Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛО ПРИКЛЮЧИ ЗА 24 ЧАСА ЗАРАДИ НОВИЯ НПК

Досущ като в приказката за плявата и зърното (или за калта и диамантите) част от разпоредбите в силно критикувания нов Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) се оказаха изключително полезни. Пръв има щастието да установи този факт съдия Цвятко Лазаров от Софийския окръжен съд, който в четвъртък (11 май) даде ход на делото за отвличането на британския гражданин Кристоу Фанос, а на следващия ден го приключи с осъдителна присъда.
(ЗАСЕДАНИЕТО Е УТРЕ В 10 ЧАСА И РАЗМЕРЪТ НА НАКАЗАНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ДОБАВЕН ДО 11.30 ЧАСА!!!).
Инцидентът, заради който Софийският окръжен съд влезе в историята като първата институция, употребила новия НПК наистина за справедлива кауза, се разигра преди половин година. На 15 декември 2005 г. етническият кипърец с британкки паспорт каца на аерогара София, където е посрещнат от иранеца Али Дени, с когото се познават от няколко години. Двамата отиват при Хари Милевски и Атанас Галчев, които уж ще помагат на Кристоу Фанос да започне бизнес с недвижими имоти и с леки коли. Но вместо това британецът е откаран във вилата на Милевски в с. Владо Тричково, където с ритници и юмруци е принуден да звънне на роднините си в Англия и да им съобщи, че е отвлечен и че животът му струва 40 000 паунда (около 127 000 лева).
На 18 декември Скотланд ярд уведомява НСБОП за отвличането на Фанос. Ден по-късно антимафиотите от НСБОП (днес - Главна дирекция Борба с организираната престъпност) локализират населеното място, където е скрита жертвата, защото похитителите правят груба грешка: чрез SMS-и те периодично подканят близките на британеца светкавично да изпратят искания откуп по банков път, защото в противен случай ще последва най-лошото. На 20 декември при акция на НСБОП с един куршум е убит Милевски, защото стреля по ченгетата. Другите двама рекетьори - Али Дени и Атанас Галчев, са арестувани, а Софийската окръжна прокуратура повдига срещу тях по две обвинения - за участие в организираната престъпна група (чл. 321 от Наказателния кодекс) и за отвличане (чл. 142 от НК).
В четвъртък (11 май) съдия Цвятко Лазаров влезе в залата подготвен за тежка и дълга съдебна битка, по време на която защитата ще подложи на съмнение всички доказателства, експертизи и разпити. За най-голямо негово учудване обаче двамата адвокати - Анатол Луканов и Марин Марковски, му поднесоха приятна изненада. Те предложиха на съда да не дава ход на делото, а да им разреши да обсъдят с прокурор Борислав Сарафов възможностите за сключване на извънсъдебно споразумение. До споразумение обаче не се стигна, защото докато са държали в плен Кристоу Фанос, Галчев и Дени са му взели часовника и други вещи, които после не са върнали. А чл.381, ал.3 от НПК е категоричен: Когато с престъплението са причинени имуществени вреди, споразумението се допуска след тяхното възстановяване или обезпечаване.
Тогава адвокатите наистина подходиха творчески към казуса и пожелаха да се възползват от разпоредбите на пет текста от новия НПК (от чл.370 до чл.374), които в обобщен вид гласят: подсъдимите могат да поискат провеждането на съкратено съдебно следствие (без разпит на свидетели и вещи лица), по време на което те се признават за виновни, а съдът им налага по-леки присъди.
Това предложение удовлетвори представителя на държавното обвинение. Съдия Цвятко Лазаров даде ход на делото, а двамата подсъдими тутакси се признаха за виновни. Цялата операция приключи за около два часа и в петък сутринта (12 май) съдия Лазаров обяви, че Али Дени и Атанас Галчев ще трябва да излежат зад решетките по...................... години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във