Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ ДЕМБИ ТЪПЧЕ НА МЯСТО

Търкулна се в архива и заседание №17 по делото за неуспешния опит за покушение срещу сочения от МВР за един от големите наркобосове в столицата Илиян Варсанов. И то за пореден път не остави след себе си следа по простата причина, че нищо не се случи.Този път виновникът процесът да бъде отложен отново се оказа един от подсъдимите, който довтаса до залата без адвокат.
Варсанов живее втори живот, след като на 16 август 2002 г. беше надупчен с три куршума от автомат пред столичната кръчма Двете халби в ж. к. Белите брези. Ранен, наркодилърът успя да избяга. От МВР веднага разпространиха версията, че атентатът срещу него е дело на кръвния му враг Антон Милтенов-Клюна.
Само ден след стрелбата беше образувано следствено дело, в което като обвиняеми бяха привлечени: Антон Милтенов, Димитър Вучев-Демби, Рехджан Реджеб Низан-Роко, Бисер Илиев, Александър Валентинов-Зелката, Кирил Кърнолски-Бакшиша, Цветан Деянов, Росен Пенев-Млекаря и Георги Нацев. Демби беше нарочен за организатор, а Клюна за поръчител на покушението.
На заседанието в четвъртък (11 октомври) подсъдимият Кирил Кърнолски се яви без защитник в залата. Пред съдия Вера Чочкова той се оправда, че нито един адвокат не е поискал да поеме неговата защита. Накрая намерил адвокатка от Кърджали, която обаче нямало как да дойде в Софийския градски съд (СГС) на заседанието.
Ако пожелае, Кърнолски може да разиграе Темида по този начин и на следващото заседание. Направи впечатление, че никой не поиска да му бъде назначен служебен адвокат. Нищо чудно някое непредвидено обстоятелство пак да възспре загадъчната адвокатка да гастролира в СГС и на 26 ноември, за когато бе отложено делото.
В съдебната зала в четвъртък (11 октомври) се яви само една свидетелка. Другите четирима не са били открити на посочените от тях адреси от призовкарите.
В процеса трябва да бъдат разпитани още петима свидетели. Това обаче няма да стане скоро, тъй като двама от тях са в чужбина за постоянно и няма никакви индикации, че ще се върнат в страната и ще дадат показания пред съда.
Делото закуца още когато беше върнато на следствието в началото на 2004 г. заради съществени процесуални нарушения, допуснати в хода на разследването. В обвинителния акт срещу Димитър Вучев и Росен Пенев не беше посочено конкретно какви действия са извършили те, а това нарушава правото им на защита, бе един от мотивите за връщането.
Неточното и неясно формулиране на обвинението срещу Бисер Илиев и Георги Нацев също спъна устрема на процеса тогава. Бе изтъкнато, че заради мъглявата формулировка не се разбирало откога двамата имат огнестрелно оръжие и дали по това време те вече са били пълнолетни.
Междувременно Демби за пореден път отърва кожата, след като на 6 декември 2006-а неизвестни килъри причакаха колата, в която той и жена му току-що бяха напуснали дома си в столичния кв. Симеоново. Стрелците откриха огън, но Демби настъпи газта и успя да избяга. При стрелбата счупено стъкло нарани окото му, което лекарите спасиха по-късно след едночасова манипулация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във