Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делян Пеевски оглави ДАНС

Начело на ДАНС застана депутатът от ДПС Делян Пеевски. Предложението беше направено от премиера Пламен Орешарски, който поясни, че това е стъпка от цялостния процес на реформиране на спецслужбите. За този пост умишлено е търсен външен специалист, каза той.


Решението на премиера дойде само ден след като бяха приети скоростните промени в Закона за ДАНС. В петък (14 юни) те бяха публикувани и в Държавен вестник. С тях на агентите бяха дадени полицейски и разследващи правомощия - право на обиск и задържане, а агенцията пое функциите на ГДБОП.


Според една от промени в Закона за ДАНС председателят на агенцията вече се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя. Развивайки предложението си за Пеевски, Орешарски посочи, че първите задачи на новия шеф на ДАНС са разписани в програмните приоритети на правителството - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали.


Днес Народното събрание трябва да направи важен избор. Избор, който засяга националната сигурност. Когато беше избран кабинетът на Пламен Орешарски, аз обявих, че ще подкрепя всяко негово предложение, което е разумно за държавата, заяви Станишев по повод предложението на премиера. Една малка клика - върхушката на ГЕРБ обладаваше всички сектори в държавата. Това доведе до рязък спад на доверието в държавността. Има достатъчно ясни индикации за подготовка на мащабен план за дестабилизиране на държавата в интерес на тази групировка, която четири години разрушаваше демократичните принципи и внушаваше страх у хората. ГЕРБ искат реванш, не приемат волята на българските избиратели, те водят разговори с криминални групировки, обясни подкрепата си за избора на Пеевски лидерът на БСП.


След като изслуша предложението на премиера, парламентарната група на ГЕРБ напусна залата. За назначаването на Пеевски за председател на агенцията гласуваха общо 125 народни представители, от които 114 - за, 10 - против, а един се въздържа. Оказа се, че един депутат от Коалиция за България е гласувал против, което опозицията поздрави с ръкопляскания. Впоследствие Димитър Главчев от ГЕРБ обаче поиска прегласуване. При повторния вот гласуваха общо 204 депутати, от които 116 бяха за, 87 - против, а 1 се въздържа. Атакане участваха в гласуването.


След като се закле, новият шеф на агенцията обяви, че ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото.Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми, каза още той.


Изборът на Пеевски за председател на ДАНС предизвика множество коментари както в парламента, така и сред обществеността. Самият Станишев припомни, че като министър-председател го е уволнявал от поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на тройната коалиция. Пеевски наблюдаваше Държавния резерв, беше член на междуведомствената комисия, която издаваше лицензите за търговия с оръжие. До уволнението му се стигна , след като през 2007 г. срещу него бе образувано разследване, в резултат на което бе отстранен.


Янаки Стоилов от БСП призна от парламентарната трибуна, че не е гласувал за предложението на премиера Орешарски. Същото направи и Георги Кадиев. Стоилов разкри, че парламентарната група на БСП е взела това решение в последния момент. Според неофициална информация червените са били известени в четвъртък (13 юни) за извънредно заседание на парламентарната им група в петък 8.30 часа. На заседанието била съобщена номинацията на премиера за нов шеф на ДАНС, която шокирала депутатите. Станишев и премиерът Орешарски обяснили избора си с необходимостта от силна ръка. Това налагало нестабилната ситуация в държавата и оперативната информация за подготвяни антиправителствени протести, задействани от криминални структури и икономически кръгове, зад които стояла и ГЕРБ.


Депутатът от БСП Янаки Стоилов не скри причината за вота си и формулира опасенията, заради които не е гласувал за Пеевски. Той подчерта, че колегите му са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали е в състояние да действа достатъчно последователно в интерес на държавата.


Лидерът на герберите Бойко Борисов обяви, че с избора на Пеевски е настъпил краят на столетницата. Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че предложиха това, каза той.


Емоционално беше и изказването на строителя на партия ГЕРБ и настоящ обвиняем Цветан Цветанов. От трибуната в НС той посочи, че партията му има нови непосредствени задачи - предизвикване на предсрочни парламентарни избори и свикване на Велико народно събрание. Така той на практика потвърди казаното от лидера на БСП Сергей Станишев, че има мащабен план за дестабилизиране на държавата в интерес на върхушката на ГЕРБ.


Изборът предизвика и неочаквана реакция от страна на президента Росен Плевнелиев - той отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2. Във връзка със станалото той обяви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с единствена тема реформата в сектор Сигурност. Заседанието на КСНС ще се проведе на 20 юни, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Реакцията на Плевнелиев дойде, след като тази седмица той заяви, че ще подпише закона за ДАНС, който му отне правото да избира шефа на агенцията, и го предостави на парламента. Плевнелиев обясни, че промяната гарантира по-голяма степен на публичност, постига баланс и се създава възможност за дебат между различните политически сили.


Назначаването на Делян Пеевски не бе прието еднозначно и в професионалните среди. Изборът предизвика коментари най-вече за скритата цел на променения закон за ДАНС в частта му за стажа, необходима за назначаване на ръководство в агенцията. Досега за шеф можеше да бъде избиран кадър от службите за сигурност със задължителен десетгодишен стаж. С промяната това изискване отпадна и начело на агенцията вече може да стои кандидат с осемгодишен юридически стаж. Точно толкова има и новоизбраният Пеевски, който през май 2005 г. бе назначен за следовател в стопанския отдел на Столичната следствена служба. (Докато бе депутат, мястото му в следствието се пазеше.) Този факт породи коментари дали кандидатурата му не е била известна още при писането на новите текстове в закона.


Коментарите около назначението на Пеевски заглушиха още една интересна новина, произнесена от трибуната в парламента. Произнесе я премиерът Пламен Орешарски, който разкри, че в крайна сметка в правителството ще има силов вицепремиер. Орешарски съобщи, че ще предложи за този пост вътрешния министър Цветлин Йовчев.


Покрай залисията около ДАНС интересът към въпроса кои ще са заместниците на Йовчев във вътрешното ведомство, както и тези на правосъдния министър Зинаида Златанова, естествено се загуби. До редакционното приключване на броя в МВР и МП все още нямаха информация кой ще заеме заместник-министерските кресла в двете ведомства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във