Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото САПАРД пред финал

Медиите и политиците вече са определили каква ще бъде съдбата на бизнесмена и спонсор на БСП Марио Николов. Така поне заяви самият той във финалните си думи в съда (в сряда, 23 юни), броени дни преди произнасянето на присъдата срещу него и срещу още няколко подсъдими за източването на 7.5 млн. евро от програмата САПАРД.
Не позволявайте друг да решава вместо вас и да пише присъдата, а вие само да я подписвате. С този съвет се обърна Николов към председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев, който ръководи съдебния състав. Всички девет обвиняеми по делото, които според прокуратурата се източвали средства от ЕС чрез внос на стари машини на завишени цени, пледираха, че са невинни.
Марио Николов разви тезата си, че присъдата му е предопределена, като каза, че всички, които са се изказвали по неговото дело - премиери и министри, чиновници, журналисти и политици, не са прочели нито един ред от събраните материали, но са си дали мнението на колко години да бъде осъден.
Никой от вас не проследи в детайли това дело. Обществото знае, че аз съм виновен и че трябва да бъда осъден, обърна се към репортерите подсъдимият на излизане от залата. Той добави, че макар обществото да не издава присъди, в много случаи законът бива пренебрегнат в интерес на една или друга политическа сила. Николов се обзаложи, че другата седмица ще бъде осъден и обеща да се извини на съда за думите си, ако това не стане. Бизнесменът дори се обяви за медиум и обяви Цветан Цветанов за следващия президент на България. Той изтъкна, че присъдата по това дело ще е само едно от камъчетата, върху които ще се изгради неговият възход....
Предишния ден преди тази тирада на Николов - (вторник, 22 юни) прокуратурата поиска 17 години затвор за бизнесмена, 14 години за съпругата му Мариана Николова и по 12 години за всички останали подсъдим, както и пълна конфискация на имуществото им. Държавното обвинение настоя също да бъде уважен изцяло гражданския иск в размер на 700 000 лв. към фирмите Еврофриго и 2 900 000 лв. към предприятието Родопа Голд, замесени в източването на европейските пари.
След като чу каква присъда му искат
главният подсъдим отбеляза с присъщия си сарказъм, че 17 години лишаване от свобода е справедливо наказание за една изкупителна жертва и не пропусна да припомни, че с него държавата прави жертвоприношение, а от делото се вадят политически дивиденти.
Пред съда адвокатът на Николов Менко Менков поиска клиентът му да бъде невинен. Той посочи, че прокуратурата е написала обвинителен акт от 217 страници, но само в една от тях се обяснява нещо по фактологията на делото. Юристът, който от своя страна бе написал над 100 страници защитна пледоария, заяви, че неговото изказване е толкова голямо, защото се чувства морално и закoново ангажиран. По думите на Менков прокуратурата не се е постарала да обясни фактите никой не разбрал за какво става дума по това дело. Адвокатът нападна прокуратурата, която се позовала на разпит на свидетели по другото дело - това за пране на пари - нещо, което не се позволява от НПК.
В пледоарията си защитникът на бизнесмена обяви за безпочвено и твърдението на прокуратурата, според което дружества на Николов са получили европейски пари без правно основание. Според Менков има такова правно основание и то е сключените договори с Фонд Земеделие. Не може да се твърди, че дружествата са фантоми и са създадени само за да се източат средства от САПАРД с помощта на цели орди държавни служители, отбеляза той. Менков използва оригинална метафора, която вероятно ще остане като бисер в съдебните анали: Програмата не е зелева чорба или младо вино, за да бъде източена.
Естествено, обвинението е на друго мнение. Според него фирмите на Марио Николов са купували стари машини от Германия, Швейцария и Холандия на завишени цени, като са ги представяли като нови. Участвалите в схемата чужденци Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт вече са осъдени в Германия за съставяне на документи с невярно съдържание. Райзахер получи 2.5 години затвор, а Енгелхарт - условна присъда. Показанията на двамата потвърждавали напълно обвинителната теза, изложена от наблюдаващия прокурор Андрей Андреев. Пред разследващите в Германия Райзахер разказал, че познава Марио Николов от 2001 г., а първата им съвместна сделка е сключена през 2002 година. Фирмата ГПС Улрих Райзахер доставяла машини на две български дружества - ямболската фирма „Палмигра и птицекланицата „Чубра. Контактът между него и Николов станал по инициатива на българина. Германецът обяснил, че машините, които неговата фирма продава, са употребявани. Според показанията на Райзахер именно българинът определял завишението на цените на машините, които купувал от него. Така например машина, струваща 143 хил. евро, била продадена на българина за 323 хил. евро. Германецът, който е управител на фирмата, с която търгувал Николов, не знаел защо българинът иска
в офертите да се пишат завишени цени
а от продажбите - той не печелел. Разследващите показали на Райзахер една такава оферта, която според него била фалшифицирана - подписът не бил негов, печатът на фирмата също не бил истински.
Другият германец Енгелхарт разказал пред разследващите, че фирмата, в която е работил, ремонтирала машини и търгувала с тях. Германецът се занимавал с фактурите и спедиторската дейност. Енгелхарт познавал лично Марио Николов и го е виждал два пъти. В показанията си той посочва, че е бил учуден от завишаването на цените на машините, но шефът му Райзахер му обяснил, че не е там, за да разсъждава.
Но това са аргументите на двете страни. Дали програмата САПАРД се е оказала зелева чорба или не предстои да разберем другата седмица, когато за сряда (30 юни) е насрочено произнасянето на присъдите. Така след година и половина делото САПАРД е на път да приключи - поне на първа инстанция. През март Николов беше осъден на 10 години затвор за прането на същите 7.5 млн. евро от програмата и за организиране на престъпна група, а съпругата му Мариана на осем години решетки. Сподвижникът му Людмил Стойков беше оправдан. Останалите обвиняеми - Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, бяха осъдени на по шест години затвор и по 30 хил. лв. глоби, а още - да се конфискува имущество на всички тях за над 12 млн. лева.
Аферата с източването на 7.5 млн. евро от САПАРД беше разкрита преди четири години от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), според която Николов и Стойков са участвали в международна схема, включваща над 50 компании от ЕС и офшорни зони. Процесът бе белязан от обичайното за знаковите дела у нас забавяне, дължащо се на болни адвокати и подсъдими. В края на февруари вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов дори предложи процесът да бъде изнесен в чужбина. Тази негова идея доведе до челен сблъсък между изпълнителната и съдебната власт, но в крайна сметка тя се оказа неприложима, поне на този етап.
Делото бе стриктно наблюдавано от Европейската комисия (ЕК) и изходът от него вероятно ще залегне в изводите в предстоящия мониторингов доклад за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във