Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДАР за цивилните, военните разведки вън

В бъдеще здрависването и контролът върху НРС и шефът й Драгомир Димитров (вляво) ще бъдат в правомощията на премиера, а не на президента.

Сливане на цивилното и военното разузнаване няма да има, стана ясно в сряда (1 април) след заседанието на парламентарната вътрешна комисия. Законопроектът на Реформаторския блок за Държавна агенция "Разузнаване", който предвиждаше двете разузнавания да са в една структура, бе отхвърлен. Само вносителят му о.р. ген. Атанас Атанасов гласува "за", трима депутати бяха „против”, а осем се въздържаха.

Комисията подкрепи и другия законопроект на ГЕРБ. За него гласуваха 10 депутати, един бе „против” и един се въздържа. Цветан Цветанов, който е сред вносителите му, обяви, че проектът е обсъждан неколкократно от 2012 г. досега. Той не пропусна да припомни заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев през 2012 г., когато беше постигнат консенсус за приемането му, както и за преминаването на бъдещата Държавна агенция "Разузнаване" към изпълнителната власт.

Законопроектът за ДАР предвижда в агенцията да има нова длъжност - инспектор, който ще е на пряко подчинение на председателя на ДАР, но ще бъде назначаван от министър-председателя. Тази длъжност е заимствана от организационната структура на ЦРУ.  "Това е фигура, която обобщава опита не само на ЦРУ, а и на много западни служби с функциите, които са му възложени да изпълнява", заяви след заседанието директорът на НРС Драгомир Димитров. Тя е допълнителна мярка за контрол на премиера върху провеждането на държавната политика в агенцията.

Оказа се, че разведките застават зад проекта. Бе изяснено, че в подготовката му са взели участие техни експерти.

Шефът им Драгомир Димитров заяви, че инспекторът е важен елемент от механизма за вътрешен контрол за спазване на закона и вътрешната уредба. Негова работа ще бъде предотвратяването и разкриването на конфликтите на интереси, той ще следи за спазване на вътрешния ред и дисциплина, за реда, по който се извършват значителни финансови разходи. Освен това ще разглежда жалби и сигнали на граждани.

И докато ситуацията около съществуването на двете разузнавания вече се изясни, въпросът кой ще е шеф на военните разведки все няма отговор. Военният министър Николай Ненчев наскоро обяви, че неговото предложение - Йордан Бакалов, не е единствената кандидатура, а папката с имената на другите номинирани е на бюрото му. Бакалов обаче не е между предпочитаните в средите на разузнавачите, защото според проектозакона за директор и заместника му се назначават лица, които имат 10 години професионален стаж в структурите за защита на националната сигурност или във въоръжените сили. Бакалов няма такъв стаж.

Надявам се, че новият началник на служба "Военна информация" ще бъде избран скоро, след като мине процедурата и той получи достъп до класифицирана информация, каза още Ненчев. Засега от Министерството на отбраната не е дошла вест някой вече да е минал през ситото на тази процедура.

Продължават и коментарите за публикуването на архивите на военното разузнаване с имената на чуждите сътрудници, за което настоява Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Позицията на гилдията е, че това би разрушило българското военно разузнаване. Службата има собствен архив за служителите и сътрудниците, както и за сътрудничещите им чужди граждани. Бивши разведки са категорични, че материалите, отнасящи се до връзките на чужди граждани със служители на службата, не бива да се предоставят на комисията по досиетата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във