Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Борилски обречено у нас

Както се развиват събитията около поредното разтакаване на процеса за убийството на студента Мартин Борилски, по всичко изглежда, че у нас то е обречено.
На свое заседание в понеделник (3 август) апелативният съд във Велико Търново отложи гледането на делото за 19 октомври. Странно защо чак за тази дата, при положение че съдебната ваканция приключва на 1 септември?
Причината за отсрочката бе, че не се яви адвокатът на майката на жертвата - Владимир Иванов, който е ангажиран в чужбина по същия случай. Освен неговата молба в съда са били депозирани и още две молби със същото искане - от свидетел и от вещо лице. По делото беше назначен дори и резервен съдия, който да смени някой от тримата основни магистрати, ако се наложи. Преди заседанието майката на жертвата - Иванка Въчева, каза: За мен причината за всичко това са връзки. Няма как иначе да се преобърнат доказателствата в полза на Стоичков и Желязков и процесът да се манипулира цели 9 години. Двамата подсъдими за престъплението - Георги Желязков и Стоян Стоичков, дойдоха в съдебната палата, съпровождани от адвокатите си. През цялото време те не отрониха нито дума и след отлагането на процеса веднага побързаха да се покрият.
Двадесет и четири годишният студент в Сорбоната Мартин Борилски беше открит мъртъв в квартирата си в Париж през 2000 г. с 93 рани от нож и със смазан череп. След проведено щателно разследване френските криминалисти бяха категорични, че извършители на жестокото престъпление са приятелите на Борилски от Варна Желязков и Стоичков. Въпреки смазващите доказателства в подкрепа на това заключение делото се точи у нас вече девета година и краят му не се вижда.
Миналата година шуменските магистрати оправдаха двамата подсъдими приятели на Борилски. По-късно Апелативният съд във Велико Търново потвърди оправдателната присъда. Това предизвика остра реакция от страна на френския посланик Етиен Дьо Понсен и вълна от студентски протести. Заради фрапиращи нарушения Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане във Великотърновския апелативен съд, само че от друг състав. Независимо какво решение ще вземе българският съд, през януари следващата година във Франция започва алтернативен съдебен процес срещу двамата подсъдими. На практика провеждането на паралелен процес във Франция е равносилно на непризнаване на българския съд. В случай че френският съд се произнесе пръв, ще важи неговото решение, а делото у нас трябва да бъде прекратено. И нищо чудно при темповете, с които работи съдебната система у нас, да се случи именно така.

Facebook logo
Бъдете с нас и във