Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дарове според заслугите

Вълната от промени по съдебните върхове помита всички очаквания за промяна на статуквото в сектора. След избора на странни фигури за председатели на ключови съдилища и междупартийната завера за сглобяване на послушен ВСС на дневен ред е смяната на наши с наши в Конституционния съд.


В четвъртък (11 октомври) президентът на промяната Росен Плевнелиев заяви намерението си да номинира за негов член отиващия си главен прокурор Борис Велчев. Така преподавателят по наказателно право в Софийския университет, който оглави държавното обвинение с предизвестен вот, без да е прокурорствал нито ден, ще решава конституционни дела, без реално да е участвал в съдебен процес. Седемгодишният мандат на Велчев, който влезе в съдебната власт след четиригодишна служба като председател на правния съвет на експрезидента Георги Първанов, изтича през февруари. Досега Велчев мълчеше загадъчно за бъдещото си поприще и хвърляше димки от сорта на тази, че преподавателското му място се пази. При това развитие на нещата той явно няма да довърши мандата си, а приемникът му ще бъде избран още тази година. Плевнелиев все пак ще даде време за обсъждане на Велчевата кандидатура, както направи при номинирането на друг нов член на Конституционния съд от президентската квота - на съдия Кети Маркова.


По всяка вероятност съгласието на Плевнелиев да номинира Велчев е дадено постфактум - след като всичко е било решено, и то не от вчера. Главният прокурор сам настоя неотдавна за бърз избор на негов приемник, който да свали напрежението около смяната на поста. В края на Велчевия мандат може със сигурност да се каже, че той не е засегнал никого и никоя политическа сила няма причина да му е сърдита. Управляващите от ГЕРБ го припознаха като свой, без да повдигат въпроса за кариерата му при тройната коалиция. Велчев дори понатрупа точки с многобройните и именити акции срещу престъпни групи, но после стана ясно, че прокуратурата просто следва ходовете на МВР и блести с отразена светлина. Последваха безчет провалени дела и оправдателни присъди, а единствените знакови обвиняеми, на които беше наложена окончателно ефективна присъда, братя Галеви, избягаха от страната и наказанието.


Статуквото брани здраво и Народното събрание с предложените тази седмица номинации за попълване на парламентарната квота в Конституционния съд. ГЕРБ излъчи заместник-председателя на законодателния орган Анастас Анастасов, БСП - съдийката от Върховния касационен съд (ВКС)Татяна Върбанова, Синята коалиция - Екатерина Михайлова, а независими депутати застанаха зад заместник-председателката на Върховния административен съд (ВАС)Венета Марковска. Анастасов направи стремителна партийна и парламентарна кариера след съдийстване на районно ниво в Ямбол, което означава, че в нормална държава кандидатурата му за конституционен съдия е незащитима. Екатерина Михайлова направи дълга политическа кариера, но активната й практика като юрист (единствено като адвокат)приключва в началото на прехода. Венета Марковска пък е сочена за сивия кардинал на съдебната система, който реди дела и постове, без да гастролира в медиите. ВАС вече изпрати друг свой съдия в Конституционния съд, след като двете върховни съдилища избраха за свой представител Георги Ангелов.


Каквито и да са сметките за попълването на Конституционния съд, изборът на нов главен прокурор се очертава като пъпа на промените. Не защото има съмнения, че ще бъдат номинирани удобни хора. Интересно ще е само дали управляващи и опозиция ще постигнат лесно предварителен сговор за едно лице, или ще влязат в истинска изборна битка. Спряганата за поста заместничка на Велчев Галина Тонева изглежда твърде подходяща, тъй като е работила с всички, не се е карала с никого, удовлетворява натиска на прокуратурата да види на поста свой колега, както и феминистките призиви той да е жена. Управляващите държат обаче коза с председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. В професионален план кандидатурата му е далеч по-силна, тъй като пловдивският съдебен район се прослави с твърдия си подход по наказателни дела, опровергавайки налаганата съзнателно догма, че съдът няма никакво отношение към грешките на прокуратурата.


Покрай избора на следващ главен прокурор ще върви и този на негови заместници. Мандатът на шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов изтича в началото на ноември. Първоначално се говореше, че той може да е сред кандидатите за поста на Велчев, но има и вариант да остане начело на следствието втори мандат. При евентуален избор на Галина Тонева пък ще трябва да се издигне и неин заместник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във