Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС следи и "Галилео"

Кабинетът реши тази седмица, че ДАНС ще бъде точката за контакт във връзка с решение 1104 от 2011 г. на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 25 октомври 2011 година. То определя правилата за достъп до публично регулираната услуга PRS, предоставяна от глобалната навигационна спътникова система, създадена по програма "Галилео".


Според решението всяка държава членка следва да определи компетентен национален орган, който да отговаря за постоянното наблюдение за спазването на изискванията при ползване на PRS-услугата и да оказва необходимото съдействие за докладване на установени потенциално вредни електромагнитни смущения, засягащи услугата.


Проектът "Галилео" е европейският еквивалент на GPS - системата. Той беше стартиран през 2003 г., а в него участват и страни извън ЕС - Китай, Израел, Мароко, Саудитска Арабия, Южна Корея. По план "Галилео" трябва да предостави по-голяма точност за всички потребители в сравнение с настоящите системи, подобрено покритие над 75 градуса северна географска ширина, система за позициониране, на която може да се разчита дори и по време на война.


Първите два спътника по програмата бяха изстреляни през 2011 година. Те бяха кръстени "Тейс" и "Наталия" (името "Наталия" е българското предложение). Постепенното разполагане на спътниците на "Галилео" в земна орбита, на височина 23 600 км, ще направи достъпни първоначалните спътникови навигационни услуги от 2014 година. До 2019 г. в орбита трябва да бъдат изведени останалите спътници за доизграждане на системата.


За изпълнението на решението на правителството по бюджета на ДАНС са одобрени допълнителни разходи за 2014 г. в размер на 2 575 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във