Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делата срещу Галеви са отново на линия

След съдебната ваканция от началото на септември делата срещу двамата дупничани Пламен Галев и Ангел Христов най-вероятно ще тръгнат отново, обявиха от администрацията на Дупнишкия районен съд. Те бяха спрени заради участието им в изборите.
В града на барикадите възобновяват и производството за обида, което водят срещу добилите популярност като братя Галеви общинските съветници от партия Атака в дупнишкия местен парламент Милен Попов и Методи Стойнев.
По същото време и Кюстендилският окръжен съд ще стартира производството срещу ексбаретите по преписката, водена от Софийска градска прокуратура досега, за това, че те и още петима техни съратници са обвиняеми за организиране и ръководене на престъпна група.
Делата срещу Пламен Галев и Ангел Христов бяха спрени по време на предизборната кампания заради придобития от тях функционален имунитет.
В началото на седмицата Кюстендилският окръжен съд отново изпрати папките по делото на Пламен Галев и Ангел Христов във Върховния касационен съд (ВКС). Поредното пътуване на делото Галеви и ко до столицата беше, когато бившият шеф на КОС съдия Красимир Бамбов повдигна спор за подсъдност по повод на това кой съд да определи мерките за неотклонение на двамата дупничани, тогава все още кандидат-депутати. Цялата документация по случая, ведно с всички веществени доказателства, събрани в кашон от цветен телевизор, отпътуваха за столицата, придружени от специален куриер и с подобаваща съдебна охрана.
Случаят ще се гледа от Кюстендилския окръжен съд, тъй като според НПК делото е подсъдно по местоизвършване на престъплението, обясниха съдии и прокурори. Пътуването му до София се налага, тъй като спорът за подсъдността на случая е повдигнат още от съдията докладчик по случая - бившия шеф на КОС съдия Красимир Бамбов.
Това определение на съда трябва да бъде изпълнено, независимо че има промяна във фактическата обстановка и двама от подсъдимите вече не се ползват от защитата на изборния закон, обясни настоящият шеф на окръжния съд Мирослав Начев.
Според него ВКС е институцията, която трябва да прецени от чия компетентност е делото - дали да се разглежда от Софийския градски, или от Кюстендилския окръжен съд.
Очакванията са върховните съдии да се произнесат по спора до началото на съдебната ваканция, за да може да се насрочи заседание по случая за началото на септември.
Това е едно обемно дело. След като се върне в Кюстендил - например след седмица, започва и съдебната ваканция, а определеният съдия докладчик трябва да се запознае с материалите по случая, така че чисто практически няма как преди ваканцията да стартира гледането на случая, обясни съдия Начев.
Наистина има една възможност работата по делото да започне през съдебната ваканция. Това се допуска, когато става въпрос за дела от особена спешност и важност. Но не съм сигурен, а и не считам, че сега е времето да обсъждаме тази възможност. Нека не прибързваме и не изпреварваме ВКС, посочи той.
Съдия Начев обясни, че пътуването на папките по делото за ВКС се осъществява в началото на седмицата, тъй като едва сега е изтекъл срокът за обжалване на решението на Кюстендилския окръжен съд от 16 юни тази година във връзка с промяната на мярката за неотклонение задържане под стража на неуспелите кандидати за депутати - Пламен Галев и Ангел Христов. В момента те са на свобода под парична гаранция от по 50 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във