Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ БИЯЧИТЕ НА ЛЕНЕВ ТРЪГВА ОТНОВО

Вместо да приключи, делото срещу биячите на Юрий Ленев ще продължи, в най-оптимистичния случай поне до края на годината. В сряда (9 май) състав на Военноапелативния съд си направи отвод по процеса, защото адвокатите на тримата подсъдими полицаи го обвиниха в предубеденост. Делото ще продължи на 6 юни и ще се гледа от нов тричленен съдийски състав.
Както вече е известно, на подсъдимата скамейка са ченгетата Илия Антонов, Стефан Гъров и Кирил Пенков. Срещу тях е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда (чл. 131, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 130 от Наказателния кодекс) на Ленев.
На 1 юни 1999 г. Юрий Ленев е арестуван заради убийството на бившия премиер Андрей Луканов (застрелян на 2 октомври 1996 г.). Той е натоварен в микробус и откаран в т.нар. Къща на ужасите в Копривщица. По пътя е ескортиран от няколко ченгета от НСБОП и ДНСП, сред които са антимафиотите Илия Антонов (ръководител на групата по задържането на Ленев), Стефан Гъров и Кирил Пенков. По време на пътуването Гъров и Пенков многократно удрят лежащия на пода в микробуса арестант и блъскат краката му с плъзгащата се врата на микробуса.
Ден по-късно Ленев е отведен в следствения арест и е прегледан от лекаря на Националната следствена служба (НСлС) д-р Димова. Тя констатира множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедрицата на левия крак.
В края на 1999 г. Софийската военна прокуратура образува дело за издевателствата над задържания, а на 5 януари 2000 г. срещу Илия Антонов, Стефан Гъров и Кирил Пенков от НСБОП са повдигнати обвинения за нанасяне на лека телесна повреда.
Софийската военна прокуратура внася обвинителния акт в съда в края на 2005 година. Процесът срещу тримата полицаи започва на 28 февруари 2006 година. На 30 октомври същата година Софийският военен съд оправда Антонов, Гъров и Пенков. В мотивите си военният съдия Цанко Грозев пише, че ченгетата са респектирали Юрий Ленев в рамките на закона и не са превишили правата си.
На 14 ноември 2006 г. обаче военният обвинител Мирослав Ангелов протестира оправдателното решение пред Военноапелативния съд, а първото заседание е насрочено за 29 януари 2007 година.
На 1 декември 2006 г. обаче изтече абсолютната давност (седем и половина години) на престъпленията, за които тримата антимафиоти са изправени на подсъдимата скамейка. Но вместо да прекрати наказателното преследване срещу тях, на 29 януари 2007 г. тричленният състав на Военноапелативния съд все пак се събра за заседание, като още в самото начало неговият председател Цаньо Ангелов попита страните дали желаят делото да продължи, или да бъде прекратено веднага, поради изтекла давност.
Подсъдимите поискаха делото да продължи. Преди обаче да се даде ход на процеса, съдия от състава предупреждава тримата полицаи, че така те могат да получат и ефективни присъди.
Именно тази реплика стана повод за искания отвод на съда по време на делото в сряда. Странно е обаче защо адвокатите на подсъдимите не реагираха по този начин още през януари, а оставиха магистратите да си проведат заседанието редовно и да кажат, че ще се произнесат в законоустановения 30-дневен срок, след като чуха пледоариите на страните .
Преди около месец обаче Юрий Ленев внася молба в съда, в която настоява делото да бъде възобновено, за да бъдат разпитани допълнителни свидетели като бившия шеф та отдел Тежки престъпления срещу личността към Националната полиция Ботьо Ботев (сега съветник на столичния кмет Бойко Борисов) и дясната му ръка по онова време Гален Ганчев (сега шеф на Инспектората в Столична община). В молбата си Ленев твърди, че разпитът се налага, за да се изясни цялата истина.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, Юрий Ленев е изчакал окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по делото Луканов, по което той беше подсъдим. Ленев искаше да научи дали ВКС ще потвърди оправдателната присъда, наложена от Софийския апелативен съд на 8 юни 2006 година. Както вече е ясно, на 15 март ВКС окончателно оневини подсъдимите по делото Луканов.
В мотивите си ВКС не подлага на никакво съмнение, че е упражнено насилие спрямо Ленев. Именно този аргумент той смята да използва по време на процеса срещу биячите.
В сряда в съдебна зала се яви Ботьо Ботев, който беше призован като свидетел. Но той така и не успя да разкаже своята версия по въпроса, защото съдът си направи отвод. Така Ботев ще трябва отново да се яви пред съда на 6 юни. Най-вероятно за тогава ще бъде призован и Гален Ганчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във