Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Килърите отпраши ФБР

Ася Петрова - главният обвинител в делото Килърите, получи солиден бонус за петдневната си пледоария, в която поиска за Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев, Васил Костов-Кеца и Янко Попов-Туцо доживотен затвор без право на замяна. Административният ръководител на Окръжната прокуратура - Шумен, на чиито крехки плещи легна тежката отговорност да изведе до края следеното под лупа лично от МВР шефа Цветан Цветанов дело, е на отвъдокеанска визита. Прокурор Петрова е в САЩ като участник в делегация на МВР, водена от министъра. В компанията е и директорът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров, който придружава неотлъчно шефа си не само по време на сутришните маратони, но и в честите му пътувания отвъд Океана.


Очевидно прокурор Петрова е новият фаворит на вътрешния министър, който е известен с това, че по принцип си говори с магистрати, но любимците му в съдебната система се броят на пръсти. Една от тях вече ръководи Софийския градски съд, а пловдивският му любимец засега е единственият кандидат за нов главен прокурор. Ако визитата на делегацията на МВР в САЩ не съвпадаше с изтичането на срока за представяне на още кандидати за стола на обвинител 'b9 1, приобщаването на Петрова със сигурност щеше да даде храна на предположенията как изглежда бъдещият Борис Велчев в очите на Цветанов.


Дори и да не облече тогата на Велчев, окръжният прокурор на Шумен има основания да се нареди сред предпочитаните от вътрешния министър магистрати. Най-вече заради приноса й в делото Килърите, който ще бъде оценен по достойнство, ако съдът не оплеска работата с последната си дума. Реакцията на защитата на подсъдимите по повод доживотните присъди, поискани от Ася Петрова, от апелативния прокурор от Варна Стефка Якимова и Маргарита Георгиева от Шуменската окръжна прокуратура, е достатъчно красноречива. Според адвокат Лъчезар Таков, който защитава бившия акционер на Тракия банк Георги Вълев, тримата представители на прокуратурата са действали като придатък на ГДБОП, като юридическо звено за бърза разправа с подсъдимите. В пледоарията си тази седмица Таков обяви обвинителния акт за негоден юридически инструмент, чрез който делото може да завърши със стабилен съдебен акт. Според него в процеса не са представени годни и качествени, а и необходимото количество доказателства за вината на клиента му. Освен това делото е опорочено от съществени процесуални нарушения, които са се отразили на правото на защита на подсъдимите, твърди адвокатът. Според него част от нарушенията са допуснати умишлено от прокуратурата, която е получила процесуални предимства. Съдът трябва да й ги отнеме, следвайки принципа, че не може да се ползваш от неправомерно поведение, заяви в речта си защитникът.


Защитата скочи и срещу представените като доказателства записи, направени със специални разузнавателни средства. Според адвокатите на петимата подсъдими повечето от тях всъщност са правени по време на т.нар. контролирани разузнавателни беседи.


В учебниците по оперативно-издирвателна дейност е записано, че един от основните й методи е вземането на обяснение от граждани. Той е залегнал в т.нар. разузнавателна оперативна беседа, която е три вида: явна, гласна и разузнавателна. Тя се провежда с лица, които са пострадали и са потърпевши от престъпление, или са свидетели, или очевидци. Според правилата беседата се прави след самото нарушение и има за цел да даде на съда информация за извършеното престъпление, за използваните оръжия (ако има такива) и средства, както и за лицата, които са извършили престъплението.


Внимателно трябва да се прецени колко от записите, направени със СРС, трябва да се ценят, защото в по-голямата си част те са контролирани разузнавателни беседи, заяви в защитата си адвокат Димитър Радев.


Ще бъдат ли наистина преосмислени записите ще стане ясно, когато съдът се оттегли да определи присъдите по случая. В началото на този месец вътрешният шеф Цветан Цветанов изтъкна доволството си от добрата съвместна работа на МВР и прокуратурата. Тази екипна работа, която бяхме изградили, мисля, че може да бъде модел и за следващи разработки по определени престъпни групи, заяви Цветанов.


