Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дело срещу антимафиоти тръгна скандално

Представителите на държавното обвинение отново се вкараха в лош филм. Това стана на заседанието на Софийския градски съд в четвъртък (19 май) по делото срещу служителите от Главна дирекция Борба с организираната престъпност Ирен Вълев и Божидар Проданов, обвинени, че са причинили на смъртта на 29-годишния Пламен Куцаров през януари 2009 година. Инцидентът с починалия при съмнителни обстоятелства арестант като лавина удари МВР с обвинение за полицейско насилие и затова прокуратурата настоя в четвъртък делото за смъртта на Куцаров да се гледа при закрити врата.
Обвинителите се аргументираха с това, че повечето свидетели са полицаи и ще се наложи да разказват подробно за дейността си, а от разказите им ще стане ясна процедурата, която се спазва при транспортиране на престъпници. Опасно е задържаните да знаят какви са правилата за конвоирането им, изтъкнаха прокурорите по делото. Другият им мотив бе, че тази процедура е регламентирана с акт на главния секретар на МВР и е поверителна.
Съдия Петя Крънчева обаче заяви, че ще гледа делото публично, тъй като процесите се засекретяват само когато в тях се обсъждат държавни тайни, а конвоирането не може да се третира като такава.
Още повече че предмет на делото е дейността на органи, призвани да бранят сигурността на гражданите, и затова публичността е наложителна, изтъкна съдийката, след което даде ход на делото. Сред първите разпитани бе бившият служител в сектор Оперативни реализации в ГДБОП Кирил Пенков, който е шофирал автомобила, с който е возен Куцаров. Пенков разказа потресаващи подробности от акцията по задържането на 29-годишния мъж. Полицаят, който сега работи в Пето РПУ в София, обясни, че прокуратурата особено държала арестът на Куцаров и на Валентин Янев-Вальо Бореца да получи максимална публичност. Прокуратурата настояваше за гласност на ареста на Куцаров, заяви пред съда Пенков. Ръководител на операцията бил прокурорът Бисер Кирилов.
Полицаят разказа, че Пламен бил заподозрян като човека, водил преговорите за откуп за отвлечения Кирил Божилов от Люлин, заедно с още двама души. Куцаров и съучастниците му трябвало да бъдат задържани заедно и на публично място, за да има гласност на случая. Разследващите спорели как да постъпят, докато тримата заподозрени се срещнали на бензиностанция, където по плана трябвало да бъдат арестувани. Докато антимафиотите се разберат да ги арестуват ли тримата си тръгнали.
На следващия ден бил арестуван Куцаров. Пенков, заедно с двамата си подсъдими колеги и с още един полицай, трябвало да го прекарат със служебен микробус от Института по психология към МВР до ГДБОП. По пътя на Куцаров му прилошало и припаднал. Опитали да му окажат първа помощ, но след като не успели, го закарали в Пирогов, където той починал.
Според първата съдебномедицинска експертиза Куцаров е починал от оказано насилие, а в стомаха му е намерен амфетамин, който не бил разграден. По-късно беше разпоредена още една експертиза, която ще бъде представена по време на делото.
Впоследствие бяха повдигнати обвинения само срещу двама от участниците в акцията. Въпреки това бившият вътрешен министър Михаил Миков не уволни никого от служителите си, а само наказа четиримата с понижение за една година.
През януари 2010 г. приятелката на Пламен Куцаров осъди МВР заради това, че е била незаконно задържана заедно с него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във