Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дело с епилепсия

Още един от т.нар. знакови процеси духна свещичка за първата си годишнина. Прословутото дело срещу Златомир Иванов- Баретата, появило се на бял свят на 11 юни миналата година, има всички шансове и да възмъжее в лоното на Темида, ако се върви както досега.
Похвално е желанието на съда колкото се може по-бързо да завърши процесът, и то с присъда, но засега това не се получава. Най-любопитното е, че самата Темида направи достатъчно още от първото лето на делото да се замислим как ще изглежда то на десетата си годишнина.
И тази седмица Софийският градски съд наблъска в програмата си заседания, на които продължаваше диренето по обвинението на прокуратурата срещу Златко Баретата, Мартин Димитров, Евгени Евтимов, Георги Йорданов, Мартин Димитров, Валентин Луков, Коста Трифонов, Борислав Секулов, Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Богдан Василев, Мартин Горески, Васил Колев, Юлиян Зашев, Даниел Кръстев, Стоян Дичев. Всички те са обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на дрога, ръководена от Баретата. Отделно бившият служител на елитното МВР-подразделение, заедно с Мартин Димитров, е обвинен и за предумишленото убийство на известния пернишки наркобос Румен Стефанов-Алф.
Развоят на процеса обаче доказва колко истина има в думите на писателя Николай Хайтов, че едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. Прекрасен пример за това е съдбата на заседанието по делото в сряда - то бе отложено, защото подсъдимият Борислав Секулов получи епилептичен припадък. Инцидентът дойде като наказание за този съд, защото определи преди време, че Секулов е мним болен, и в името на бързия процес го задължи да участва в делото като здрав.
Епилепсията не е заразна. Но както изглежда
процесът е пипнал тази болест
И тъй като за нея няма лек, му се очертава едно несигурно и тежко бъдеще. Председателят на съдебния състав Петър Гунчев се видя принуден да отложи заседанието, защото Секулов се изпъна възнак и Гунчев лично набра телефон 112, за да повика линейка.
Тук е мястото да припомним историята за неумолимия военен лекар Бауце, който изревава командата си: Изнесете тоя симулант!, отнасяща се до току-що починал от удар войник. Слава богу, до повторение на прочутата сцена от Храбрият войник Швейк не се стигна - припадналият беше прегледан от лекар, който установи, че действително е получил епилептичен пристъп.
По документи обаче човекът на Златко Баретата няма причини да се притеснява - той е клинично здрав, макар и с лабилна психика. Така излиза според приетата на 6 април тази година комплексна съдебномедицинска и психиатрична експертиза за състоянието на Борислав Секулов. От документа става ясно, че Секулов няма тежко психическо разстройство, но е лабилен психически, което означава, че поведението му е импулсивно и по-лесно реагира на външни фактори. Освен това се посочва, че в медицинската документация на Секулов няма регистрирани епилептични пристъпи.
Приемането на тази експертиза беше съпроводено с ефектни свидетелски показания, със смях и девичи смут. Докато даваше показания пред съда, доктор Снежина Банкова, която преглеждала Секулов, разказа, че покрай наблюденията си за епилептичните пристъпи на пациента, й направило впечатление, че подсъдимият има дълбок белег на крака. Той започвал от горната част на бедрото и слизал до коляното. Защитата видя в този детайл потвърждение за тезата си колко е болен Секулов и поиска той да бъде освидетелстван. А съдът да намери процесуален способ да провери наличието на белега.
Единственият вариант бе
подсъдимият да се съблече в съдебната зала
Представителят на държавното обвинение се оказа на завидна морална висота, като поиска всички лица от нежния пол да напуснат залата, ако се стигне до разголване на Секулов. Председателят на съдебния състав съдия Петър Гунчев обаче спаси и нежния пол, и подсъдимия от деликатната ситуация. Той поясни, че макар да става дума за обстоятелства, свързани с делото, д-р Банкова е била достатъчно конкретна, а за онова, което трябва да се провери, би могла да се назначи нова експертиза.