Този модел, в който основно място се пада на прокурор Ася Петрова, обяснява защо тя е предпочетена да придружи Цветанов при поредното сверяване на компаса му с отвъдокеанския Голям брат. При първото му посещение в САЩ на 25 септември 2009 г. той включи в делегацията главния прокурор Борис Велчев и правосъдния министър Маргарита Попова. Сега Петрова му беше нужна като жив пример за пред домакините колко добре върви борбата с организираната престъпност. Според официална информация на МВР при срещата си с шефа на ФБР Робърт Мълър българската делегация го е запознала с дереджето на някои от ключовите дела срещу тежката организирана престъпност.


Те обаче в действителност се броят на пръсти. Процесът срещу Златко Баретата и престъпната му група Фирмата за разпространение на дрога завърши на първа инстанция с осем години затвор за Златко, но предстои апелтивният съд да си каже думата. Същото се отнася и за делото Наглите, приключило с четирима осъдени на по 18 и 15 години затвор. Първото заседание на апелативния съд по него обаче пропадна и бе отложено за догодина. Третото важно дело очевидно е Килърите - по него се очакват присъдите.


През това лято Европейската комисия ни издърпа ухото именно заради малкото присъди по знакови дела срещу организираната престъпност. ЕК следи 77 такива дела и едва 16 от тях са приключили с присъди. В 10 от тях всички или част от обвиняемите са били оправдани, отбелязаха еврокомисарите в доклада си. За слабите резултати вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата, написаха експертите от Брюксел.


Най-любопитната част от официалната информация за посещението на МВР-шефа и приближените му в САЩ е, че са обсъдили с шефа на ФБР конкретни моменти от бъдещото сътрудничество по знаковите дела. Какви и по кои дела - обаче засега не е конкретизирано. Най-напреднало се оказва сътрудничеството в борбата с киберпрестъпността. Директорът на ФБР Милър е обявил, че от средата на 2013 г. в България ще бъде изпратен още един специален агент на ФБР, който ще работи съвместно със звеното на ГДБОП по противодействие на престъпленията в киберпространството.


Освен битката във виртуалното пространство е било обсъдено и видимо незавидното положение на базата и на възможностите на ДНК-лабораторията на МВР, от чиито експертизи зависи изходът на редица тежки разследвания. Едно от определяните като знакови дела за убийството на Милчо Бонев- Бай Миле завърши през 2011 г. с оправдателни присъди срещу Стилиян Георгиев -Мишока, Анатолий Мънков -Плъха, Тихомир Дочев -Мравката и Георги Стефанов. Както е известно, процесът беше обърнат заради невъзможността пръстовите отпечатъци, открити по бутилка в колата на убийците, да бъдат свързани с някои от подсъдимите. Изглежда, ФБР ще вземе ситуацията в свои ръце, тъй като се е ангажирало с експертна помощ за оценка на базата и на лабораторията. Освен това ФБР ще разработи и проект за развитие на възможностите за ДНК-изследвания в МВР, който ще предложи най-новите криминалистически технологии, използвани в бюрото.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Коя е прокурор Ася Петрова?През юни 2009 г. Петрова е избрана за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Шумен, на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 21 гласа за. Припомняме, че ВСС обяви конкурс за председател на Шуменската окръжна прокуратура, след като предишният шеф Павел Иванов подаде оставка по здравословни причини. Освен Ася Петрова кандидати за поста бяха административният ръководител на Районната прокуратура - Нови пазар, Милен Глушков и районният прокурор на Сливен Христо Христов. До този ден Ася Петрова беше заместник-председател и говорител на Окръжната прокуратура - Шумен.Тя е родена през 1972 г. в Добрич. Завършила право в Бургаския университет. Работи в прокуратурата от март 1997 г., като е минала през всички степени на йерархията на прокуратурата в Шумен. Омъжена, с едно дете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във