще минат година-две, ще се появят тематични законодателни инициативи и... Дали има смисъл отново да припомняме нулевия ефект след панамските досиета?

Дано този път се окажем лоши пророци!

Facebook logo
Бъдете с нас и във