Така или иначе произходът на въпросния белег остана да тъне в тайна, а Секулов беше признат за клинично здрав. Всъщност спорът за това дали той е симулант се води още от началото на процеса срещу Златко Баретата и в голяма степен ангажира съдебния състав повече с медицински въпроси, нежели с разкрития за мафиотския характер на групата му. Представителите на Темида смятаха, че твърденията на защитата и на самия Секулов са излияния на един симулант, докато на 20 октомври 2010 г. не стана известно, че той е припаднал в конвойното помещение на предварителния арест на затвора. Тогава беше извикан лекар и Секулов бе прегледан. Малко след това адвокат Цветелина Николова поиска да бъде променена мярката за неотклонение на нейния подзащитен именно заради здравословното му състояние.
Това доведе до интересен развой на делото. Бяха изготвени две медицински експертизи за здравословното състояние на Секулов. Според едната бе необходимо подсъдимият да бъде настанен в стационар, където да бъде подложен на наблюдение в рамките на един месец. Според другата експертиза, която беше изслушана в съда, Секулов се намира в добро здравословно състояние и няма нужда от стационарно наблюдение..
Майката на мнимия болен също не успя да разсее убеждението на съда, че синът й е симулант. Жената обясни, че на петгодишна възраст той прекарал енцефалит. Борислав бил наблюдаван от лекари в продължение на 12 години, през това време непрекъснато са му изписвали лекарства, за което имало и документация. Според майката от медицинското досие на сина й в специализираната болница на Четвърти километър липсвали документи. Тя разказа, че на един от прегледите на Секулов в болницата в Курило, във връзка с изготвената експертиза по делото, присъствали някакви цивилни лица, които по нейни убеждения са повлияли на лекарите, които подготвили експертизата.
Процесът продължи в тази посока. На 8 март тази година заседанието бе отложено, защото от 21 обвиняеми само Борислав Секулов не се яви. Защитата представи болничен лист, който доказваше, че той има
нарушения на вестибуларния апарат
и не може да надигне глава от леглото.
Съдът обаче има късмет и през май успя да види подсъдимия на крака. На заседанието на 4 май 2011 г. бяха разпитани Секулов и още трима свидетели. Трябваше да станат ясни обстоятелствата около участието на мнимия болен Секулов в побоя над свидетеля Георги Симеонов. От пледоарията на адвокатите на Секулов обаче стана ясно, че битият всъщност е наркоман, на който не може да му се вярва. Според защитата свидетелят не е бил адекватен, когато е давал показания. Експертизата също доказа, че Симеонов наистина е злоупотребявал с наркотици...
Естествено е при това положение делото да тъпче на място. От началото му 21 подсъдими твърдят, че доказателствата срещу тях са манипулирани. От процеса отпадат и свидетели - Петър Михов, който бе призован по делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата, вече се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза на процеса. Според него свидетелят на прокуратурата Тихомир Георгиев-Боксьора му оказал психологически натиск. Марио Божков също се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза на производството. По думите му причината е, че тогава се е чувствал под натиск и се е страхувал за живота си, тъй като с него се случили различни инциденти.
Наред с медицинските проблеми, изразяващи се в припадъци и страхова невроза, делото не случи и със съдебни заседатели. Например през януари то бе отложено заради заболяване на един от тях, а в самото му начало през миналия юни съдът бе принуден да направи отвод на друг от членовете на състава, който се изтърва и на всеослушание изрече: Хайде да ги съдим по-бързо тези.
Прът в движението на делото сложи и нездравословният мерак на съдебният заседател Петър Георгиев. Той пък беше хванат в крачка при МВР-акцията Педофили. Заради него делото трябваше да започне от самото начало. А за капак единият от двамата назначени на негово място резервни съдебни заседатели взе, че почина по време на сърдечна операция. Според закона това не може да попречи на делото, тъй като при отвод, заболяване или смърт на титулярите все още има една резерва. Но знае ли някой какво още може да се случи?
Така че все по отчетливо е усещането, че процесът ще прекоси детството, ще мине пубертета, и ще брадяса. Бавно, от пристъп до пристъп...

Facebook logo
Бъдете с нас и във