Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дела в депресия

Бившият британски евродепутат Том Уайз бе осъден на две години лишаване от свобода заради злоупотреба с 39 хил. паунда. Той заблуждавал властите, че използва по предназначение отпусканите му всеки месец 3 хил. лири за секретарска помощ, но плащал на своята сътрудничка само по 500 лири месечно, а останалите пари запазвал за себе си. Придобитите по този начин средства похарчил за коли, за скъпи вина и други екстри.
Бившият лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите на САЩ Том Дилей беше осъден на три години решетки за участие в престъпен заговор с цел пране на пари. Шейсет и тригодишният политик беше принуден да напусне поста си като лидер на републиканците в Камарата на представителите на конгреса на САЩ още през 2005-а заради обвиненията отправени към него.
Бившият български министър бе осъден на...
Не, не можем да посочим местен пример аналогичен на първите два. Поне в обозримо бъдеще. Доказа го за пореден път развитието на знаковите дела срещу двама бивши държавници през тази седмица. Единият от тях - бившият военен министър Николай Цонев бе оправдан по още едно от серията обвинения срещу него, а процесът срещу бившия социален министър Емилия Масларова тръгна с фалстарт - отложен беше още на първото заседание.
Както е известно, ексминистър Масларова е обвинена заедно със заместника си Димитър Димитров, с бившия главен секретар на ведомството Иван Пенев, с бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов, че са присвоили чрез фалшиви счетоводни документи 11 038 405 лева. Те били част от отпуснатите над 18. 8 млн. лева за ремонт на социален дом в Стара Загора.
Може би сред причините за отлагането беше датата, на която се гледа делото в Софийския градски съд (СГС) - Международният ден на жената 8 март. Още повече че подсъдимата е председател на Демократичния съюз на жените, та отсрочката сякаш беше подарък за празника. Всъщност съдията Димитрина Ангелова прие възражението на защитата, че единият от подсъдимите - Росен Стефанов, не е получил обвинителния акт навреме и делото не може да тръгне преди това. Наблюдаващият прокурор Калин Софиянски обясни, че документът е бил изпратен в законовия срок и прехвърли вината за неполучения акт на съдебните служители, които не са го връчили навреме. Той предложи подсъдимият да прочете в залата документа, който е в обем от 100 страници. Това предложение, слава Богу, не бе прието. Делото бе отложено за 21 април. За да осигури бързия ход на процеса, съдията определи още няколко резервни дати за заседания през лятото. Явно Ангелова има обица на ухото след наказанието обръщане на внимание, което й наложи ВСС заради гаф по дело срещу контрабандиста Николай Методиев- Пилето. Тогава магистратката не беше забелязала сгрешена дата в обвинителния акт, с което делото се забави. На излизане от залата Масларова заяви, че е работила честно, коректно и за благото на народа.
Победоносния марш на бившия военен министър Цонев срещу калпавата ни Темида продължи и тази седмица. Както и се очакваше, подсъдимият спечели и третото от делата срещу него. В понеделник (7 март) Софийският военен съд оправда на първа инстанция нарочения от прокурора Василев за абсолютен престъпник бивш военачалник. Той бе обвинен за длъжностни престъпления, за които му искаха пет години затвор. В последния процес той отговаря за сключването на четири неизгодни сделки през 1999 г., когато е бил шеф на дирекцията Управление на доставките в МО. Според прокуратурата той е ощетил ведомството с повече от 970 000 лева. Цонев пък и до днес твърди, че сделките са били изгодни за военното ведомство.
Бившият военен шеф вече беше оправдан по две обвинения. Едното от тях е за това, че е ощетил държавата с 19 млн. лв., разпореждайки се със средства не по предназначението им, а другото - че незаконно е сключил сделка за 8 млн. лв. за купуването на мобилен завод за метални конструкции.
Само след два дни почивка, на 10 март (четвъртък), Цонев се яви бодро и по последното дело срещу него - за подкуп, по което подсъдими са и съдията Петър Сантиров и бившият секретар на МФ Тенчо Попов. Както е известно, по него са използвани множество СРС-та, част от които бяха прожектирани в съдебната зала. По този повод на съда трябва да бъдат предоставени искането на прокурора до вътрешния министър, както и разрешението на министъра до прокурора за използване на СРС-тата по отношение на следователя Петьо Петров, на когото беше предаден подкупът. На предишното заседание се разбра, че има проблеми с намирането на вещи лица (извън МВР), които да направят независима експертиза на СРС-та по делото. Съдът изпрати писмо до ръководството на БАН с молба да определи вещо лице от своите редици, което да изследва записите. Очевидно е, че и по това дело нещата се закучват и няма да е изненада, ако военачалникът спечели и тази битка.
Знаковите обвиняеми тази седмица се прескачаха един друг из кулоарите на Съдебната палата. Редом с бившите министри на хоризонта се появи и спрягания за наркобос Златомир Иванов - Златко Баретата. Бившият командос в компания с още 20 души е подсъдим за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Баретата го съдят и за убийство. Цялата тази гвардия от подсъдими вече на няколко пъти, включително и тази седмица, се разхожда напразно до сградата на Съдебната палата, тъй като и на това дело все нещо му пречи да тръгне. Сега причина се оказа един от съпроцесниците на бившата барета - Борислав Секулов, който представи медицинско за нарушения на вестибуларния апарат. Адвокатката му пък не дойде, тъй като й разбили кантората. Отделно процесът бе отложен и заради смъртта на един от съдебните заседатели, починал внезапно от инфаркт. На това дело не му върви със съдебните заседатели. Един от тях бе заловен миналата година в акцията на МВР Педофилите, което наложи процесът да бъде рестартиран. След този случаи съдът взе мерки и осигури двама резервни заседатели, но ето че единият от тях е скорошен покойник. Все по-любопитно е дали на 4 април, за когато е отложен процесът, той най-сетне ще стартира или ще продължи безумно да буксува.
Съдебна драма се разигра тази седмица и в Бургаския окръжен съд, където в понеделник (7 март) се гледа делото за убийството на собственика на фирма Гранити ООД Стоян Стоянов. Той бе застрелян на 6 март 2008 г., след като бе отвлечен от жилището си. Процесът и тук зацикли поради една от най-често срещаните издънки на прокуратурата - негоден обвинителен акт. В съдебната зала стана ясно, че защитата на един от подсъдимите - Галин Костов, е внесла в Върховния касационен съд искане делото да се гледа във Варненския съдебен район, тъй като има спор за това дали мястото, на което е намерено тялото, на убития е във Варненска или в Бургаска област. Три години не са стигнали да се установи кое е вярното сега тепърва ще се правят картографски карти на лобното място на бизнесмена. Освен това съдът отбеляза, че не бил ясен начинът, по който е извършено престъплението. Според магистратите в черни тоги не са изчерпани възможностите за издирването на соченият за физически убиец Стоян Петров и за спрягания за поръчител Станислав Михайлов - и двамата са обявени за издирване, а не е желателно делото срещу тях да се гледа задочно. Като капак Бранимир Балачев, адвокат на подсъдимия Галин Костов, поиска отвод на съдебния състав поради съмнения, че съдиите от бургаския съдебен район са предубедени заради връзки с фирма Гранити.
Както се вижда, всичко си върви по старому: с болните подсъдими и отсъстващите адвокати, с калпавите актове на прокуратурата и пр. И никакви промени в НПК, никакви специални съдилища, никакви мерки, които се чертаят под път, и над път не помагат, когато липсва воля за промяна у самите магистрати. Оттам идва и засилващият се песимизмът, че бързо ще прекрачим в Шенгенската зона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във