Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Батко - наесен, с песен

Още едно от делата, от които се интересува Биг брадър от Брюксел, пое по утъпканата пътека на отлагане без край. Наесен, когато се броят и пилците (според народната поговорка), ще продължи и делото срещу бившия шеф на фонд Републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев, придобил популярност с прозвището Батко.
Както е известно, през май 2008 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу него, че в периода от 24.10.2006 до 28.11.2007 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - изпълнителен директор на Фонд Републиканска пътна инфраструктура - е нарушил служебните си задължения по чл.47, ал.5 от Закона за обществените поръчки. Това е било с цел да набави облага за брат си Емил Райчев Георгиев и за фирмата му Биндер АД и за ГД Инфраструктурни обекти, с водещ съдружник Биндер АД. Според данните на обвинението Батко се е погрижил и за другия си брат Бойко Райчев Георгиев и за фирмата му Инмат ООД от Раднево.
От това са настъпили значителни вредни последици за Република България (престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК), бяха мотивите на държавното обвинение. Според доклад на Сметната палата, Батко извършил множество нарушения на процедурите при възлагането на обществени поръчки. В резултат на това бяха установени финансови злоупотреби за над 100 млн. лв., а заради корупционния скандал в пътния фонд ЕК временно спря средствата от еврофондовете за развитие на пътната инфраструктура в България.
Процесът срещу Веселин Георгиев продължи в началото на седмицата, като в понеделник (22 юни) бяха разпитани четирима свидетели. Сред тях бе Албена Танева, която е управител на пътния фонд в Стара Загора. Тя призна, че е подписвала договор, по който бенефициент е бил един от братята на Веселин Георгиев. Тя обаче не проследила развитието му, а само сравнявала цените. Същия ден беше разпитан и Христо Димитров, управител на една от фирмите подизпълнителки на обществени поръчки, спечелени от Биндер. Свидетелят си спомни, че Емил Георгиев (Братко №1) му е давал съвети откъде да купува материалите. Димитров обаче се направи на света вода ненапита, като заяви, че не бил знаел каква е позицията на Братко №1 в Биндер. Въпреки това в залата стана ясно, че всички договори за ремонти на пътища в страната са реализирани след санкция на ръководството на пътния фонд. Веселин Георгиев запази мълчание както в съдебната зала, така и извън нея.
Заседанието продължи около час без никакъв намек, че на следващия ден ще се стигне до отлагането на делото. Това обаче стана факт във вторник (23 юни), тъй като общо петима от призованите нови свидетели не се явиха в залата. Адвокатите на Георгиев излязоха с искане да се направи нов превод на документи по делото, тъй като в този, който им е предоставен, една и съща дума била преведена по няколко начина. Освен това защитата на Батко поиска да се направи анализ на един от договорите, сключен от фонда. Съдът прие и експертиза, изготвена от вещото лице Дамян Георгиев. Адвокатите на Веселин Георгиев обаче пожелаха вещото лице да изпълни няколко допълнителни задачи и съдът прие това да стане в тридневен срок, като задачките му се представят в писмен вид. След това на магистратите не им остана никакъв друг ход, освен да отложат делото. Така, ако не му мине черна котка път, наесен с песен, с книжици под мишница, делото Батко влиза в първи клас...

Facebook logo
Бъдете с нас и във