Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ ФИДЕЛ БЕЕВ ТРЪГНА ОТ ТРЕТИЯ ОПИТ

Софийският градски съд (СГС) най-сетне успя да даде ход на делото срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев. Магистратите направиха общо три опита да започнат работа по същество, но успехът ги споходи едва в сряда (15 ноември), когато най-сетне всички страни бяха налице.
На първата дата - 11 септември, липсваше адвокатът на Беев - Пламен Ялнъзов, който бе в Либия за процеса срещу българските медици. На втората дата - вторник, 14 ноември - пък съдията-докладчик Добри Ангелов се бе разболял. Да го замести в залата влезе заместник-председателят на СГС и шеф на Наказателната колегия Георги Колев. Но той също не успя да даде ход на делото и го отложи за сряда, за да има на разположение поне 24 часа, в които да се запознае с доказателствата.
Е, в сряда чудото се случи и съдия Колев даде старт на процеса. Прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу Беев - за длъжностно престъпление (чл. 282 от Наказателния кодекс) и за съзнателно сключена неизгодна сделка (чл. 220 от НК).
Според обвинителния акт за периода януари-май 2004 г., докато Беев е кмет на Велинград, е продал на общината чрез фирмата си СД Братя Бееви дизелово гориво за отопление на общински училища и детски градини на обща стойност над 142 000 лева. Конкурсът за фирма доставчик обаче бил спечелен от фирма Делта петролиум, а компанията на депутата останала втора. Беев обжалвал класирането и още преди съдът да се произнесе, той започнал да доставя горива.
Според прокуратурата по този начин той е нарушил чл. 41.1 от Закона за местното самоуправление и местната власт, в който е записано: Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да бъдат ръководители на политически партии, да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.
Цената, която Беев прибирал за литър гориво, била между 1.14 и 1.16 лева. С това бившият велинградски градоначалник изневерил на предварително заявената на конкурса цена - 80 ст. на литър. Прокурорът по делото Роман Василев смята, че заради по-високите цени, на които е продавал Беев, кметството е ощетено с 16 300 лева.
В сряда обаче не се стигна до разпит на свидетели. Адвокатът на депутата - Пламен Ялнъзов поиска от съда да назначи съдебноикономическа експертиза, която да покаже кои фирми и на каква цена са доставяли гориво за детските градини и училища във Велинград във въпросния период.
Ялнъзов представи пред СГС и пет фактури за доставка на дизелово гориво, издадени от Делта Петролиум. Според него те ще бъдат достатъчни като доказателство, че предлаганите цени от фирмата на Беев са по-ниски в сравнение с конкурентите му. Съдия Георги Колев прие искането и натовари с изпълнението на задачата вещото лице Веселина Попова.
Прокурорът Роман Василев поиска от съда тридневен срок, в който да се запознае с новите доказателства и да добави към съдебноикономическата експертиза въпроси за доизясняване на случая. Резултатите трябва да бъдат ясни до 14 декември, за когато е насрочено следващото заседание.
Делото срещу Беев тръгна на 24 март 2005 г. в Пазарджишки окръжен съд, но заседанията се отлагат три пъти. Тогавашният кмет отказваше да получи призовката си до момента, в който призовкарите го издебнаха и му я връчиха на стълбите пред пазарджишкия съд. След старта на процеса в Пазарджик Беев ту представяше болничен лист, ту пристигаше без адвокат.
На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. Фидел Беев стана депутат от квотата на ДПС. Наложи се съдът да спре делото срещу него, тъй като вече има имунитет.
На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев внесе искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу народния избраник от ДПС. На 14 април 2006 г. Беев писмено заяви съгласието си да му бъде свален имунитетът.
Срещу Беев има и дело за хулиганство, закана за убийство и нанесена средна телесна повреда. То трябваше да тръгне на 27 октомври, но депутатът не беше получил призовката си и не дойде в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във