Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО ЛИМ НАПРАВИ ОЩЕ ЕДНА КРАЧКА КЪМ ФИНАЛА

Делото за катастрофата в река Лим върви бавно към своя край. В понеделник (25 септември) Великотърновският апелативен съд пет часа слуша пледоариите на защитата и обвинението, след което обяви, че ще произнесе своето решение в 30-дневен срок.
На 9 март Окръжният съд в старата столица призна за виновен шофьора на автобуса Илия Измирлиев и го осъди на седем години затвор. Измирлиев е обвинен по чл.343, ал.3 от Наказателния кодекс (НК) - за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Възможното наказание по него е от 5 до 15 години лишаване от свобода. Шофьорът и фирма Пампорово АД, която е граждански ответник по делото, солидарно ще трябва да платят общо 1.2 млн. лв., или по 100 000 лв. на всяко от семействата на загиналите деца.
Както е известно, на 4 април 2004 г. на връщане към България от Дубровник автобус с около 50 пътници - ученици и учители от Свищов, падна в р. Лим, на границата между Сърбия и Черна гора. При катастрофата загинаха 12 деца.
Делото в Апелативния съд бе образувано по жалби на подсъдимия Илия Измирлиев и на гражданския ответник Пампорово АД. Защитата на подсъдимия и фирмата превозвач поиска от въззивната инстанция да оправдае техните клиенти.
Според адвокатите на шофьора присъдата била постановена при противоречивост на доказателствата. Затова те поискаха повторен разпит на три свидетелки, които давали различни показания за поведението на Измирлиев по време на катастрофата. Но съдът не уважи искането.
Нищо не можех да направя в тази ситуация, след като автобусът стана неуправляем. Съжалявам, каза пред апелативния съд Илия Измирлиев. Той помоли въззивната инстанция да отмени седемгодишната му присъда. Ако тя бъде потвърдена, делото отива във Върховния касационен съд, заканиха се неговите адвокати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във