Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС удари бизнес група, свързана с ГЕРБ

ДАНС посегна на една от най-мощните икономически групировки в Русе - "Крис груп", за която градската мълва твърди, че е здраво свързана с ГЕРБ. В последните дни на месец май в офисите на фирми, управлявани от шефа на "Крис" Иван Павлов, са нахлули агенти и са направили щателен обиск на помещенията, а на тръгване подбрали купища документи и служебни компютри. Иззетите документи били свързани главно с обществените поръчки, в които участвали дружествата на Павлов. За обиските обаче е пазено пълно мълчание близо десет дни, докато най-накрая медиите в крайдунавския град, надушили сами за скандала. Дори и след това Районната прокуратура в Русе, която наблюдава акцията, бе повече от лаконична: образувано е досъдебно производство срещу петима души, които са следствени за извършени документни престъпления. Друг официален коментар бе категорично отказан.


Интригата обаче е повече от любопитна, защото Иван Павлов съвсем не е случаен човек в града - неговите фирми редовно печелят търговете и конкурсите, на които се явяват. Бързата справка в регистъра на обществените поръчки показва, че за последните четири години свързаните с "Крис" и с Иван Павлов дружества и консорциуми са получили общо над 35 млн. лева. Парите са главно по европрограми. Поръчителите са общини и държавни структури.


Един от последните договори е от март тази година и е за 1 150 000 лева. Възложител е Природен парк "Русенски Лом" и е за изграждане на център за изследване, симулация и анализ на биоразнообразието. Показателно е, че единствената строителна фирма, която се е решила да участва в този търг, е именно "Крис груп". И логично тя го и печели. Два месеца по-рано отново "Крис груп" и пак като единствен участник печели и поръчката за залесяване на Горно Абланово, обявена от община Борово. Парите са скромни - става дума за около 328 000 лв., но пък са европейски и се опускат с помощта на Програмата за развитие на селските райони.


От 2012 г. "Крис груп", като участник в различни консорциуми, печели всякакви обществени поръчки в областта на строителството и озеленяването, при това за знакови за Русе обекти. Така например "Русе инфра" ДЗЗД, чийто управител също е Иван Павлов, е натоварено с реконструкцията на един от изходите на града - булевард "Тутракан", за който по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния са отпуснати над 9 млн. лева. Консорциум "Дунав", също под управлението на Иван Павлов, печели обявената от ДП "Пристанищна инфраструктура" обществена поръчка за изграждането на речния информационен център. "Аква строй" - друг консорциум, свързан с Иван Павлов, пък е взел над 800 000 лв. за изграждането на сухия фонтан пред операта в центъра на Русе, който се превърна в любимо забавление за малчуганите. Дружеството "Евро строй", в което Павлов също участва, реконструира водопроводите на Горно Абланово, Батин и Екзарх Йосиф срещу повече от 10 млн. лв., отпуснати по програма "Развитие на селските райони". То бе натоварено да ремонтира и Регионалния исторически музей в Русе за още 2.8 млн. лв. - пак европейски пари, само че по програма "Регионално развитие".


Възходът на фирмите на Иван Павлов стана видим по време на управлението на ГЕРБ и това в крайна сметка предизвика и други проверки: през лятото на миналата година ДАНС е привикал на разпит и кмета на града Пламен Стоилов, който също е от ГЕРБ. Самият Стоилов тогава потвърди, че е разпитван в дирекция "Финансово разузнаване". Но категорично отрече да е фаворизирал определени фирми по "политическа линия". Общината има обявени общо 48 поръчки за 152 млн. лв., където печелят различни фирми и всичките поръчки са били проверявани многократно както от Комисията за защита на конкуренцията, така и от Агенцията за обществени поръчки, а най-накрая и от съда, обясни кметът Стоилов.


За резултата от тази проверка на ДАНС повече нищо не се чу. За сметка на това пък по време на предизборната кампания при миналите парламентарни избори темата за бизнеса на "Крис груп" и за купчината обществени поръчки, спечелени от свързани с Иван Павлов дружества, стана публична и бе вкарана в употреба от политическите противници на ГЕРБ. Дали ударът на ДАНС от края на миналия месец има нещо общо с изострените отношения пред приближаващите със страшна сила предсрочни избори, обаче може само да се гадае.


Практиката показва, че подобни шумни скандали обикновено рядко завършват със значими обвинения. А дори и самият факт, че бизнесът на "Крис груп" се разследва от Районната прокуратура и обвинението поне на този етап се изчерпва с "документно престъпление", не сочи, че от тази трънка ще излезе охранен заек.


 


Братя по ауди


Бизнесменът Иван Павлов очевидно е близък с още една знакова фигура в града - управителя на култовия хотел "Космополитън" Красимир Даков, когото мнозина сочат като "сивия кардинал" в местната структура на ГЕРБ. Формално обаче Красимир Даков е само редови член на организацията.За връзката между двамата мастити бизнесмени се заговори публично по един наистина нетрадиционен повод: през май 2012 г. колата на Иван Павлов бе вдигната с паяк, защото бе паркирана противозаконно на автобусна спирка, при това току пред вратата на КАТ. Часове по-късно обаче лъскавото "Ауди А8" бе върнато обратно от същия паяк на същото място, откъдето е било вдигнато, при това с извинение от служителите. Тогава русенци за първи път чуха, че паякът не само може да отнася - може и да връща колите им. Само че очевидно тази "услуга" не се полага на кого да е. Впоследствие падна и наложената на бизнесмена глоба за неправилно паркиране - в съда се яви общ работник, който заяви, че той е паркирал возилото неправилно на спирката. Така излезе, че актът е съставен не на когото трябва, а нов вече не можеше да бъде съставен заради изтекли процесуални срокове.По време на делата се разбра и че всъщност супермодерното ауди е собственост на фирма "Булстарс", която е под управлението на Красимир Даков. И че той го е дал на Павлов "да си го кара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във