Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДДС-ари се гаврят със съд и данъчни

Старопрестолният град Велико Търново очевидно продължава да е Меката на данъчните измамници. Според списъка на местното поделение на Националната агенция по приходите 645 фирми, регистрирани в Търновския регион, дължат на държавата половин милиард лева от неплатени данъци. Въпреки многократните покани към длъжниците да погасят борчовете си никой от тях така и не се е явил доброволно.
Ако човек се вгледа в лицата, вписани като собственици и управители на въпросните фирми, със сигурност ще се замисли доста сериозно. Собственик на една от тях с шестцифрено задължение е млад мъж на име Александър Александров. Очевидно той е доста оправен, след като въпреки крехката си възраст от едва навършени 20 години, участва в над 20 фирми и дружества с всевъзможен предмет на дейност и оборот от милиони левове. Поради многостранната му дейност младият бизнесмен би трябвало да е познат на своите колеги в старата столица. Но никой от сериозните предприемачи в града никога не е и чувал за него. Според тях Сашо Александров просто е поредният дедесар, източващ държавната хазна с деклариране на фалшив бизнес и нереални сделки.
Някои от данъчните измамници вече започват открито да се гаврят с държавните институции. Така една от фирмите, дължаща 121 хил. лв. на хазната, е регистрирана на името на човек с малко странното собствено име Гангабховани. Друга странна птица с фамилията Валавала е регистрирала фирма със седалище на ул. Симеон Велики. Проверка на Параграф 22 показа, че нито на посочения адрес, нито в цяло Търново има и някога е имало човек с такава фамилия.
След като в продължение на 10-15 години дедесарите използваха за източването на хазната дружества, прехвърлени на цигани, социалнослаби и дори клошари, сега се е появила друга модна тенденция. Престъпниците се отървават от компаниите си, прехвърляйки ги на старци в чужбина. Примерно регистрираната във Велико Търново фирма Орион, с дългове от 630 хил. лв., е била прехвърлена на 83-годишния руснак Владислав Гусев. Сега ако служителите на правосъдието и НАП пожелаят да го призоват на съд дед Гусев нека си го търсят из необятната Русия. Въобще няма да е чудно, ако данъчните измамници започнат да регистрират компаниите си на адреса на президентството или Министерския съвет, или започнат да ги прехвърлят на японци, китайци и ескимоси, възмущават се местните юристи и данъчните.
Основната причина за наглото поведение на дедесарите очевидно е необяснимата пасивност на държавата. Всъщност още отпреди 15-ина години се говори, че те се ползват с протекциите на различни политически партии и по-голямата част от източените от хазната пари отиват именно в партийните каси.
Дори и след като веднъж вече са осъдени, измамниците пак си правят каквото си искат. Станалият известен като дедесаря на републиката Петър Тонков, за когото Параграф 22 неведнъж е писал, след дългогодишни съдебни мъки най-накрая беше осъден ефективно през 2008-а на пет години затвор. Присъдата си той трябваше да излежи в затвора в Ловеч, но там прекара твърде кратко време. Първоначално беше изпратен да лежи в Трудово-поправително общежитие в родното си Велико Търново, под предлог че трябва да си прави редовни прегледи за диабета. Тонков обаче прекарваше по-голямата част от времето си на кафенце из заведенията в центъра на града. След многобройните сигнали от затвора в Ловеч си го прибраха обратно, но за кратко. Преди два месеца Тонков пак кацна в Търново. Този път защото здравословното му състояние се влошило и се налагало да постъпи в болница. При това не в затворническата в Ловеч, защото там явно климатът не му понасял и можел да изпадне в депресия, а точно в старопрестолния град. Явно въздухът във Велико Търново действително действа много благотворно на дедесаря, защото за ден-два той се вдигна на крака и сега всеки ден бръмчи с луксозни возила по търновските улици, демонстрирайки завидно финансово благополучие..
Подобна е съдбата и на останалите подведени под съдебна отговорност дедесари. Ако някой от тях все пак е осъден ефективно, то присъдата му е била толкова малка, че сигурно се е стопила за времето, прекарано в следствения арест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във