Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Данъчните афери на Ковачки пак в съда

Откъм Върховния касационен съд лъхна леден вятър към палатите на скандалния бизнесмен Христо Ковачки. Тази седмица върховните магистрати отсякоха, че Ковачки ще бъде разследван отново за данъчни престъпления. Както е известно, той беше подсъдим за укрити данъци на сума над 16.5 млн. лева.


За тези престъпления на 14 април 2011 г. Софийският градски съд осъди Ковачки на три години условно с петгодишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева. Според обвинителния акт той е сключвал фиктивни сделки за машини, за сувенири и за биодизел и така е избегнал плащането на 16 781 960 лв. данъци.


Съдебната сага обаче не приключи с това. През май 2012 г. Софийският апелативен съд отмени изцяло първоинстанционната присъда и остана да се чуе само думата на ВКС. Върховните магистрати на свой ред не се съгласиха с оправдателната присъда на Ковачки и върнаха делото за ново разглеждане от нов състав в Софийския апелативен съд.


ВКС смятат, че второинстанционният съд е направил противоречиви изводи и недостатъчен анализ на доказателствата. Висшите магистрати препоръчват да се направи правилна оценка на събраните доказателства по делото, тъй като са установени съществени процесуални нарушения.


Върховните магистрати констатирали странни противоречия в решението на апелативния съд. Съдиите от САС приели, че във фирмите на подсъдимия е създадена добре организирана система за укриване и избягване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит. В същото време те записали в решението си, че Ковачки е осъществявал стратегическо ръководство и управление на четирите дружества, като се е интересувал предимно от финансовия резултат.


Според върховните магистрати тези два извода на апелативните съдии взаимно се изключват. Ако подсъдимият се е интересувал само от финансовия резултат, за да упражнява стратегическото ръководство на фирмите си, той е трябвало да познава баланса им. В такъв случай няма как да не забележи огромния данъчен кредит в размер на 16 781 960.72 лв. и Ковачки да е останал без каквото и да е отношение към него, отбелязва ВКС.


Обвинението твърди, че бизнесменът е бил запознат с всички финансови документи, тъй като е собственик на капитала. По този повод при внасянето на делото във ВКС през октомври миналата година е било представено писмо от Софийската градска прокуратура (СГП), в което се посочват допуснати грешки по време на съдебния процес. Включването на писмото сред материалите в процеса обаче бе отхвърлено заради протест на защитата на Ковачки.


Докато протичаше съдебната баталия, бизнесменът успя да напише и да издаде философски труд с цена на корицата 10 лв., озаглавен Вселенски ред. Теория на познанието. Книгата, написана от Ковачки, от петима млади учени и от пиара му Десислава Филипова, е своеобразна интерпретация на постиженията във физиката, икономиката, политиката и теологията, която е определена от Ковачки като лична негова философия за познанието. Издател на книгата е литературният критик Иван Гранитски, който пък бил приближен до президента Георги Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във