Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАНЪКОПЛАТЕЦ НА ГОДИНАТА ИЗНУДВАН ЗАРАДИ НАЛОЗИ

Обявеният преди дни за данъкоплатец на годината бивш директор на Кремиковци Валентин Захариев е бил изнудван от данъчен служител за дължими налози. Искан му е подкуп в размер на милион и половина лева, за да му се разсрочат задълженията към хазната.
Надявам се да няма всеки ден акции по задържането на държавни служители, които искат подкупи. Това би означавало, че сме най-корумпираната държава. Това заяви в сряда (5 юли) говорителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Бойко Найденов по време на брифинг за операцията на МВР по задържането на данъчния служител.
Александър Ангелов работел в териториалното данъчно подразделение Витоша в София. Според информация на полицията преди около месец той поискал от бившия изпълнителен директор на комбинат Кремиковци Валентин Захариев подкуп, за да му съдейства за разсрочване на данъчните му задължения в размер на около 30 млн. лева. Търговецът имал блокирани 29 млн. лв. в банкови сметки.
Преди да каже на Валентин Захариев каква сума иска, данъчният се посъветвал с познатия си К.Й. за нейния размер и за схемата, по която да я получи. Накрая Александър Ангелов уведомил бизнесмена, че иска милион и половина лева. Двамата се разбрали парите да бъдат дадени на отделни вноски.
Според уговорката първият транш в размер на 135 000 лв. трябвало да бъде предаден във вторник (4 юли), в 18 ч. в кафенето на магазин Рамстор на бул. Александър Стамболийски. На срещата присъствал и приятелят на данъчния К.Й., както и неговият син Г.Й., който влязъл в ролята на бодигард. В момента, в който Александър Ангелов прибрал куфарчето с парите, полицията нахлула в заведението, арестувала него, приятеля му К.Й. и неговия син.
Оказало се, че веднага след като му поискали рушвет, Валентин Захариев подал сигнал в Националната агенция за приходите (НАП). Тя пък уведомила Министерството на финансите, което се обърнало за помощ към МВР.
Дирекция Инспекторат и контрол по сигурността в НАП провеждат вътрешно разследване по случая. Ще бъдат прегледани всички случаи от последната една година, които дават повод за подозрения за корупция.
Говорителят на ВКП Бойко Найденов заяви в сряда, че срещу Александър Ангелов е повдигнато обвинение по чл. 302 от Наказателния кодекс - за подкуп. Според Найденов данъчните задължения на Валентин Захариев са за доходи, получени при продажбата на фирмата Финметалс на индийската Глобал Стийл. Финметалс държеше 71% от акциите на Кремиковци. Не е ясно обаче дали Захариев е дължал данъците като физическо лице или като фирма.
Любопитното в случая е, че на 29 юни бизнесменът бе обявен от Националната агенция за приходите за данъкоплатец на годината като физическо лице. Награди като данъкоплатци отличници получиха също синът му Кирил Захариев и адвокатът Тодор Батков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във