Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС се отчете в цифри, без имена

Пет дни преди да духне едната свещичка върху тортата за рождения си ден - на 25 март (сряда), Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) представи за първи път официален доклад за своята дейност през 2008 година. Това стана по време на работен семинар за журналисти. Говорителят на агенцията Зоя Димитрова обясни, че преди да бъде предоставен на пресата, с отчета е запознат министър-председателят Сергей Станишев, а разширен вариант на документа се намира в Министерския съвет и ще бъде даден за обсъждане и в парламента.
В продължение на около шест часа шефовете на дирекции в агенцията разясниха какви са нейните структура и роля, какви са рисковете за националната сигурност, как се работи по класифицирана информация, какво е взаимодействието на ДАНС с прокуратурата и МВР, борбата с корупцията по високите етажи и пр. Не са подминати и проблемите при използването на специални разузнавателни средства (СРС) във фазата на досъдебното производство, както и невъзможността (според сегашния НПК) те да бъдат приети като доказателство в съда. Според ръководството на ДАНС това пречи на работата и нормативната база трябва да се промени. Един от лекторите дори призна, че техни колеги от американското ФБР били шокирани от това недоразумение в нашето законодателство.
За една година работа в резултат на оперативно-издирвателната и оперативно-техническата дейност на агенцията, на съдебната власт са предоставени за реализация материали по над 380 случая, с което е пресечена престъпната дейност на 405 лица. На базата на разработки на ДАНС са образувани над 170 досъдебни и съдебни производства. За съжаление обаче осъдителните присъди през 2008 г. по тези случаи са едва десет, въпреки че прокуратурата работи рамо до рамо с агенцията.
Агенти на ДАНС са подали девет сигнала на Върховната касационна прокуратура (ВКП) във връзка със Закона за мерките срещу прането на пари.
Агенцията е засякла пране на пари на стойност 375 млн. евро
По случая все още се работи, има задържани. Със заповеди на министъра на финансите Пламен Орешарски са спрени две финансови операции, влезли са в сила 48 наказателни постановления на обща стойност над 130 хил. лева. Агентите на българското ФБР са влезли в дирите на руски групи на организираната престъпност, вследствие на което е образувано предварително производство и са задържани за пране на пари двама представители на руската мафия, като са блокирани преводи за 221 хил. евро и са запорирани банкови сметки за 8 млн. евро.
Задържан е и български гражданин за финансови измами в САЩ за 117 хил. щ. долара, но агенцията не съобщи неговото име. Статистиката за посегателства срещу финансовата и икономическата сигурност сочи 164 такива случая: 28 са свързани с пране на пари, 41 с корупция, а 9 - с неправомерно усвояване на средства от държавни и международни фондове.
Сред уличените лица според доклада на агенцията са заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), заместник областен управител на София-област (Мариус Цаков - б.а.) и висш магистрат. В документа не се посочват имена, но в първия случай очевидно става дума за Иван Леков, който междувременно бе оправдан от Софийския районен съд. Представител на агенцията заяви, че не им е безразлично какво става със сигналите, подадени от нея в прокуратурата, и дано в този случай попитат хората от обвинението какво стана, та взеха, че оправдаха уличения Леков. За злоупотреба със средства от фондовете на Европейския съюз (ЕС) по материали на ДАНС са образувани и две предварителни производства в прокуратурата.
Установено е увреждане на икономическите интереси в особено големи размери и са образувани досъдебни производства в ТЕЦ Марица-изток 2 - за 202 млн. лв., и в ПФК-ЦСКА във връзка с недвижима собственост на Кремиковци АД - за около 29 млн. лева. Установена е схема за неправомерно усвояване на ДДС, при което бюджетът е ощетен с над 5 млн. лв., като е образувана преписка в Окръжна прокуратура - Пловдив. Образувано е следствено дело срещу три лица, извършвали незаконен трансфер на финансови средства и източвали банкови сметки при ИНТЕРНЕТ банкиране.
По информация от ДАНС е образувано следствено дело срещу служител на НЗОК, събирал и предавал на трети лица служебна и класифицирана информация с цел лично облагодетелстване. В системата на Министерството на отбраната и Българската армия по материали на ДАНС са образувани две следствени дела и две досъдебни производства за злоупотреба със служебното положение с цел лично облагодетелстване при възлагане на обществени поръчки.
При операции на ДАНС са иззети 3.5 тона марихуана
и 50 кг суровина за производство на синтетични наркотици. Задържана е пратка от 77 кг хероин и е разкрита една нарколаборатория. Срещу виновните лица са образувани предварителни производства, а на чуждестранните граждани е наложена или е в ход процедура по налагане на принудителни административни мерки - експулсиране, отнемане на право на пребиваване и забрана за влизане в страната.
За пропаганда на антидемократична идеология Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала предварително производство срещу едно лице, а във връзка с подготовка за организиране на гражданско неподчинение и за принадлежност към структура от неофашистки тип е осъдено ефективно друго лице. По материали на ДАНС е заличена регистрацията на търговско дружество Гюнеш 2004 и на фондация Благотворителни проекти, използвани за прикритие на нерегистрирана турска ислямистка секта и на ливанска ислямистка организация. Във втория случай е постановена и осъдителна присъда срещу един от замесените.
В изпълнение на контролната си дейност по Закона за чужденците ДАНС е разгледала общо 529 молби за предоставяне на закрила у нас, като в 13 от случаите са дадени отрицателни становища въз основа на данни за връзки на кандидатите с международни престъпни организации и с чуждестранни специални служби. На десет лица е отказано убежище в страната поради подменена самоличност заради връзки с членове на терористична организация или предоставяне на неверни данни при кандидатстване в Държавната агенция за бежанците.
В рамките на контрола върху сделките със специална продукция съвместно с митническите органи и прокуратурата са пресечени опити за износ на специална продукция през летище - Бургас и за транзитиране на такива изделия през порт Варна.
ДАНС отчита също, че седмично е изготвяла и предоставяла информационни, аналитични и прогностични материали, които са предоставяни на висшите органи на държавната власт и други външни потребители. През миналата година броят на изпратените само до висшите държавни институции информации, справки, анализи и прогнози от общ характер или по конкретни въпроси надхвърля 220, а тези до други държавни органи са над 430.
Експерти на ДАНС вземат активно участие при анализирането на конфликти и кризи и при подготовката на предложения за позицията на Република България по международни въпроси.
По време на работния семинар станаха известни подробности около скандала с кмета на с. Гърмен Ахмед Башев. От агенцията опровергаха всички досегашни версии в пресата за задържането на Башев, включително и тази, че бил измъкнат по гащи от леглото си. По време на операцията не са използвани белезници, нито е имало служители с качулки. Призоваването на кмета, както се изразиха от ДАНС, е започнало точно в 6 часа и продължило 5 минути. За да не се създава брожение сред местното население, призовката му е връчена в съседното село Огняново. Той сам се съгласил да дойде в София, а от ДАНС му осигурили транспорт. Проверката по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във