Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Делото Montblanc" в Бундестага

Роналд Пофала
S 250 6d9db9d7 5ec0 4b85 9c02 1d5ea66fcb50

В Германия публикуваха имената на депутатите, които са се снабдили със скъпи канцеларски принадлежности за сметка на хазната. Така аферата, по-известна като "делото Montblanc", която се точи от години, най-после достигна своя апогей. Най-уязвими в нея се оказаха бившият ръководител на администрацията на федералния канцлер и федерален министър със специални задачи Роналд Пофала и председателят на Бундестага Норберт Ламерт. Неприятности може да има и Диана Голце, бивш член на "зелените". Публикуваният списък включва имената на десетки депутати от всички фракции, представени в парламента, които са придобили изключително скъпи писмени принадлежности за сметка на данъкоплатците.

Наред със заплатата от 9327 евро месечно всеки народен избраник в Германия получава допълнителни средства за сътрудниците в офиса си, както и за канцеларски принадлежности. По този начин той и петимата му асистенти разполагат с 12 хил. евро на година за химикалки, писалки, ноутбуци, мобилни телефони и други. До неотдавна тези неща били доставяни от берлинската фирма Bürofa, в чийто каталог може да се намери всичко - от маркери  за 1.50 евро до лазерни принтери. Поръчките се плащали от съответния отдел на Бундестага. Но неговите служители не проверявали конкретните заявки, а компенсирали Bürofa с общата сума. И това било грешка. Защото се оказало, че между типичните артикули, които фирмата представила по време на спечеления от нея конкурс, и реалните поръчки има съществени разлики. Стойността на вторите значително надхвърляла съгласуваните в началото. 

Журналистическо разследване на Bild установило още през 2009-а, че някои депутати са поръчвали не само канцеларски принадлежности, необходими за всекидневието, но и скъпи писалки, най-вече от марката Montblanc. Никой обаче не обърнал внимание на изнесените факти, а именно, че 115 парламентаристи са се сдобили с 396 луксозни екземпляра за около 68 800 евро. Все пак изглежда, че неприятната ситуация накарала някого да се засрами, защото през 2010-а въпросните писалки изчезнали от каталога за поръчки. Както тогава отбелязал Ламерт, Бундестагът не би искал депутатите да се съблазняват от мисълта, че всеки техен каприз ще бъде изпълняван. Само че упоритите журналисти от Bild поискали да научат кои именно народни избраници са поръчвали скъпите писалки и от коя марка. Особено ги интересували придобивките на председателя Норберт Ламерт. А след отказа на ръководството на парламента да удовлетвори интереса им работата стигнала до съд, където се намира и до ден днешен.

Тази седмица имената на грешниците най-после станаха обществено достояние. Малко преди това контрактът с Bürofa бе прекратен. Не е изключено тъкмо служители на компанията да са предоставили публикувания списък.

Възниква въпросът – защо Bild и информаторите му (които и да са те) раздуват скандал около парламента? Заместник главният редактор дори вече успя да поиска от федералния президент да каже "тежката си дума". Мнозина са възмутени, че сред ценителите на безплатните луксозни писалки са оповестени и имената на вече покойни политици като Петер Щрук, Гидо Вестервеле, или Отмар Щайнер. Така или иначе списъкът предизвика много и нееднозначни реакции. Депутатът от партията на "зелените" Ханс-Кристиан Щрьобеле призна, че е поощрявал с писалки Montblanc свои колеги от фракцията за добрата им работа в парламентарната Комисия по разследванията. Той, разбира се, има пълно право на това, но защо неговите подаръци трябва да се плащат от данъкоплатците?

Някои от случаите заслужават специално внимание. Например бившият министър на външните работи Ото Шили, чийто офис поръчал през юли 2009-а десетина писалки Montblanc, сега си спомня само че подобни принадлежности се поръчвали от фирмата Pelikan и твърди, че винаги е изисквал от служителите си да правят икономии. Фактите обаче говорят друго. Някои от подчинените му, изглежда, са го разбрали погрешно и са пестили от кламери и телбоди, за да се обзаведат със скъпите  писалки. Но абсолютният рекордьор по тези придобивки е Арнолд Пофала, който според слуховете е похарчил за писалки и моливи около 14 хил. евро в периода от 2006-а до 2009-а. Това се е случило малко преди да започне работа като шеф на федералното канцлерство. Днес той предпочита да си мълчи  - въпреки накърнения си имидж, за разлика от Норберт Ламерт, който вече публикува няколко самокритични изявления. Сегашният министър на социалната политика на провинция Бранденбург Диана Голце пък твърди, че не е знаела за луксозните поръчки от нейния офис на стойност 3 хил. евро и обещава да компенсира разходите за тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във