Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дела за клевета тресат Темида

Делата за клевета непрекъснато присветват на съдебния небосклон. Причината е, че известните личности - политици, бизнесмени, артисти - нерядко под въздействието на емоциите, изричат в телевизионния или в радиоефира несъвсем премерени думи и засегнатите от тях бързат да се защитят чрез съда. Безспорно най-нашумелият такъв процес напоследък е този, който води председателката на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова срещу вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.


Откакто е започнала медийната война между тях, столичните печатни медии са пълни със статии за нарушения на съдия Тодорова в работата й. Повечето изобилстват от подробности за случаи отпреди години, когато магистратката доста е бавила мотиви по важни дела. Както вече е широко известно, в едно телевизионно предаване вицепремиерът директно обвини Тодорова, че играе по свирката на наркомафията.


Медийната битка между двамата се пренесе на територията на Темида и в края на миналата седмица в Пловдивския районен съд започна дълго чаканото и обсъждано дело за клевета срещу шефа на МВР заради неговите публични изявления.


В молбата си пред съда Тодорова визира две изявления на министъра, от които тя се чувства засегната. В тях Цветанов прави извода, че съдията покровителства организираната престъпност, защото е забавила с близо три години мотивите по делото срещу осъдения за наркотрафик Васил Маникатов. В началото на годината министърът коментира този факт по следния начин: Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а подкрепят точно организираната престъпност.


На първото заседание по делото шефът на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, която защитава Тодорова, поиска да бъде изготвена фоноскопска експертиза на предоставеното на съда DVD със споменатото по-горе изказване на Цветанов. Вътрешният министър е наел за свой защитник адвокат Десислава Добрева. Вероятно тя му е била препоръчана от семейната му приятелка и шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която също е ползвала услугите на адвокат Добрева.


Доковска поиска от съда делото да се гледа приоритетно предвид факта, че става дума за уронване на престижа на съдия, който продължава да решава дела. Съдията-докладчик по делото Екатерина Роглекова, която е шеф на наказателното отделение в районния съд, каза, че делото ще се гледа приоритетно и го отложи за 25 юни. Делото бе изпратено в Пловдив по решение на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като Тодорова е съдия в Софийския градски съд и колегите й там няма как да не проявят пристрастие в процеса.


Магистратката не претендира за парично обезщетение. Но ако министър Цветанов бъде осъден по заведеното частно дело, държавата може да го глоби от 500 до 15 хил. лв. и да го накаже с обществено порицание. По ирония на съдбата само един ден преди да започне делото (на 26 април) Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) предложи по същия повод - заради забавените мотиви към осемгодишната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов, Тодорова да бъде наказана само със забележка. Проверката установила, че няма забавяне в хода на процеса, но мотивите наистина са били изготвени две години и пет месеца след произнасяне на присъдата. Това твърдеше и шефът на МВР, както и публикации в медиите.


Кадровият орган прибави доклада от проверката на Инспектората по този казус към вече образуваното дисциплинарно производство срещу Тодорова за забавени мотиви по други две нейни дела. Едното от тях е за отвличане, за което мотивите са били изготвени четири години и осем месеца след срока и така се стигнало до прекратяване на това дело от Софийския апелативен съд поради изтичане на давността. В другия случай става дума за дело за убийство, при което подсъдимият е бил оправдан, но мотивите са били забавени с четири години. Най-строгото наказание, налагано от ВСС на шефката на ССБ, е от месец януари тази година, когато нейната заплата бе редуцирана с 15% за срок от две години.


В деня, в който започна съдебната битка на Мирослава Тодорова с Цветан Цветанов, приключи делото за нанесена обида на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Той осъди бившия шеф на местното Електроразпределение Димчо Димитров за оклеветяване, защото му приписал престъпление по служба и така му нанесъл неимуществени вреди. Кметът искаше обезщетение от 10 000 лв. заради обидата, но получи от съда само 1000 лева. Паунов заяви, че ще ги преведе на Центъра за настаняване от семеен тип в Горна Козница, където живеят деца с увреждания.


Дори самият премиер Бойко Борисов беше заплашен в началото на тази година от журналиста Явор Дачков да бъде съден за клевета. Това обяви през януари Дачков на пресконференция. Повод бе скандалът със прословутите телефонни разговори между Борисов и шефа на Митниците Ваньо Танов. В записите, които Явор Дачков огласи, се чува как премиерът нарежда на шефа на митниците да прекрати проверка на складовете на покойния днес Михаил Михов - Мишо Бирата. Борисов беше категоричен, че записите са манипулирани лично от журналиста Явор Дачков. Именно за тези думи Дачков смяташе да заведе дело за клевета, но явно смъртта на Мишо Бирата и прекратеното разследване по случая са го разубедили, защото повече нищо не се чу по въпроса и заканата на Дачков остана да виси във въздуха.


Най-нашумял с делата си за клевета обаче безспорно е лидерът на Атака Волен Сидеров. Депутатът успя да осъди през юли миналата година на първа инстанция телевизионния водещ Слави Трифонов да му плати 45 000 лв., задето му приписал думите циганите на сапун, а също - че го нарекъл фашист и фюрер. Към обидата се прибави и филмов монтаж с кадри от митинги на Атака и на националсоциалистическата партия, и на Хитлер, показани по телевизията. Делото обаче още не е приключило на последна инстанция. Атакистът осъди и социолога Андрей Райчев, задето казал, че ДПС финансира партията му.


Но не само Волен съди. И него го пращат пред Темида с не по-малко настървение. Например след като напусна партията му, бившият депутат от Атака, а сега независим народен представител Валентин Николов заяви в телевизионно интервю, че ще съди лидера на националистите за клевета. Причината е, че Сидеров обвинил Николов и колегата му Кирил Гумнеров, че получават от партийните субсидии и след като напуснали Атака, което не било истина. Както и в случая с Дачков обаче на Николов, изглежда, му премина и неосъденият засега Волен продължава да вее бял перчем...

Facebook logo
Бъдете с нас и във