Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС взе главата на шеф в МО

Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) отне достъпа до секретна информация на замeстник-директора на Агенция Социални дейности в Министерството на отбраната Стоян Стоянов. Новината долетя във вторник (17 февруари), въпреки че събитието се е случило още в средата на януари. Според Цветомира Жекова, медиен съветник на военния министър Николай Цонев, в МО е било получено писмо от ДАНС, с което уведомяват министерството за този акт.
Той е предприет след образуваното досъдебно производство от Военна прокуратура срещу Стоян Стоянов, уточни говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Достъпът до класифицирана информация се отнема въз основа на ал.5, чл.40 от Закона за защита на класифицираната информация, поясни тя.
Веднага след тази мярка - от 23 януари 2009-а, Стоянов е излязъл в отпуск по болест, който ще продължи до 4 март (б. ред. - ако, разбира се, не бъде удължен). От МО уточниха, че когато Стоянов все пак се върне на работа, ще бъде освободен от длъжност.
Според информация на Главна прокуратура от декември 2008 г. Софийската военноокръжна прокуратура води разследване срещу Стоян Стоянов за длъжностно престъпление. Досъдебното производство е образувано по материали, предоставени от ДАНС и свързани с резултатите от извършен планов одит на дейността на изпълнителната агенция за периода от 2006 до 2008 година. В информацията на държавното обвинение се посочва, че в хода на диренето се събират доказателства дали Стоянов или други длъжностни лица не са изпълнили задълженията си по служба при провеждане на процедури за отдаването на имоти публична държавна собственост и сключването на договори и от това са произлезли вредни последици за Министерството на отбраната.
Няма данни за щети, а се проверяват нарушения, свързани със 180 договора за наем, сключени от Стоян Стоянов в качеството му на длъжностно лице, заяви в сряда (18 февруари) заместник главният прокурор Валери Първанов. Освен това се проверяват и договори за възлагане на строително-монтажни работи, както и за изработване на филми от Военния канал. Обект на проверката са и служители на Агенция Социални дейности на Министерството на отбраната, които са се изявили и като продуценти на филми, уточни Първанов.
Петдесет и осем годишният полковник от резерва Стоянов е бивш шеф на Агенция Военни клубове и информация, която той оглавява от 1999 до 2008 година. Тя беше разформирована от новия министър на отбраната Николай Цонев. През деветгодишното си съществуване агенцията управляваше 46 военни клуба в страната, резиденция Лозенец, Военната киноиндустрия, Военния телевизионен канал, вестник Българска армия, списание Български воин и други. Освен това тази структура се занимаваше и с отдаване на военни имоти под наем.
От 1 август 2008 г. офицерът от резерва Стоянов е заместник-шеф на Изпълнителна агенция Социални дейности на Министерството на отбраната. На 16 юни същата година за неин изпълнителен директор бе назначена Татяна Костадинова, която има управленски опит в областта на образованието, младежта и спорта. В кабинета Сакскобургготски тя беше заместник-министър на спорта, както и заместник-министър на образованието. Другият заместник-шеф на агенцията е Мери Саханджиева, досегашен главен директор на Главна дирекция Управление на социалните дейности в същата агенция. В момента тя временно изпълнява длъжността директор, тъй като от две месеца Татяна Костадинова вече не е на работа в тази структура на МО, съобщи самата тя пред БАНКЕРЪ.
Назначението на Стоянов в тази агенция става в резултат на промяната на Устройствения й правилник, направена от правителството на 3 юли миналата година. Тогава кабинетът реши под управлението на Националния военноисторически музей да преминат Централният военен клуб и резиденция Лозенец. Което обяснява защо и двата апетитни имота попаднаха на новосъздадената агенция и по-точно под опеката на о.р. полк. Стоян Стоянов, който ги е стопанисвал девет години в качеството си на шеф на закритата агенция Военни клубове и информация. Освен тях резервистът продължи да управлява и Военния телевизионен канал, както и да надзирава построяването на Националния армейски комплекс (известен и като военното НДК).
Стоянов доби скандална известност, след като стана герой на телевизионен репортаж, разказващ за неговото автомобилно хоби - че о.р. полк. Стоянов е собственик на уникалния автомобил Ламборгини Контач, който по мнение на експерти струва около 2 млн. евро. Според специалистите в света има едно-единствено такова Ламборгини с 12-цилиндров двигател.
През изминалата година заместник-шефът на Изпълнителна агенция Социални дейности на МО Стоян Стоянов беше и стипендиант на канадското правителство, което пое всичките му разходи по време на 70-дневен учебен курс за овладяване на английски език в Канада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във