Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото Океански риболов отново в съдебни води

Делото срещу бившия ликвидатор на бургаската фирма Океански риболов Пламен Маринов бе върнато от ВКС в Апелативния съд - Бургас, за ново гледане от нов състав. Според решението, постановено от върховните магистрати, е отменена и присъдата от седем години затвор, наложени на Маринов. Причините - инстанциите преди ВКС са си гледали работата през пръсти и са допуснали процесуални грешки.
Сред мотивите на върховните магистрати за връщане на делото е липса на достатъчно доказателства при първоначалното гледане на процеса. В определението на ВКС се казва, че въззивното решение противоречи на чл.339 от НПК - няма анализ на събраните пред тази инстанция доказателства, не са изложени и основанията, поради които не са възприети доводите на жалбоподателя Пламен Маринов и на неговата защита. Това е съществено нарушение на процесуалните правила, което е основание за отмяна на решението и за връщане на делото за ново разглеждане, заключват висшите магистрати. В общи линии нямало и никакви мотиви към присъдата.
Освен това апелативният съд не е анализирал и резултатите от петчленната експертиза, която сам е назначил. Бургаският окръжен съд - който е първата инстанция по делото, пък не е изслушал единствената в процеса съдебно-счетоводна експертиза, в която били посочени причинените на Океански риболов щети. После бургаските апелативни съдии пропуснали да обсъдят и да преценят какви щети е нанесъл на бившето риболовно дружество Маринов като негов ликвидатор. А това, според представителите на ВКС, е сериозен пропуск с оглед на повдигнатото срещу Маринов обвинение за присвояване.
С този нов епизод сагата Океански риболов е на път да се превърне в един от най-дълго продължилите и шумни процеси в българското правосъдие през последните 14 години. Самото гледане на процеса премина през трикратно връщане на делото от страна на прокуратурата за прецизиране на повдигнатите обвинения, както и с двукратно удължаване на първоначалния срок за разследване.
Срещу Маринов има повдигнати три обвинения в качеството му на ликвидатор на Океански риболов - за длъжностно присвояване, за престъпление по служба и за документно престъпление.
Историята започва в далечната 1994 г., когато трима души - Пламен Маринов, Тодор Петров и Ивелин Лозев, са назначени за ликвидатори на Океански риболов. Две години след старта на управлението им финансова ревизия установява, че в личната сметка на Пламен Маринов в малтийската Мид Мед Банк има 50 000 щ. долара. На 25 май 1996 г. Бургаската окръжна прокуратура образува предварително производство срещу Маринов, а на 7 юни с.г. му налага и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Зад решетките Маринов престоява до 10 юни 1997 г., когато е пуснат на свобода срещу рекордната за онова време парична гаранция от 1.5 млн. неденоминирани лева. Междувременно като обвиняеми по делото, което се води срещу него, са привлечени съпругата на Маринов Катя и колегата му Тодор Петров. Наказателното производство срещу Маринова по-късно е прекратено, а Тодор Петров се разминава само с административно наказание - глоба в размер на 700 лева.
През 1999 г. е приключено и предварителното производство срещу Пламен Маринов. Процесът срещу него започва в началото на лятото на 2003 година. Междувременно Бургаският окръжен съд три пъти връща делото на прокуратурата за доразследване и прецизиране на повдигнатите срещу ликвидатора на Океански риболов обвинения. В крайна сметка те са сведени до длъжностно присвояване, до престъпление по служба и до документно престъпление, а според обвинителния акт щетите, които Маринов е нанесъл на дружеството Океански риболов, са в рамките на 6.267 млн. стари лева.
На 21 декември 2005 г. Бургаският окръжен съд се произнесе, че Пламен Маринов е виновен по всички повдигнати срещу него обвинения и го осъди на седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Бургаските окръжни съдии постановиха още, че в рамките на тези седем години Маринов губи правото да бъде назначаван за ликвидатор на търговски дружества, както и да заема отчетни длъжности. Той трябваше да плати 52 346 лв. на Стойчо Стойчев, синдик на риболовното дружество, като обезщетение за нанесени имуществени вреди от 1995 година. Впоследствие присъдата на окръжните магистрати бе потвърдена и от колегите им от Бургаския апелативен съд.
Каква е предисторията на самото престъпление?
В началото на 1995 г., когато Пламен Маринов е назначен за ликвидатор на Океански риболов, той се командирова до Женева, където започва преговори с представителите на швейцарската фирма Матрама СА за чартиране на кораби, собственост на Океански риболов. През юли същата година той получава разрешение от ресорния по това време министър на земеделието Васил Чичибаба да сключи сделка с швейцарската фирма Матрама СА за чартиране на корабите на бургаското дружество от типа беър боут чартър. Аргументите са, че при този тип договори корабособственикът отдава под наем голи плавателни съдове, а срещу това всеки месец получава определена сума пари. Всички разходи - наемане на екипаж, работни заплати, горива, пристанищни и риболовни такси, застраховки, ремонт, са за сметка на фирмата наемател. В случая това е Матрама СА, която е една от световните компании, специализирани за агентиране и бункероване на кораби. В момента, в който сключва сделката с женевската компания обаче, Маринов прекратява отношенията си с нея. В замяна на това на 20 август 1995 г. той заминава за Малта, за да провери дали швейцарците са направили морски ипотеки на корабите Фезалия, Алфеус и Сагита, които са наели, пише в обвинителния акт. Реалната причина, според държавното обвинение, е друга - на острова ликвидаторът на Океански риболов регистрира три собствени офшорни компании - Матрама ООД, Съни оушън и Лазур маритайм ООД. Впоследствие Маринов сключва два чартърни договора със себе си.
През октомври 1995 г. неговата офшорка Лазур маритайм наема транспортно-хладилния кораб Лазурен бряг. Шест месеца по-късно другата регистрирана от Маринов фирма - Съни оушън, получава правото да се разпорежда с транспортно-хладилния кораб Слънчев бряг. Двата плавателни съда са чартирани чрез третата офшорна компания, собственост на Маринов - МатрамаООД. Хладилните кораби са наети за срок от две години, а според текста на сключените договори месечният наем, който фирмата наемател следва да заплаща за тях, е в рамките на 20 000 щ. долара. От малтийска страна договорите са подписани от съпругата на ликвидатора Катя Маринова.
Паралелно със сключването на договорите със собствените си офшорки Маринов превежда от сметките на Океански риболов по своята сметка в Мид мед бенк 53 000 щ. долара, за които вече стана дума.
По време на съдебния процес стана известно, че печалбите от чартирането на двата хладилни кораба - Лазурен бряг и Слънчев бряг, са постъпвали не в сметката на Океански риболов, а в личната сметка на Пламен Маринов. Прикриването на отклонените средства е ставало чрез документи с невярно съдържание. Според текста на обвинителния акт само от експлоатацията на тези два кораба държавата е ощетена с около 260 000 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във