Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ ДЕМБИ МАЙ ЩЕ ДОЧАКА ПЕНСИЯ

Без грам притеснение можем да прогнозираме, че както върви, делото за атентата срещу небезизвестния Илиян Варсанов, с него могат да се пенсионират поне две поколения прокурори, съдии и адвокати. И ако някой си мисли, че процесът си стои в едно и също положение от месеци насам заради неявяване на подсъдими или свидетели, то той е в дълбока заблуда.
В изданието на това реалити шоу един от подсъдимите - Кирил Кърнолски-Бакшиша, се е заел с интересната актьорска задачка да разиграва съдебния състав. Неговата роля е на всяко заседание да се оправдава, че... никой адвокат не щял да се занимава със защитата му. А пък ако все пак някой адвокат се навивал, му връзвал тенекия в последния момент.
Поредният епизод от сагата се разигра на заседанието по процеса във вторник (19 февруари) в Софийския градски съд. Тогава нашият герой за пореден път довтаса в залата без защитник, което, съвсем естествено, предизвика гнева на съдия Вера Чочкова.
Тъй като по-рано подсъдимият беше заявил, че все пак тайнствената адвокатка Елисавета Пенчева от Кърджали се е навила да го защитава в съда, председателят на съдебния състав го попита защо тя отсъства от заседанието, без да е уведомила предварително съда. Кърнолски вдигна рамене и отговори, че й е звънял късно вечерта преди процеса, но тя не му вдигнала. След което внесе още по-голям смут сред магистратите, като отговори, че... не знаел дали все още Пенчева му е адвокат.
Тук съдия Чочкова се разгневи още повече: Злоупотребявате с процесуалните си права. Ако до другото заседание не си намерите адвокат, ще изпратя писмо до Софийската адвокатска колегия да ви бъде назначен служебен защитник, отвърна магистратът в черна тога, след което глоби Елисавета Пенчева с 500 лв. и насрочи следващото заседание за 17 март.
Още на заседанието по делото на 11 октомври 2007 г. Кирил Кърнолски се оправда, че нито един адвокат не желае да поеме неговата защита. Едва склонил въпросната кърджалийска адвокатка, която обаче... нямало как да дойде в Софийския градски съд.
Тогава в материала Делото срещу Демби тъпче на място Параграф 22 направи следната прогноза: Ако пожелае, Кърнолски може да разиграе Темида по този начин и на следващото заседание. Направи впечатление, че никой не поиска да му бъде назначен служебен адвокат. Нищо чудно някое непредвидено обстоятелство пак да възспре загадъчната адвокатка да гастролира в СГС и на 26 ноември, за когато бе отложено делото.
На 26 ноември дело все пак имаше. На него бяха разпитани свидетелите Мартин Петров и Мария Мурджиева, които с абсолютно нищо не помогнаха за хода на делото. Но проблемът с адвокатската защита на Кирил Кърнолски си остана.
За капак, освен играта на Кърнолски, на заседанието във вторник не се яви нито един свидетел. Голямата звезда сред подсъдимите - Димитър Вучев-Демби, пък изпързаля и очакващите го фоторепортери и съда, като... не се появи в залата.
Когато прочетоха името му, един от подсъдимите се провикна, че след малко щял да влезе. Това така и не стана, но никой не се поинтересува от този факт, включително и привлекателно-гневната съдия Чочкова. Чак на излизане един от адвокатите на подсъдимите се поозърна и попита колегите си: Абе, къде е Димитър?.
Единствената новина, която изплува на заседанието, беше, че съдът разреши на подсъдимия Рехджан Реджеб Низан-Роко да пътува в чужбина. Мотивите на магистратите са, че това няма да попречи за разглеждането на делото и досега той не е ставал причина процесът да бъде отлаган.
Варсанов оживя като по чудо, след като на 16 август 2002 г. беше пронизан с три куршума от автомат пред столичната кръчма Двете халби в кв. Белите брези. С кървящи рани той успя да избяга. От МВР веднага разпространиха версията, че атентатът срещу него е дело на кръвния му враг Антон Милтенов-Клюна.
Само ден след стрелбата беше образувано следствено дело, в което като обвиняеми бяха привлечени: Антон Милтенов, Димитър Вучев-Демби, Рехджан Реджеб Низан-Роко, Бисер Илиев, Александър Валентинов-Зелката, Кирил Кърнолски-Бакшиша, Цветан Деянов, Росен Пенев-Млекаря и Георги Нацев. Демби беше нарочен за организатор, а Клюна за поръчител на покушението.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във