Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Делото срещу Табаков и Сефер пред финал

Последните няколко метра от финалната права на съдебния процес срещу бившия кмет на община Дулово Митхат Табаков и областния управител Гюнай Сефер изглеждат все още мъгливи. Според защитата на подсъдимите те изобилстват от процесуални нарушения и комични ситуации.


Прокуратурата вече поиска - на предишното заседание, по 10 години затвор за двамата бивши депутати от ДПС. Те са обвиняеми по дело за документна измама в особено големи размери, което се гледа на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС). Според обвинението Гюнай Сефер , като бивш областен управител на Силистра, и бившият кмет на Дулово Митхат Табаков са получили неправомерно над 370 000 лв. от Публични инвестиционни проекти ЕАД чрез лъжливи декларации за строително-монтажни работи. Злоупотребите са свързани с обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от път между с. Окорш, община Дулово , и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 година. Заедно с двамата бивши депутати подсъдими са още двама души - инж. Росица Милчева и Веско Пакински.


С близо двучасова пледоария на заседанието по делото в СГС в сряда (3 юли) адвокатите на подсъдимите изнесоха публична лекция по право на наблюдаващия прокурор. Според анализа на защитниците в обвинителния акт били допуснати груби грешки, характерни за студенти в четвърти курс в Юридическия факултет. Те изразиха силното си възмущение към техническите лица, които трябвало да анализират проби на построеното пътно съоръжение с цел да изяснят качеството и количеството на използваните материали. Единият от защитниците на бившите депутати - Борислав Българинов , изрази опасенията си, че експертите, натоварени с тази задача, били некомпетентни и с това допринесли за насочване на процеса в погрешна посока.


Към това се добавят и фактите, че не е изготвен протокол за изземване на пробите от съответния пътен участък, веществените доказателства не се иззети по реда, описан в НПК. Имало и съмнение за конфликт на интереси от страна на вещите лица, както и подозрения, че пробите са подменени с такива от друг път. Защитата твърди също, че още от самото начало става въпрос за проект за изграждане на пътно съоръжение с дължина три километра, а не, както е упоменато в обвинителния акт - седем километра.


Според Табаков и Сефер голяма част от свидетелите, явили се срещу тях, са жертва на изострената политическата конкуренция, която била особено силна в момента на тази територия. В пледоарията беше намесен и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Поводът е, че в момента, когато са задържани подсъдимите и когато те все още не знаели в какво са обвинени, бившият вицепремиер ги определил като престъпници и прогнозирал, че ще ги види осъдени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във