Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дебалансирано

България е първа в Европа по брой на прокурори на глава от населението и сред първите по брой на районни съдилища. В страната обаче има драстични разлики в цената на правораздаването. Делата в районните съдилища струват от 83 до 1515 лв., а в административните от 181 до 1515 лева. Констатациите обяви в четвъртък Висшият съдебен съвет на семинар, посветен на натовареността на магистратите.
Председателят на ВАС Константин Пенчев нарече съдебната система неефективна. И е прав. Много ненужни съдилища и прокуратури с много неработещи магистрати. Примери - Царево, Гълъбово, а-ха да се пръкне звено на Темида и в Приморско покрай крайно нуждаещите се лакомници от всички власти. В Костинброд пък имало на щат 5 съдии и 7 прокурори, които за година написали... 11 обвинителни акта.
Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев защити обаче съдиите от малките населени места. И също е прав. Хората там имат нужда както от здравеопазване, така и от достъп до правосъдие. А проф. Груев предложи на колегите си от големите съдилища да се преместят в дълбоката провинция, ако завиждат. Мераклии обаче няма.
Най-скъпата в Европа съдебна система според съотношението между нейния бюджет и брутния вътрешен продукт на страната е абсурдно дебалансирана като натовареност на магистратите. Но ако само това й беше абсурдът, като мед да го преглътнеш.
Пита се в задачата: Кога ВСС ще спретне семинар за абсурдните съдебни актове с още по-абсурдни мотиви? Или за липсата на такива? И защо не поръча най-сетне едно социологическо проучване за степента на удовлетвореност на обществото от родното правораздаване?!
Тогава всичко ще се балансира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във