Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Бай Миле помръдна леко

Едно от най-кървавите убийства на човек от подземния свят у нас - на един от основателите на групировката СИК Милчо Бонев - Бай Миле, все още е в съда, а работата по него върви полека лека. По тази причина - досега поне - няма и съществени резултати.
Процесът живна за малко, след като през лятото на тази година Софийският градски съд (СГС) най-сетне се сдоби с чаканите близо две години показания на двама ключови свидетели по делото. А на 30 октомври (петък) делото продължи с разпит на вещите лица - общо 12 на брой.
Досега делото спъваха липсващите показания на турските футболни мениджъри Хамди и Сафет Санджаклъ. По настояване на прокуратурата те трябваше да се явят в София и да дадат показания. Според държавното обвинение двамата биха дали съществена яснота по делото и тяхното призоваване е от изключителна важност. Предполага се, че Милчо Бонев е трябвало да се срещне с двамата чужденци малко преди да отиде в заведението, където преди пет години бе убит заедно със своите бодигардове. Техните показания - дадени пред следовател в Турция, бяха приети в писмен вид от съдията по делото Петя Крънчева на заседание на 13 юли тази година.
Тъй като мина доста време, нека припомним: кървавата престрелка стана в ранния следобед на 30 юли през далечната 2004 г. в ресторант-градина Славия в района на едноименния спортен комплекс на ул. Коломан 1 в столичния квартал Овча купел. Бай Миле бе разстрелян на място, а заедно с него бяха направени на решето четирима от бодигардовете му и негов близък. Две от жертвите бяха убити пред входа на заведението, останалите - вътре в градината. Други двама охранители бяха тежко ранени.
Всичко е станало буквално за секунди
Атаката срещу бившия бос на СИК е продължила под две минути, сочи съдебната експертиза, основана на видеозаписи от охранителни камери в района. Според експертите маскираните като полицаи убийци, качени в два автомобила, са преминали до ресторант-градина Славия и обратно само за 1 минута и 22 секунди.
Нападателите са спрели пред ресторанта и със слизането си са започнали да стрелят, като убили веднага двама от гардовете, стоящи до мерцедеса на Бонев. След това влезли в заведението с викове: Легни на пода, полиция! Мъжете вътре се подчинили и били разстреляни, без да окажат съпротива. Граждани от околните сгради разказали, че първоначално помислили, че се снима филм, тъй като районът на спортния комплекс Славия често се използва при снимките на холивудски кинопродукции.
Експертите са използвали различни методи за обработване на кадрите от охранителните камери и са ги съпоставили със статични изображения на автомобил Нисан Примера (едната от колите на килърите), за да установят съвпадение.
Записът на камерата в заведението, която е заснела убийците, обаче била със слаба резолюция, което не позволявало ясно да се види каква марка е автомобилът, нито пък да се разчете регистрационният му номер. Според експертите може само да се предположи, че това е бил намереният няколко дни след разстрела опожарен автомобил Нисан Примера. Нека припомним, че това возило е
едно от основните доказателства на прокуратурата
срещу подсъдимите Тихомир Дочев, Стилиян Георгиев, Георги Стефанов и Анатолий Мънков. Разследващите открили в колата отпечатъци на единия от подсъдимите - Мънков. Те били върху бутилка от минерална вода, намерена в колата, в която имало полицейски униформи и бронежилетки. Освен отпечатъци от пръсти по шишето е намерена и слюнка, която позволила да се направи ДНК анализ. Оказало се, че те са на 31-годишния Анатолий Мънков - Плъха. Полицаите започват да подслушват GSM-а му и така стигат до другите двама - Тихомир Мравката и Стилиян Мишока. При един от разговорите те обсъждали стрелбата в ресторант Славия. При спецакция на антимафиотите е задържан и Георги Стефанов.
Разследващите твърдят, че от запис на камера на сградата срещу ресторант Славия се вижда как именно в този Нисан се качват част от маскираните стрелци. Но ако видеозаписът не бъде приет като доказателство от съда, има голяма вероятност обвиненията срещу четиримата да пропаднат.
Дълго чаканите свидетелства на двамата турски мениджъри - Ханди и Сафет Санджаклъ, също май няма да са от особена полза за изхода на делото. Футболните деятели открито заявяват, че нямат никаква представа кой и защо е убил Бай Миле и не знаят той да е имал врагове. С покойния Милчо Бонев сме си говорили само по футболни въпроси. Нямаме нищо общо с убийството му, заявяват двамата чужденци и обясняват, че последно са обсъждали с него трансфера на футболиста Здравко Лазаров. Кой знае защо
техните показания се чакаха като манна небесна
от прокуратурата, тъй като според вдовицата на Милчо Бонев - Силвия Панагонова, двамата турци са последните, които са имали уговорена среща със сикаджийския бос в деня на смъртта му.
Досега като свидетели пред съда се явиха Красимир Маринов-Големия Маргин, Румен Николов-Пашата, шефът на ФК Славия Венцислав Стефанов и Младен Михалев-Маджо, които - както и се очакваше, не подпомогнаха особено съдебното дирене. Освен тях бяха разпитани едно поемно лице, което нищо не си спомняше, и един циганин от Факултета, който пък няма документи за самоличност. Той обаче намерил регистрационната табела на гореспоменатия Нисан, за която си спомни, че я предал на вторични суровини. Междувременно се оказа, че докато се чакат показанията на турските бизнесмени, двама от свидетелите вече са предали богу дух. Това са Станка Костадинова и Румен Пешев. Костадинова е баба на един от подсъдимите, а Пешев бил приближен до Бай Миле. Въпреки че показанията им не са от първостепенна важност за делото, разпитите им по време на досъдебното производство бяха прикрепени към делото.
И до днес не са съвсем ясни мотивите за кървавата баня. Според една от най-разпространените версии убийството е поръчано от хората на сръбския наркобос Сретен Йосич, тъй като Бай Миле взел сериозна сума от тях, обещавайки да уреди бягството на Йосич от български арест. Планът бил осуетен, но Бонев не върнал парите и затова го очистили. Както се развиват събитията в съда обаче, едва ли скоро ще разберем дали е станало точно така.

Facebook logo
Бъдете с нас и във