Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС рови далавери на варненския централен пазар

Насред активния летен сезон, вместо да въртят яки обороти, варненски търговци се разбунтуваха, след като останаха без обектите си. Причина за това е новата организация на движението в района на Централния пазар във Варна, която готви да въведе кметската администрация. За да се разтовари огромният трафик в града, кметът Кирил Йорданов реши да разшири и отвори за автомобили улица Дрин до Кооперативния пазар. Там обаче си вадеха хляба над 100 търговци. По протежението на улицата бяха разположени павилиони, за ползването на които те плащаха наем на общинската фирма Пазари. Наемателите са официално уведомени за предстоящите промени.
Дотук нищо драматично. Докато бараките не са премахнати. Търговците твърдят, че са разговаряли с кмета и той им е дал отсрочка до септември, за да могат да реализират закупената стока и да се възползват от сезона. Договорката обаче е устна и на 7 юли чистката започва. На мястото са изпратени багери, които събарят павилионите. Част от търговците се афектират и се спречкват с нашествениците. Насред центъра на града варненци и чуждестранни туристи стават свидетели на бой между двете страни. Повикана е и полиция. Търговците обвиняват кмета Йорданов в произвол, той пък контрира с това, че улицата, върху която са разположени павилионите им, е общинска собственост. Кметът не отрече, че е обещал на наемателите да работят до есента, но заяви, че условията, които те са поискали, са неприемливи. За да стане случаят още по-заплетен, в него се намесва и трета страна - фирма Пазари.
Пазари, както говорят помежду си варненци, е най-мафиотската фирма тук, тъй като действа чрез измамни схеми. Това обяви ден след започналата чистка на бараки и Кънчо Бонев, заместник-председател на Обединено гражданско сдружение, защитаващо търговците на пазарите Централен и Чаталджа. Преди месец наемателите на търговски обекти на улиците Пискюлиев и Дрин са сключили договори за три месеца с общинската фирма и са внесли депозити. Преди това са се споразумели кметската заповед от април за премахване на бараките да бъде отложена за септември. Прокуристът на общинската фирма Владимир Михалчев е бил наясно, че тази уговорка няма да се изпълни, но въпреки това е подвел търговците да подпишат контрактите, за да им вземе парите, твърди Бонев. Според него в крайна сметка над 100 наематели на бараки ще останат без работа през активния летен сезон, въпреки че са предплатили и са заредили стока за хиляди евро.
След като е започнало разрушаването на павилионите, служител на Пазари е убеждавал търговците, че има алтернативи за тях, за да не протестират, посочи Кънчо Бонев. Той твърди, че за да бъде потушен бунтът на наемателите, най-активните от тях са привиквани от ръководството на общинската фирма, която им е обещала да ги устрои за в бъдеще. Тези, които най-много протестираха, вече сами си бутат бараките, коментира той.
Бонев внесе и политически елемент в конфликта. Скоростното премахване на павилионите е акт на отмъщение спрямо търговците, които открито са заявили подкрепата си за партия ГЕРБ преди изборите, коментира той и обясни: Не е тайна, че прокуристът на Пазари е близък с председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, който беше кандидат за народен представител от Коалиция за България.
Дали някой е разчиствал сметки, ще се разбере по-късно, тъй като търговците са сезирали ДАНС за всички престъпления, които се вършат, според тях, от борда на директорите на Пазари. Търговците се оплакват и от прекомерно високите си наеми, които достигат до 20 евро на квадратен метър. Според тях с Пазари се разпорежда Веселин Данов, който определя наемите. Бившият общински съветник командва чрез своя човек там Юлияна Трифонова, която е председател на съвета на директорите, твърдят търговците. Намалялата печалба на Пазари пък се дължала на раздутия щат на дружеството.
Типично в свой стил кметът на Варна отговори с чувство за хумор на разярените търговци. Не сварвам да получавам поздравления от гражданите за това, което направих, заяви той. Болшинството от ощетените наематели на улица Дрин са омурташки цигани. От тях са се жалвали мнозина варненци - съседи на бизнесмените. Според тях премахването на бараките е дългоочаквано спасение от шума и мръсотията в района.
Хубаво за едни и лошо за други, разчистването на павилионите по Дрин продължава, не стихва и недоволството на търговците. Има ли далавера в тази история и кой ограби известните в града като омурташки цигани търговци, ще изясни проверката на ДАНС...

Facebook logo
Бъдете с нас и във