Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Дражев пред финал?

Може на никого да не му се вярва, но отлежалото като старо вино дело срещу бившия футболен деятел Ивайло Дражев е напът най-сетне да приключи. Финалът му обаче няма да е дълъг и тръпчив, с аромат на горски плодове като на истинско отлежало вино, а с кисело-горчив вкус - заради заразената с бацили съдебна система.
Очаква се процесът да завърши в дните преди Коледа, когато Върховният касационен съд би трябвало да обяви решението си дали потвърждава постановената от Апелативния съд в Бургас присъда срещу Дражев.
Последният път, когато футболният бос пристъпи прага на съдебната зала, беше миналата събота (20 ноември), когато апелативните магистрати от най-добрия град за живеене го наказаха с пет години затвор. Наказанието, получено след 12-годишно мотаене из различни инстанции, е заради катастрофа, причинена през 1998 г. от шофиращия пиян Дражев. В кървавото меле тогава той премаза 41-годишния Димитър Кехайов и 20-годишната Румяна Димитрова. Оцеля единствено майката на Румяна - Верка Димитрова, която след инцидента е инвалид.
Ако подобна катастрофа се беше случила другаде по света, виновният отдавна щеше да е в затвора, че дори щеше да е излежал присъдата си. На родна почва обаче 12 години от извършването на едно престъпление съвсем не са достатъчни то да бъде разкрито и по него да има финални присъди.
Нека припомним, че в началото на юли тази година бившият президент на Черноморец получи две години затвор от Окръжния съд в Бургас и сега тази присъда бе ревизирана от апелативните съдии. Мотивите им да повишат наказанието са, че катастрофата е станала, докато бившият футболен бос е изтърпявал двегодишна условна присъда от 1996 г. за подобен трагичен инцидент край Атия. И тогава Дражев катастрофирал, шофирайки пиян, при което загива негова приятелка. Надали някой може да обясни смислено защо при наличието на този трагичен факт тогава е получил само условна присъда? Ефектът от това леко наказание е, че две години по-късно на същото шосе същият човек отново предизвиква катастрофа, но този път с две жертви...
А снизхождението просто си е късмет на Дражев - съдба един вид. Когато в началото на юли получи първоначалната си присъда, той незнайно защо бе освободен от ареста и му бе наложена мярка за неотклонение от 1000 лева. При това положение цяло чудо е, че миналата седмица той въобще се яви на процеса, а не се покри, какъвто навик има от дългогодишната му игра на котка и мишка с правосъдието.
Както знаем, съдебната епопея с бившия спортен деец бе незапомнено дълга, но нетолкова по негова вина, колкото заради безхаберното отношение на служителите на Темида, от което той умело се възползваше. Това дело влезе в съдебните хроники със своеобразен рекорд. Оказа се, че в периода 2006-2009 г. процесът е отлаган цели 48 пъти, 30 от които по вина на подсъдимия и на неговите защитници. Интересното е, че един от неговите адвокати - Явор Нотев (сега депутат!), не се е явявал на съдебните заседания десет пъти, въпреки че сам е посочвал датите. Всичко това бе установено при проверка на делото от страна на Висшия съдебен съвет.
Този шокираща здравия разум статистика обаче не промени по същество движението на делото и Дражев продължаваше да бомбардира магистратите с медицински документи за най-различни заболявания - от хипертонични кризи до гастрит. През това време - вместо да се лекува в домашни условия, той си пътуваше невъзмутимо из страната. Това разиграване на съда продължи до юни, когато бе обявен за издирване, след което се предаде сам. Докато беше в ареста, където прекара около месец, Дражев се отдаде на епистоларна дейност. Той написа няколко писма - до президента, до Народното събрание, до американския посланик, до медиите, и т.н., в които обясняваше, че причините за атаките срещу него са икономически и политически и са свързани не с фаталната катастрофа, а със стадион Черноморец.
Междувременно, в края септември тази година, присъда по делото Дражев отнесе не самият подсъдим, а следователят от окръжна следствена служба в Бургас Стефан Димитров, който получи две години лишаване от свобода условно за престъпление срещу правосъдието. По-точно той бе осъден за това, че се опитал да смачка разследването срещу футболния бос. Димитров манипулирал доказателствата по случая, като изготвял протоколи за разпити на несъществуващи свидетели, освободил автомобила на Дражев и го предал за съхранение в гараж, собственост на фирмата му, и пр. През 1999 г. следователят издал постановление, според което катастрофиралият автомобил е бил управляван не от спортния деятел, а от турски гражданин, който му е бизнес партньор, и че причина за пътнотранспортното произшествие са злоумишлени действия на извършител, неразкрит в законоустановения срок. По тази причина делото е било спряно, а мистериозният турски гражданин, неоткрит и до днес, е обявен за издирване.
Разследването срещу следовател Димитров бе образувано едва след като съдията по делото за катастрофата пуснал сигнал до Инспектората на ВСС. В хода на разследването бе установено, че отразените от следователя факти не отговарят на истината. Така следователят бе сменен и Дражев отново беше привлечен като обвиняем за катастрофата. Интересното в случая е, че Димитров е отстранен от длъжност едва през януари тази година, един месец преди прокуратурата да внесе обвинителния акт срещу него в съда.
Въпреки това бившият спортен бос продължава да твърди и днес, че не той е бил зад волана на колата по време на катастрофата. Има огромен натиск върху съда. Всички съдии са заплашени с разследване и в момента няма обективно правосъдие!, отсече той, след като чу присъдата.
И на изпълнителната власт й е виновен съдът, но по други причини - поради липсващи присъди срещу организираната престъпност, корупцията, финансовите злоупотреби. Дали бившият собственик на Черноморец наистина ще облече раираните дрехи за едно нетолкова сложно за разследване престъпление, каквото е пътното произшествие? Кой да ти каже... Ако се има предвид непукизмът
на Дражев, ошлайфан в дългогодишната му битка с мудната Темида, нищо чудно да вземе да осъди държавата в Страсбург заради прекалено дълго продължилото дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във