Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото САПАРД- фарс без край

Едно от любимите на ОЛАФ дела - това срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на 7.5 млн. евро от програмата САПАРД тази седмица тръгна. Но по неизкоренима традиция то само тръгна и отново бе отложено за по нататък.
Двамата печалноизвестни бизнесмени застанаха (макар и не плътно един до друг) на подсъдимата скамейка пред Софийския градски съд в понеделник (12 октомври). Писна ми от това дело! Точи се вече две години и половина! Искам то да приключи бързо, оплака се от мудната съдебната система подсъдимият Стойков, облечен в строг сив костюм на райета.
Съдът му влезе в положението и реши делото да се гледа по съкратената процедура. Това положение в съдебната практика предвижда да не се разпитват всички свидетели, които са дали показания пред следствието. Магистратите обаче не уважиха искането на адвоката на Марио Николов Менко Менков, който поиска делото да бъде върнато на прокуратурата. Според него в обстоятелствената част на обвинителния акт липсва описание на елементите на престъплението, а не са посочени и доказателства, подкрепящи тезата на прокуратурата, че Николов е ръководил престъпна група.
По делото освен Стойков и Николов са обвинени Марина Николова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Иван Иванов. Цялата група - според прокуратурата, е участвала в схема за внос на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са внасяни с фалшиви документи на завишени цени като нови и за тях е използвано финансиране от програма САПАРД. Както Параграф 22 вече е писал, за схемата, в която са участвали и чужди граждани, вече осъдени в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). По данни, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, е установено, че цялата субсидия в размер на 7.5 млн. евро е превъртяна през офшорката Кингстън ентърпрайсиз, собственост на двама граждани на Кипър. Те упълномощили съпругата на Стойков да се разпорежда с банковите им сметки. Парите не са влезли в моя фирма! Не са влезли в никаква офшорка!, отсече бизнесменът Стойков, известен и като спонсор в президентската кампания на Първанов.
Продължението на заседанието по същото дело в сряда (14 октомври) ще се запомни с показанията на Добромир Костиев, собственик на ямболската птицекланица Чубра. Това е една от фирмите, чрез която - според обвинителния акт, са източвани пари от европрограмата. Той обаче не отговори на нито един конкретен въпрос на съдията Румяна Ченалова. Трийсет и седем годишният мъж заяви, че не е участвал пряко в управлението на дружеството. Всички сделки извършвали управителите, на които той имал пълно доверие. Костиев се интересувал само от годишните счетоводни отчети, които били положителни. За парите, спечелени по САПАРД, нямал никаква представа нито колко са, нито с кои банки работи кланицата. Знаел само че са инвестирани за обновяване на оборудването.
Нека припомним, че според данните на прокуратурата въпросната кланица е играла ключова роля в схемата по източването на част от парите от европрограмата, по точно на около 1.5 млн. евро. Свидетелят Костиев заяви, че познава задочно бизнесмена Марио Николов, тъй като от години работел при брат му - Петър Николов. В момента се подвизавал като началник-склад в пловдивския филиал на фирма Лидерпак, собственост на въпросния брат.
Фрапиращото невежество на собственика на фирма Чубра, която по собствените му думи имала 10-12 млн. лв. оборот, както и регресът му до обикновен склададжия остави съмнението дали господинът не е подставено лице. Той обаче отхвърли този въпрос, зададен от преследващи го след заседанието журналисти с думите: Нищо подобно! Аз съм реален бизнесмен.
Вторият съсобственик на Чубра - Стоян Бояджиев, който също бе призован като свидетел по делото, не се яви по здравословни причини. На заседанието си в сряда съдът наказа с глоба от 200 лв. свидетеля Радмил Петров, който е бил редовно призован, но по неизвестни причини не се е явил. Показания трябваше да даде и членът на съвета на директорите на Палмигруп Петя Хаджииванова. Тя е подсъдима по делото за източването на пари от САПАРД, но не и за препирането на европарите.
По това дело прокуратурата е повдигнала обвинение за незаконно източване на приблизително същата сума от европейската програма. На част от въпросите Петя Хаджииванова отказа да отговори с мотива, че е подсъдима по другото дело и това може да се отрази на неговия ход. Съдът назначи допълнителна съдебна счетоводна експертиза за част от дейността на Палмигруп.
След края на съдебното заседание Марио Николов заяви, че за прокуратурата всяка финансова операция е пране на пари.
За да бъде внесен обвинителен акт в България, е нужно да имаш бял лист, компютър и прокурор, който да го подпише, заяви Николов, според когото не може да се води дело за пране на пари, преди да е доказано престъплението, от което са придобити.
Делата срещу Николов и Стойков се наблюдават с повишено внимание от ЕС не само защото става дума за измама с европейски помощи, но и заради съмненията, че групата се ползва с политически протекции в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във