Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНС залови адвокати за трафик на деца

В деня, когато у нас бе оповестен годишният доклад на Държавния департамент на САЩ, според който българските власти трябва по-енергично да разследват и наказват правителствени служители, замесени в трафик на хора, Държавната агенция Национална сигурност се развъртя и сложи белезниците на трима заподозрени за такова престъпление.
За предполагаемо участие в трафик на деца в сряда (17 юни) при съвместна операция на ДАНС и Националната следствена служба (НСлС), под наблюдението на прокурора от Върховната касационна прокуратура Марио Стоянов бяха задържани адвокат Емил Костадинов, младши адвокат Диляна Стоянова и Албена Черими, съобщиха от българското ФБР.
Софийската градска прокуратура (СГП) е обвинила и тримата по чл.321, ал.1, ал.2 и ал. 6 от НК, във връзка с чл.159а, ал. 3 и 159в от НК - образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им. СГП за всички е постановила 72-часов арест като мярка за неотклонение.
Според разследването задържаните са набирали бременни жени, които убеждавали да продадат децата си срещу сума между 3000 и 5000 лева. Новородените после били препродавани на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро, в зависимост от пола. За момчета цената е била по-висока. Схемата на канала за продажба на бебета е работела на територията на България и Гърция.
Групата издирвала и гръцки семейства, желаещи да осиновят дете. Повечето от тях били заблуждавани, че това става според законната процедура за международни осиновявания. С посредничеството на тримата гръцките семейства са били включени в регистъра на кандидат-осиновителите чуждестранни граждани към Министерството на правосъдието.
За целта тримата използвали свои познати и сдружението за осиновяване „Слънчев свят, където работи едно от задържаните лица, информират от ДАНС. Сдружението е с отнет лиценз от края на 2007 година. След намиране на кандидат-осиновителите чрез контактите си другите двама от групата (отново неуточнени в информацията на ДАНС) са набирали майки, склонни да продадат децата си. След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал още в болницата, където е родено, или впоследствие в служба „ГРАО по местоживеене на майката. Някои от майките умишлено са сменяли адресите си преди раждането на децата, за да затруднят тяхното издирване. След издаването на акт за раждане и паспорт на детето то е напускало страната заедно с гръцките граждани.
По същата схема са продавани деца и на български граждани, желаещи да осиновят дете. Установено е, че за една година са продадени 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, които са платили по 20 000 лв. за „услугата. В показания пред съдия майки донори са потвърдили схемата, свидетелствали са и гръцки семейства.
Според доклада на Държавния департамент на САЩ България е изходен пункт, транзитен маршрут и в по-малка степен - краен пункт за хора, станали обект на незаконен трафик. Мъже, жени и деца от Украйна, Румъния и Молдова са прехвърляни незаконно през България за Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Австрия, Норвегия, Чехия, Полша, Гърция, Турция и Македония, за да бъдат принуждавани след това да проституират или да полагат принудителен труд. В документа се констатира, че през изминалата 2008 г. леко е намалял броят на осъдените на затвор трафиканти у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във