Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ МАРГИНИТЕ ПОТЕГЛЯ КЪМ СТРАСБУРГ

С несвойствена дейност се е занимавал следователят по делото срещу братята Маргини. Андрей Цветанов от Националната следствена служба (НСлС) е посредничил между двама от основните свидетели в процеса срещу Красимир и Николай Маринови да уредят финансовите си взаимоотношения. Това заяви бизнесменът Петър Попов в четвъртък (12 октомври) по време на процеса срещу Маргините.
Андрей Цветанов е вторият следовател, за когото става ясно, че освен да разследва престъпления, се занимава и с финансови операции. Другият е колегата му от Столичната следствена служба Стефан Стефанов. Срещу него има дело за подкуп. Защитата на Стефанов твърди, че парите (1500 лв.) са му били дадени от обвинения в измама Мартин Мишев и са били предназначени за хора, ужилени от Мишев.
Както е известно, на 17 септември 2005 г. МВР задържа Бисер Илиев и Стефан Рангелов, а на 29 октомври зад решетките попаднаха братята Маргини, Веселин Тошев и Иво и Светлин Карагеоргиеви.
Срещу седмината бяха повдигнати по три обвинения - подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл.339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници и извършители.
Според обвинителния акт мишените на групата са били о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесменът Никола Дамянов и обявеният за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (който бе застрелян на една от софийските улици на 22 февруари).
Два месеца след ареста на Маргините в медиите излязоха публикации, че бизнеспартньор на Дамянов е поръчал неговото ликвидиране, защото пропаднала сделка за 400 000 паунда. Въпреки че този факт, като мотив, липсва в обвинителния акт, съдът започна да изяснява тази вестникарска версия по време на съдебното следствие.
На 18 септември, по време на поредното заседание по делото, Никола Дамянов заяви, че е дал назаем тази сума на партньора си Петър Попов, който трябвало да върне сумата от 400 000 паунда (заедно с лихвите). Няколко години Попов си правил оглушки за парите, но в края на миналата година изведнъж взел, че почнал да връща.
В четвъртък пред Софийския градски съд (СГС) застана Петър Попов, чиито думи изцяло се покриха с тези на мишената Дамянов. Попов допълни, че посредник при уреждането на финансовия кредит бил следователят Андрей Цветанов.
От 14 години живея в Лондон. Работя като консултант в английската фирма Инвестиционен фонд за имоти. Осъществявам връзката между англичани, които искат да купуват имоти в българските курорти, и строителните фирми. Познавам Никола Дамянов от края на 90-те години. Двамата бяхме бизнес партньори. В началото на 2003 г. поисках заем от Дамянов в размер на 215 000 паунда, за да осъществя една сделка. Пред мен той прати факс до банката си и до края на деня по сметката ми в Кипър бяха пристигнали парите. Дамянов не поиска никакъв документ, но аз настоях и подписах запис на заповед за 400 000 паунда. Това е сумата, заедно с лихвите, която трябваше да върна. Сделката се състоеше в следното. В страна, съседна на Ирак, искаха да купят индивидуални комплекти за противофизическа активност (става дума за противогази - бел.ред.). Най-евтино можех да закупя стоката от Югославия. Но сделката не се осъществи, защото в Югославия убиха премиера Зоран Джинджич и страната затегна контрола за внос и износ на стоки. Това продължи около месец и после нещата се нормализираха. Но тогава пък през близкоизточната страна навлязоха английски и испански военни сили, които отиваха в Ирак и съседната държава се отказа от сделката, разказа бизнеснеуспехите си Попов.
След провала на договорката Попов поискал да върне 215 000 паунда на Дамянов, но той отказал. Някой го бил подвел, че сделката е осъществена, и Дамянов настоявал да получи цялата сума от 400 000 паунда. Попов обаче нямал толкова пари и доскорошният му партньор завел дело срещу него в Лондон. Дамянов спечелил делото, но въпреки това Попов не се издължавал.
В един момент при мен дойде адвокат Георги Лялев. Беше пратен от Никола Дамянов. Двамата трябваше да уточним параметрите за връщането на дълга ми. Познавах Лялев от оръжейната фирма Армимекс, където той беше адвокат, а аз работих там. Уговорихме се в какви срокове да възстановя сумата. Но не успях да я върна. В края на миналата година в столичен вестник прочетох за провалената сделка. Набъркаха ме в скандала. Тогава се обадих на Никола Дамянов и той ми даде телефона на следователя Андрей Цветанов. Исках да обясня за какво става дума. Срещнахме се с Цветанов и той ми съдейства да се видя с Дамянов и да се разберем за дълга. В крайна сметка се разбрахме да върна 215 000 паунда, които заедно с лихвите в банката бяха станали около 250 000. Двамата с Дамянов сме много благодарни на следователя за съдействието, разказа още Петър Попов. Така и не стана ясно защо е била необходима намесата на Цветанов. Но адвокатите на подсъдимите взеха на подбив свидетеля Попов. Те го питаха кой е бил по-добрия посредник - адвокат Георги Лялев или следовател Андрей Цветанов. Така и не им беше отговорено.
Петър Попов отрече да е поръчвал ликвидирането на Никола Дамянов, отрече и да познава братята Красимир и Николай Маринови, нито някой от останалите петима подсъдими. Но допълни, че няколко пъти се е срещал с Румен Николов-Пашата (той заедно с Младен Михалев-Маджо, Дмитрий Минев-Руснака, Стоил Славов и Красимир Маринов е основател на бившата групировка СИК).
Пашата и Попов са се виждали в периода 2001-2002 година. По онова време Попов бил консултант на фирма, която произвеждала специални разузнавателни средства. Той предложил на Пашата да сключат сделка, но Румен Николов отказал, защото имал по-добра оферта от друга компания. Двамата са разговаряли основно на тази тема и за... ракия, както каза Попов. Пашата също беше призован по делото, но нередовно, т.е. не може да бъде открит.
В четвъртък Софийският градски съд прие тройна психологическо-психиатрична експертиза на Велин Добрев, защитения и основен свидетел по делото срещу Маргините. На неговите думи се крепи цялата обвинителна теза.
Експертизата бе поискана от адвокатите на подсъдимите на 18 септември с мотива, че Добрев е наркоман и патологичен лъжец (същия ден той бе разпитан и адвокатите констатираха множество разминавания в думите му). Според докторите, свидетелят е психически и душевно здрав, интелигентен и знае какво се случва около него. Вещите лица допуснаха, че ако версията на Добрев е измислена, то това е направено от човек с над средните възможности и е била сериозно обмислена преди това. Експертизата не може категорично да отрече или потвърди твърденията, че Добрев е вземал наркотици интензивно за дълъг период от време, заключиха специалистите.
Последната новина от съдебното заседание в четвъртък е свързана с Големия Маргин. Той си е наел още един адвокат - Емилия Недева. Тя е от Пловдив и се занимава основно с дела срещу България в Страсбург.
Самата Недева не се яви на заседанието в четвъртък, но бе пратила писмо до съда, с което иска препис от всички документи, отнасящи се до здравословното състояние на Красимир Маринов. На 17 юли т.г. адвокатите му заявиха пред СГС, че клиентът им е тежко болен. Страда от дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване и камъни в бъбреците. Налагало се операция на дисковата херния, която го мъчела от 14 години. Съдът обаче на този етап отказва да пусне Големия Маргин от ареста, за да се лекува. Новата му адвокатка ще се запознае първо с материалите и после ще реши дали да не заведе дело срещу България в Страсбург. Според нея магистратите нарушават Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, защото отказват да му осигурят лечение.
Делото ще продължи на 9 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във