Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ МАРГИНИТЕ МАЙ ИЗЛИЗА В БОЛНИЧНИ

Делото срещу Маргините заприлича на сериалите Анатомията на Грей и Спешно отделение. Един по един подсъдимите се разболяват от какви ли не болести и както върви, процесът няма да приключи скоро. С това възклицание заместник градският прокурор на София Роман Василев напусна съдебната зала в четвъртък (4 октомври), когато за пореден път делото срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини, бе отложено заради болежките на един от подсъдимите.
Както е известно, на 17 септември 2005 г. МВР задържа Бисер Илиев и Стефан Рангелов, а на 29 октомври зад решетките попаднаха братята Маринови, Веселин Тошев и Иво и Светлин Карагеоргиеви.
Срещу седмината бяха повдигнати по три обвинения: подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл.339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря още и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници в тях и извършители.
Въпреки че в четвъртък не се проведе съдебно заседание по същество - с разпит на свидетели, ситуацията наистина се разви като в Спешно отделение.
Поредният пациент сред героите на процеса бе подсъдимият Иво Карагеоргиев, който също не се появи в залата. Оказа се, че той страда от исхемична болест на сърцето. Адвокатите поискаха спиране на делото срещу него, защото състоянието му било тежко. Той не може да участва в процеса, защото минимум шест месеца не трябва да се натоварва психически и физически, аргументираха се те.
Защитниците на други двама подсъдими - Стефан Рангелов и Бисер Илиев, пък поискаха да им се променят мерките за неотклонение от задържане под стража в по-леки, защото разумният срок на техния престой зад решетките отдавна бил минал. Освен това Рангелов имал хипертония пета степен, каквото и да означава това. Двамата са в ареста над две години - от 17 септември 2005 година.
Наблюдаващите прокурори Роман Василев и градският прокурор на София Николай Кокинов не възразиха на това искане. Те посочиха, че мерките за неотклонение могат да бъдат заменени от задържане под стража в домашен арест.
След като изслуша мотивите на двете страни - защита и обвинение - съдът се оттегли на съвещание и се върна 20 минути по-късно. Вместо да прочете определението си председателят на състава Лада Паунова бе изненадана от Бисер Илиев и Стефан Рангелов, които пожелаха да споделят нещо много важно с нея.
Пръв думата взе Илиев. Той разказа как през лятото е бил заведен в кабинета на директора на Софийския централен затвор Милети Орешарски, където го чакал Кокинов. Градският прокурор му предложил сделка - ако подкрепи показанията на най-важния свидетел по делото Велин Добрев, ще напусне веднага ареста. Както е известно, върху показанията на Добрев се крепи цялото обвинение срещу Маргините. Бисер Илиев не приел сделката.
Веднага след него пред съда застана Стефан Рангелов. Той описа дословно казаното от Илиев - през юли бил заведен в кабинета на Орешарски, където Кокинов му отправил същата оферта. Аз не се съгласих да подкрепям тези лъжливи обвинения. Държат ни в затвора, за да ни оказват психологически и физически натиск, а здравословното ми състояние се влошава, каза Рангелов.
След като изслуша и двамата, съдия Лада Паунова заяви, че разумният срок на задържането им отдавна е изтекъл и ги пусна от ареста срещу 10 000 лв. парична гаранция за всеки от тях. Когато чуха определението на съда, върху лицата на братята Маргини се разляха щастливи усмивки. Така по едно от знаковите дела срещу организираната престъпност през последните години зад решетките в крайна сметка не остана нито един от подсъдимите.
Процесът трябва да продължи на 5 ноември. Тогава трябва да е готова и съдебномедицинската експертиза за болежките на Иво Карагеоргиев. Делото срещу него засега няма да бъде прекратено, докато вещите лица не си кажат тежката дума.
Веднага след като съдът удари с чукчето по масата, медиите се втурнаха след Николай Кокинов с въпроса предлагал ли е сделка на подсъдимите. Градският прокурор на София отрече категорично твърденията им. Той призна, че през лятото е бил в затвора, виждал се е с тях и с други затворници. Целта на посещението му е била да види дали пандизчиите нямат оплаквания от администрацията на тюрмата.
Прокуратурата не е убедена, че ще се стигне до ефективна присъда, така адвокат Людмил Рангелов коментира срещата на Кокинов с Рангелов и Илиев. Защитникът допълни, че хора извън съдебната система се притесняват от изхода на процеса и чрез Кокинов оказват натиск върху развоя му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във