Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО МАРГИНИТЕ: БОЛЕСТ БЕЗ ДИАГНОЗА

Делото срещу братята Маргини за пореден път бе блокирано в четвъртък (3 юли), след като Софийският градски съд изиска цялата документация за лечението на един от многото болни подсъдими - Иво Карагеоргиев. Процесът ще продължи чак на 3 ноември, така че подсъдимите ще могат да прекарат едно безоблачно лято по екзотичните плажове у нас и света. Нека припомним, че въпросният Иво Карагеоргиев е обвиняем заедно с братята Красимир и Николай Маринови, брат си Светлин Карагеоргиев, Стефан Рангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев за подготовката на три убийства - на покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, и на ген. Любен Гоцев. Наказателното производство бе прекратено на 3 декември 2007 г. заради тежкото здравословно състояние на същия обвиняем.
Завчера братята Красимир и Николай Маринови за първи път от много време насам се появиха в съдебната зала в бодро настроение и здрав дух. Захвърлени бяха патериците, спестени трогателните пъшкания и превивания от болка по пейките - сякаш те напълно бяха забравили за многобройните си болести. В очакване да започне заседанието Големият Маргин, облечен в сив костюм на райета и черни трандафори на бос крак, разговаряше оживено с един полицай от охраната. Дори обичайната армия от репортери отсъстваше - очевидно и медийният интерес затихва, особено когато край София гърмят складове с боеприпаси. Подсъдимите братя нямаше от какво толкова да се притесняват, макар и да са обвинени в организирана престъпност и няколко мокри поръчки.
Петима доктори, сред които и професори, обясняваха на съда с неразбираеми за него медицински термини колко крехко все още е здравето на Карагеоргиев и как трябва да минат най-малко четири месеца, преди да се даврандиса. Между другото петорната съдебномедицинска експертиза бе назначена на предишното заседание на съда на 8 април тази година. Тогава съдът реши към вещите лица - кардиолози, да бъдат включени и гастроентеоролози, тъй като се оказа, че Иво е получил и язва на дванадесетопръстника. Лекарите обясниха, че се е наложила оперативна намеса за отстраняване на язвата, но състоянието на пациента остава тежко и несъвместимо, тъй като язвата не е излекувана напълно, а освен това подсъдимият страда и от исхемична болест и триклонова коронарна болест на сърцето... В крайна сметка съдът реши, че здравословното състояние на пациента е несъвместимо с наказателното производство. Адвокатът му представи медицинска бележка за това, че той преди дни е постъпил с криза в болница, но отказа да отговори в коя болница е Карагеоргиев, с мотив, че подзащитният му се страхува не бъде обезпокоен от журналисти.
В края на октомври нова съдебна медицинска експертиза ще трябва да покаже дали здравословното състояние на Карагеоргиев се е подобрило и дали той ще може да участва в отдавна спрения процес. Съдът нареди да бъде изискана цялата медицинска документация от болниците Св. София и болница Токуда, в които е бил Карагеоргиев и от които са представени медицински листове и съдебни бележки, както и да бъде извършен личен преглед на подсъдимия...и т.н и т.н
Изобщо, както се развиват нещата, прокуратурата едва ли ще постигне повече от осъдителна присъда за незаконно притежаване на оръжие от някои от посочените за изпълнители на мокри поръчки. И нищо чудно накрая Маргините и Ко да ни осъдят в Страсбург, както се заканиха неотдавна. За съжаление обаче сумата няма да бъде платена от МВР и прокуратурата, а от данъкоплатците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във